Inschrijven op de nieuwsbrief

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets - foto: Merlijn Doomernik
Hanna Bervoets - foto: Merlijn Doomernik

(Amsterdam, 1984) schrijft romans, verhalen, columns, scenario's en toneelstukken. In haar essays en recensies voor onder meer de Volkskrant en NRC schrijft ze over media en technologie. In de romans Efter, Fuzzie en Ivanov onderzoekt Bervoets hoe de verhalen die we onszelf vertellen van invloed zijn op ons handelen en denken. Haar verhalenbundel Een modern verlangen (2021) draait om menselijke relaties: tussen geliefden, vrienden, maar ook tussen mens en dier, ouder en kind, mens en ding. Haar Boekenweekgeschenk Wat wij zagen werd aan veertien landen verkocht en gaat over de uitdagingen van content moderators. Bervoets' werk werd onder meer bekroond met de Opzij Literatuurprijs, BNG Literatuurprijs, J.M.A. Biesheuvelprijs en de Frans Kellendonkprijs voor haar gehele oeuvre. Leer me alles wat je weet (2023) is haar meest recente roman.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Hanna Bervoets

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  Chat GPT - de nieuwe bestsellerauteur

  Mens en machine leken elkaar altijd te versterken. Sinds de komst van AI en een tool als Chat GPT staat de verhouding tussen mens en machine op scherp. Wat is de menselijke stem? En wat betekent de invloed van AI op de menselijke stem voor de literatuur? Is ChatGPT een vriend of vijand voor auteurs?

  Bas Haring opende het programma met een gesproken essay waarin hij inging op kunstmatige intelligentie en wat dat betekent voor de mens en schrijvers in het bijzonder.

  Leer meer over de mogelijkheden en onmogelijkheden van AI en ChatGPT in een gesprek tussen schrijver Hanna Bervoets die met nieuwsgierigheid de ontwikkelingen volgt op het gebied van AI en experimenteerde met ChatGPT, digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah en filosoof Bas Haring, onder leiding van moderator Oumaima Hajri, die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie en ethiek.

  Hanna Bervoets is schrijver van romans, meerdere scenario's, verhalen en essays. In 2017 won Bervoets de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en in datzelfde jaar eveneens de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. In haar romans onderzoekt zij vaak de invloed van wetenschap en technologie op de mens. Onlangs verscheen haar roman Leer me alles wat je weet. Daarnaast schrijft Bervoets essays en recensies over media en populaire (internet)cultuur.

  Bas Haring is filosoof, promoveerde in de kunstmatige intelligentie en is hoogleraar Publiek begrip van wetenschap aan Universiteit Leiden. In zijn nieuwste boek Kunstmatige intelligentie is niet eng vertelt hij onder meer dat 'computer-slimheid' ons leven een stuk makkelijker maakt. Maar het is ook spannend, want wat staat ons allemaal te wachten?

  Ilyaz Nasrullah benadrukt: hij is in de eerste plaats mens, pas daarna een informaticus afgestudeerd in Data Sciences aan de TU Delft en een consultant die bedrijven en overheden adviseert over digitale strategie en innovatie. Digitale technologie wordt volgens hem te vaak als doel op zich gezien, waardoor de mens uit het oog verloren wordt. De columns die hij schrijft in Trouw vallen op omdat zij lastige onderwerpen makkelijker te begrijpen maken.

  Oumaima Hajri zet haar expertise in op het snijvlak van technologie, ethiek en maatschappij. Momenteel vervult zij de rol van Senior Internationaal Adviseur bij de Autoriteit Persoonsgegevens, waar zij zich inzet voor AI, algoritmes en Europese wetgeving. Daarnaast houdt zij zich aan de universiteit van Cambridge bezig met dekolonisatie en demystificatie van AI, met als doel de negatieve gevolgen van digitalisering op de samenleving, en vooral kwetsbare minderheden, te stoppen. Verder is zij de initiatiefnemer van de Alliantie tegen Militaire AI en co-founder van het platform AI Better World.

