Hanaan as-Sjaikh
(Libanon, 1945) is een prominente schrijfster in het Arabisch taalgebied. Ze publiceerde zeven romans, waaronder de in het Nederlands vertaalde Het verhaal van Zahra, Vrouwen tussen hemel en zand, Beiroet blues en Alleen in Londen. Ook in het Nederlands vertaald werd haar verhalenbundel Ik veeg de zon van de daken. In Kamila, het verhaal van mijn moeder (2009), beschrijft ze hoe haar moeder op haar veertiende werd uitgehuwelijkt aan haar achttien jaar oudere zwager. Ze schreef twee toneelstukken, Dark Afternoon Tea en Paper Husband. Recent kwam One Thousand and One Nights, haar toneelbewerking van het legendarische Alf Layla Wa Layla, dat ze schreef in opdracht van regisseur Tim Supple. Het werd opgevoerd in 2011 in Toronto en Edinburgh. Haar werk is vertaald in achtentwintig talen. Hanaan as-Sjaikh woont in Londen.
Archief beschikbaar voor: Hanaan as-Sjaikh
-
Winternachtenlezing door Hanaan as-Sjaikh
Met: Hanaan as-Sjaikh, Jet Bussemaker, Mohammed Hanif, Ngwatilo Mawiyoo, Peter Buwalda, Petra Stienen
Schaamte in de Arabische wereld. Schaamte als onderdeel van de cultuur en de literatuur. Over dit onderwerp schreef de Libanese schrijfster Hanaan as-Sjaikh op uitnodiging van het festival de openingslezing. As-Sjaikh geldt als een van de belangrijkste Arabische schrijfsters. Na haar lezing gaat ze in gesprek met Arabiste Petra Stienen, schrijver Peter Buwalda (Bonita Avenue) en de Pakistaanse auteur Mohamed Hanif. Maar eerst is er de officiële opening van het festival door Jet Bussemaker, minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.
'Onze levens waren altijd doordrongen van schaamte, zonder dat daar over gesproken werd. Schaamte maakte deel van ons uit zoals de kleur van onze ogen of ons haar dat deed, of die schaamte nu voortkwam uit onze persoonlijke levens of uit het feit dat wij Arabieren zo'n diepe val hebben gemaakt van historische glorie naar een staat van onderwerping.'
Hanaan as-Sjaikh schreef in Kamila, het verhaal van mijn moeder over de moed van haar moeder, die ondanks de druk van de religie, familie en traditie haar eigen keuzes maakte en man en kinderen verliet om met de liefde van haar leven te kunnen samenleven.
Voorafgaand aan de lezing treedt de Keniase dichteres en zangeres Ngwatilo Mawiyoo op, begeleid door Serigne Gueye en Mark Tuinstra. Engelstalig programma.
-
Forget it!
Schrijvers over zwarte bladzijden in de geschiedenis van hun land. Hoe om te gaan met pijnlijke kwesties uit het verleden, is het aan schrijvers deze boven water krijgen en zo ja, doen ze daar wel goed aan? Is vergeten en met een schone lei beginnen niet effectiever om verder te komen? Hanaan as-Sjaikh schreef over de burgeroorlog in Libanon, Alberto Manguel deed dat over de vuile oorlog in Argentinië en Hans Goedkoop wierp in zijn boek De laatste man een nieuw licht op het Nederlands Indië ten tijde van de politionele acties. David Van Reybrouck praat met hen. De Keniaanse Ngwatilo Mawiyoo verzorgt een muzikaal intermezzo begeleid door Serigne Gueye en Mark Tuinstra. Engelstalig.
-
De toekomst van de Arabische roman
Met: Fouad Laroui, Hanaan as-Sjaikh, May Telmissany, Tayeb Salih
Vier Arabische schrijvers spraken over de toekomst van de Arabische roman. Tayeb Salih (Londen, gespreksleider), May Telmissany (Caïro), Fouad Laroui (Amsterdam) en Hanaan as-Sjaikh (Londen) bediscussieerden onderwerpen als globalisering en de plaats van de Arabische roman in de postmoderne tijd. De voertaal was Arabisch. Voor niet- Arabisch sprekende bezoekers was er Nederlandse samenvattende simsultaanvertaling via hoofdtelefoons beschikbaar.
-
Arabische schrijvers dichterbij
Arabische romans worden in ons land steeds meer gelezen. Winternachten bracht vier Arabische schrijvers samen in een gesprek met Michaël Zeeman. Hanaan as-Sjaikh groeide op in Libanon en woont nu in Londen. Ze is in Nederland vooral bekend van haar roman 'Vrouwen tussen hemel en zand'. De Marokkaan Fouad Laroui studeerde in Parijs en woont nu in Amsterdam. Kort voor het festival verscheen van hem het zeer goed besproken' Kijk uit voor parachutisten'. Tayeb Salih (Soedan, 1926), is een van de grote Soedanese schrijvers en een autoriteit op het gebied van de Arabische literatuur.