Ga naar de inhoud
NL EN menu

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets - foto Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier
Hanna Bervoets - foto Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

(Amsterdam, 1984) schrijft romans, columns, scenario's en is journalist. Tussen 2009 en 2015 had ze een vaste column in Volkskrant Magazine. Deze columns werden opnieuw uitgegeven in drie bundels. In 2009 werd Bervoets uitgeroepen tot debutant van het jaar na de publicatie van Of hoe waarom. Haar tweede roman Lieve Céline (2011) werd verfilmd en bekroond met de Opzij Literatuurprijs. In 2016 verscheen Ivanov waarin ze het op waarheid gebaseerde verhaal over een Moskouse wetenschapper uit begin 20e eeuw vermengt met scènes uit New York in 1994, waar een jonge vrouw geobsedeerd is door de experimenten van diezelfde wetenschapper. Terloops komen onderwerpen aan bod als de invloed van cultuur op ethiek. In 2016 leverde Bervoets ook een bijdrage aan Vrouwen schrijven niet met hun tieten, een bundel over het 'nieuwe feminisme'. In 2017 is haar de Frans Kellendonk-prijs toegekend.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Hanna Bervoets

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  My Secret City

  Zijn de geheimen van een stad — een verzameling microkosmossen, een verzameling verledens en opgestapelde geschiedenissen — ooit helemaal en voor iedereen te doorgronden? Winternachten Festival vroeg zeven auteurs om over hun eigen, 'verborgen' stad te schrijven. De stad die ze niet zien als ze de deur uitstappen en de straat opgaan, maar de stad die ze af en toe en onverwachts tegenkomen. Ze lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  Mirror, Mirror on the Wall

  'The world is a story we tell ourselves about the world,' zei de Indiase schrijver Vikram Chandra. Hanna Bervoets nam het citaat als motto voor haar roman Efter, waarin ze de sprookjes onderzoekt die we onszelf en elkaar vertellen om grip te krijgen op onze omgeving. Want we vertellen elkaar sprookjes. Over hoe de wereld er uitziet, maar ook hoe we er zélf uitzien. Op Facebook, Instagram en vlogs zetten we ons beste beentje voor: foto's worden gefotoshopt, of gewoonweg 'niet toegestaan op tijdlijn'. Zo is de wereld niet alleen a story we tell ourselves about the world, maar ook a story we tell the world about ourselves. Met o.a. Hanna Bervoets en Salena Godden.

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  Winternachten lecture: Fiction in times of Fake

  Wat is echt, wat is schijn? Juist verzinsels kunnen inzicht geven in de wereld waarin wij leven. De Engels-Nederlandse Michel Faber, die de avond opent met de Winternachten Lezing over werkelijkheid en fantasie, schept net als de Nederlandse Hanna Bervoets een toekomstige wereld in zijn romans. De Tsjechische econoom TomᚠSedláček ziet paralellen tussen economie aan de ene en oude mythen en verhalen aan de andere kant, en Mircea Cărtărescu, ook vertaler van Bob Dylans songteksten, heeft zijn drieluik over communistisch Roemenië volgestopt met mythologische ontsnappingen uit de realiteit. Gespreksleiding: Lex Bohlmeijer.