  Festivaltip: na dit programma werden in Filmhuis Den Haag-zaal 2 van 23:00 tot 23:35 uur vijf schitterende korte films (waaronder een Oscarwinnaar) vertoond rond het thema AI en de verhouding mens-machine.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Forever Clips Clips Clips

  Schrijvers Hanna Bervoets en Mark O'Connell en filmcurator Gerlinda Heywegen vertoonden en becommentarieerden videoclips, korte films en fragmenten uit games en speelfilms rond het festivalthema Who wants to live forever? U ziet onder meer toekomstbeelden, genezende elixirs, strijd op leven en dood en commercials over jong en mooi blijven. Voorafgaand aan Forever Clips, Clips, Clips gingen Bervoets en O'Connell van 21:10-22:00 uur in Zaal 1 van Theater aan het Spui in gesprek in het programma Mens-machine: En technologie schiep de nieuwe mens.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Mens-machine: En technologie schiep de nieuwe mens

  Hanna Bervoets en, uit Ierland, Mark O'Connell spraken over onze 'transhumane' toekomst, mede naar aanleiding van O'Connells bestseller De mensmachine en Bervoets' roman Ivanov. O'Connell gaf zijn boek de pakkende ondertitel Adventures Among Cyborgs, Utopians, Hackers, and the Futurists Solving the Modest Problem of Death mee. Hij onderzoekt de roots, ethiek en toekomstvisie van transhumanisme. Deze beweging wil de natuurlijke grenzen van het menselijk bestaan doorbreken met hulp van technologie; een volgens anderen verwerpelijke filosofie. Bervoets combineert spanning en ethiek in Ivanov, waarin de hoofdpersoon verstrikt raakt in het dubieuze onderzoek van een jonge wetenschapper. Fiep van Bodegom leidde het gesprek, met als sidekick ingenieur en innovatiefilosoof Martijntje Smits. Bervoets en O'Connell waren van 22:30-23:40 uur in Filmhuis Zaal 1 met Forever clips clips clips, een reeks fragmenten, korte films en games rond het festivalthema Who Wants to Live Forever?

 • Meer dan een Monsterboek

  Meer dan een monsterboek: Frankenstein-lezen met Hanna Bervoets en Martijntje Smits

  Met: Damiaan Denys, Hanna Bervoets, Martijntje Smits

  In 1818 schreef de toen maar nog negentienjarige romancier Mary Shelley een baanbrekend boek dat jaren later vele Hollywoodfilms heeft geïnspireerd. Haar boek is in vele opzichten zowel een literair meesterwerk als pionierwerk in een genre dat pas decennia later een naam zou gaan krijgen: science fiction. Maar het boek is ook een diepgaande dialoog over hoe we moeten omgaan met de technologische vooruitgang. Een script over onze grote verwachtingen van én veel angst voor de machine. Op vrijdagavond 14 december vertelden de schrijver Hanna Bervoets en de filosoof en ingenieur Martijntje Smits over hun fascinatie voor Frankenstein. Waarom is Shelley's boek een meesterwerk en nog altijd erg relevant voor onze tijd? Ze droegen hun persoonlijke keuze aan Frankenstein-passages voor en gingen met elkaar en het publiek in gesprek. Gespreksleider was de toonaangevende psychiater, neurowetenschapper, schrijver en theateracteur Damiaan Denys.

  Programma samengesteld door Shervin Nekuee (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  My Secret City

  Zijn de geheimen van een stad — een verzameling microkosmossen, een verzameling verledens en opgestapelde geschiedenissen — ooit helemaal en voor iedereen te doorgronden? Winternachten Festival vroeg zeven auteurs om over hun eigen, 'verborgen' stad te schrijven. De stad die ze niet zien als ze de deur uitstappen en de straat opgaan, maar de stad die ze af en toe en onverwachts tegenkomen. Ze lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  Mirror, Mirror on the Wall

  'The world is a story we tell ourselves about the world,' zei de Indiase schrijver Vikram Chandra. Hanna Bervoets nam het citaat als motto voor haar roman Efter, waarin ze de sprookjes onderzoekt die we onszelf en elkaar vertellen om grip te krijgen op onze omgeving. Want we vertellen elkaar sprookjes. Over hoe de wereld er uitziet, maar ook hoe we er zélf uitzien. Op Facebook, Instagram en vlogs zetten we ons beste beentje voor: foto's worden gefotoshopt, of gewoonweg 'niet toegestaan op tijdlijn'. Zo is de wereld niet alleen a story we tell ourselves about the world, maar ook a story we tell the world about ourselves. Met o.a. Hanna Bervoets en Salena Godden.

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  Winternachten lecture: Fiction in times of Fake

  Wat is echt, wat is schijn? Juist verzinsels kunnen inzicht geven in de wereld waarin wij leven. De Engels-Nederlandse Michel Faber, die de avond opent met de Winternachten Lezing over werkelijkheid en fantasie, schept net als de Nederlandse Hanna Bervoets een toekomstige wereld in zijn romans. De Tsjechische econoom TomᚠSedláček ziet paralellen tussen economie aan de ene en oude mythen en verhalen aan de andere kant, en Mircea Cărtărescu, ook vertaler van Bob Dylans songteksten, heeft zijn drieluik over communistisch Roemenië volgestopt met mythologische ontsnappingen uit de realiteit. Gespreksleiding: Lex Bohlmeijer.