Ga naar de inhoud
NL EN menu

Hans Goedkoop

Hans Goedkoop - foto Merlijn Doomernik
Hans Goedkoop - foto Merlijn Doomernik

(Ermelo, 1963) is historicus en literatuurcriticus. Tijdens zijn werk voor het tv-programma 'Andere Tijden' stuitte hij op een filmpje waarin zijn opa te zien is als kolonel bij het vertrek van de Nederlandse troepen uit Djokjakarta in 1949. Het begin van zijn zoektocht naar diens verleden, in 2012 gepubliceerd in boekvorm als De laatste man. Goedkoop doet een oproep om de Indiëgangers niet in het gat van de geschiedenis te laten verdwijnen: op www.delaatsteman.nl kan iedereen verhalen over dit onderwerp kwijt. Goedkoop werkte bij de Haagse Post voor hij in 1991 bij de VPRO aan de slag ging. Sinds 1995 schrijft hij voor NRC Handelsblad over Nederlandse literatuur. In 1996 promoveerde hij cum laude op de biografie van Herman Heijermans, Geluk. In 2004 verscheen Een verhaal dat het leven moet veranderen: essays over de relatie tussen hedendaagse Nederlandse literatuur en de werkelijkheid. Hans Goedkoop oogstte succes met de documentaireserie De Gouden Eeuw en werkt thans aan een biografie van Renate Rubinstein

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Hans Goedkoop

 • Winternachten 2015

  In gesprek met Adriaan van Dis

  Met: Adriaan van Dis, Hans Goedkoop

  Een een-op-eengesprek met een geliefde schrijver: Adriaan van Dis. Onderwerp is ondermeer zijn nieuwe roman Ik kom terug. Hans Goedkoop (Andere Tijden) interviewt hem.

  Adriaan van Dis is journalist, televisiemaker en een van de voornaamste schrijvers van Nederland. In het najaar van 2014 publiceerde hij Ik kom terug. Het boek kreeg schitterende kritieken. Ik kom terug brengt de moeder van Van Dis in beeld. Zij was getrouwd met een KNIL-militair, die tijdens de Japanse bezetting werd vermoord, waarna zij met hun drie dochters in een interneringskamp belandde. Daarna ontmoette ze de Indische man met wie ze, met haar dochters, terug zou keren naar Nederland en die de vader van Adriaan zou worden. In Ik kom terug beschrijft haar zoon de moeizame verhouding met zijn moeder. Van hun telefoongesprekken maakte hij aantekeningen die hem in staat hebben gesteld haar levensecht, genadeloos maar uiteindelijk toch met veel liefde en begrip te portretteren. Behalve een nietsverhullend portret van zijn moeder, vormt het boek ook een messcherpe definitie van het begrip 'thuis'. Wat betekent het voor een mensenleven als 'thuis' behalve de veiligste ook de onveiligste plek op aarde is?

  Adriaan van Dis gaat in gesprek met Hans Goedkoop. Goedkoop studeerde geschiedenis, is biograaf van Herman Heijermans en Renate Rubinstein en geniet vooral bekendheid als presentator van het VPRO-programma Andere Tijden. In 2012 publiceerde hij De laatste man, over zijn grootvader, die in de late jaren veertig meevocht in de oorlog om Nederlands-Indië.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Forget it!

  Schrijvers over zwarte bladzijden in de geschiedenis van hun land. Hoe om te gaan met pijnlijke kwesties uit het verleden, is het aan schrijvers deze boven water krijgen en zo ja, doen ze daar wel goed aan? Is vergeten en met een schone lei beginnen niet effectiever om verder te komen? Hanaan as-Sjaikh schreef over de burgeroorlog in Libanon, Alberto Manguel deed dat over de vuile oorlog in Argentinië en Hans Goedkoop wierp in zijn boek De laatste man een nieuw licht op het Nederlands Indië ten tijde van de politionele acties. David Van Reybrouck praat met hen. De Keniaanse Ngwatilo Mawiyoo verzorgt een muzikaal intermezzo begeleid door Serigne Gueye en Mark Tuinstra. Engelstalig.