Inschrijven op de nieuwsbrief

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets - foto R. de Puy
Hanna Bervoets - foto R. de Puy

(Amsterdam, 1984) schrijft romans, columns, scenario's, toneelstukken en is journalist. Haar tussen 2009 en 2015 in Volkskrant Magazine verschenen columns werden opnieuw uitgegeven in drie bundels. In 2009 werd Bervoets uitgeroepen tot debutant van het jaar voor Of hoe waarom. Haar tweede roman Lieve Céline (2011) werd verfilmd en bekroond met de Opzij Literatuurprijs. In de romans Efter, Fuzzie en Ivanov onderzoekt Bervoets hoe de verhalen die we onszelf vertellen van invloed zijn op ons handelen en denken, en wat er gebeurt wanneer die verhalen veranderen. Zo mengt ze in Ivanov het verhaal van een Moskouse wetenschapper uit begin 20e eeuw met scènes uit New York in 1994, waar een jonge vrouw geobsedeerd is door diens experimenten. In 2017 is haar de Frans Kellendonk-prijs toegekend.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Hanna Bervoets

  • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

    Forever Clips Clips Clips

    Schrijvers Hanna Bervoets en Mark O'Connell en filmcurator Gerlinda Heywegen vertoonden en becommentarieerden videoclips, korte films en fragmenten uit games en speelfilms rond het festivalthema Who wants to live forever? U ziet onder meer toekomstbeelden, genezende elixirs, strijd op leven en dood en commercials over jong en mooi blijven. Voorafgaand aan Forever Clips, Clips, Clips gingen Bervoets en O'Connell van 21:10-22:00 uur in Zaal 1 van Theater aan het Spui in gesprek in het programma Mens-machine: En technologie schiep de nieuwe mens.

  • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

    Mens-machine: En technologie schiep de nieuwe mens

    Hanna Bervoets en, uit Ierland, Mark O'Connell spraken over onze 'transhumane' toekomst, mede naar aanleiding van O'Connells bestseller De mensmachine en Bervoets' roman Ivanov. O'Connell gaf zijn boek de pakkende ondertitel Adventures Among Cyborgs, Utopians, Hackers, and the Futurists Solving the Modest Problem of Death mee. Hij onderzoekt de roots, ethiek en toekomstvisie van transhumanisme. Deze beweging wil de natuurlijke grenzen van het menselijk bestaan doorbreken met hulp van technologie; een volgens anderen verwerpelijke filosofie. Bervoets combineert spanning en ethiek in Ivanov, waarin de hoofdpersoon verstrikt raakt in het dubieuze onderzoek van een jonge wetenschapper. Fiep van Bodegom leidde het gesprek, met als sidekick ingenieur en innovatiefilosoof Martijntje Smits. Bervoets en O'Connell waren van 22:30-23:40 uur in Filmhuis Zaal 1 met Forever clips clips clips, een reeks fragmenten, korte films en games rond het festivalthema Who Wants to Live Forever?

  • Meer dan een Monsterboek

    Meer dan een monsterboek: Frankenstein-lezen met Hanna Bervoets en Martijntje Smits

    Met: Damiaan Denys, Hanna Bervoets, Martijntje Smits

    In 1818 schreef de toen maar nog negentienjarige romancier Mary Shelley een baanbrekend boek dat jaren later vele Hollywoodfilms heeft geïnspireerd. Haar boek is in vele opzichten zowel een literair meesterwerk als pionierwerk in een genre dat pas decennia later een naam zou gaan krijgen: science fiction. Maar het boek is ook een diepgaande dialoog over hoe we moeten omgaan met de technologische vooruitgang. Een script over onze grote verwachtingen van én veel angst voor de machine. Op vrijdagavond 14 december vertelden de schrijver Hanna Bervoets en de filosoof en ingenieur Martijntje Smits over hun fascinatie voor Frankenstein. Waarom is Shelley's boek een meesterwerk en nog altijd erg relevant voor onze tijd? Ze droegen hun persoonlijke keuze aan Frankenstein-passages voor en gingen met elkaar en het publiek in gesprek. Gespreksleider was de toonaangevende psychiater, neurowetenschapper, schrijver en theateracteur Damiaan Denys.

    Programma samengesteld door Shervin Nekuee (Writers Unlimited)
    Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum

  • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

    My Secret City

    Zijn de geheimen van een stad — een verzameling microkosmossen, een verzameling verledens en opgestapelde geschiedenissen — ooit helemaal en voor iedereen te doorgronden? Winternachten Festival vroeg zeven auteurs om over hun eigen, 'verborgen' stad te schrijven. De stad die ze niet zien als ze de deur uitstappen en de straat opgaan, maar de stad die ze af en toe en onverwachts tegenkomen. Ze lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    Mirror, Mirror on the Wall

    'The world is a story we tell ourselves about the world,' zei de Indiase schrijver Vikram Chandra. Hanna Bervoets nam het citaat als motto voor haar roman Efter, waarin ze de sprookjes onderzoekt die we onszelf en elkaar vertellen om grip te krijgen op onze omgeving. Want we vertellen elkaar sprookjes. Over hoe de wereld er uitziet, maar ook hoe we er zélf uitzien. Op Facebook, Instagram en vlogs zetten we ons beste beentje voor: foto's worden gefotoshopt, of gewoonweg 'niet toegestaan op tijdlijn'. Zo is de wereld niet alleen a story we tell ourselves about the world, maar ook a story we tell the world about ourselves. Met o.a. Hanna Bervoets en Salena Godden.

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    Winternachten lecture: Fiction in times of Fake

    Wat is echt, wat is schijn? Juist verzinsels kunnen inzicht geven in de wereld waarin wij leven. De Engels-Nederlandse Michel Faber, die de avond opent met de Winternachten Lezing over werkelijkheid en fantasie, schept net als de Nederlandse Hanna Bervoets een toekomstige wereld in zijn romans. De Tsjechische econoom TomᚠSedláček ziet paralellen tussen economie aan de ene en oude mythen en verhalen aan de andere kant, en Mircea Cărtărescu, ook vertaler van Bob Dylans songteksten, heeft zijn drieluik over communistisch Roemenië volgestopt met mythologische ontsnappingen uit de realiteit. Gespreksleiding: Lex Bohlmeijer.