Inschrijven op de nieuwsbrief

Hagar Peeters

Hagar Peeters
Hagar Peeters

(Amsterdam, 1972) was al bekend als dichter-performer voordat er een letter van haar was uitgegeven. In 1997 kreeg ze nationale bekendheid door haar optredens op grote literaire festivals. Haar debuut Genoeg gedicht volgde pas twee jaar later en werd meteen genomineerd voor de NPS-Cultuurprijs. Haar tweede bundel Koffers Zeelucht (2003) viel twee keer in de prijzen. Eind 2008 verscheen Loper van Licht. Haar bundel Wasdom verscheen in 2011. In 2016 verscheen haar debuutroman 'Malva', Die werd bekroond met de Fintro Literatuurprijs 2016 en genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2016 (shortlist) en de ANV Debutantenprijs 2016. De roman vertelt het verhaal van de enige dochter van de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Op jonge leeftijd werd zij door haar vader verstoten en op achtjarige leeftijd overleed ze in Nederland.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: Hagar Peeters

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  Wintercafé 3: VPRO De Avonden live

  In het tweede uur van de Avonden laat dichteres en performer Hagar Peeters horen hoe zij het Utopisch Denken vervat in haar nieuwe bundel Wasdom. Schrijver en cabaretier Martijn Knol schrijft een gebruiksaanwijzing voor hoe we in de 21e eeuw wel degelijk een nieuw Utopia met elkaar kunnen bouwen. Dat is een hartstochtelijk en concreet pleidooi voor een nieuwe wereldgemeenschap. Motivational speaker en spoken word artist Omékongo Dibinga overtuigt het publiek in een korte performance hoezeer het persoonlijk geluk binnen handbereik ligt. Tim Parks en David Mitchell gaan met elkaar in gesprek over de noodzaak van de verbeelding van een betere wereld in hun eigen werk. Presentatie: Jeroen van Kan en Catherine van Campen. Dit programma wordt live uitgezonden op VPRO Radio. Nederlands- en Engelstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  Wintercafé 4: Late Night Utopia

  Jeroen van Kan gaat in gesprek met Marja Pruis over de bundeling van haar  essays over literatuur. Waarin ligt het geluk van het minutieus beschouwen? Martijn Knol's gebruiksaanwijzing voor een betere wereld is de opmaat voor een optreden van Congolees/Amerikaanse spoken word artist Omékongo Dibinga en de dichteres Hagar Peeters die beiden een poetische inkijk geven in hun eigen Utopia. Nederlands- en Engelstalig.

 • Winternachten 2010 – Winternachten 1

  Ek praat jullie taal

  De nieuwe generatie dichters draagt voor uit eigen werk en praaten met Stephan Sanders over hun taal en poëzie. Ronelda Kamfer dicht in het Afrikaans. Staat die taal in haar land nog altijd symbool voor de taal van het Apartheidsregime? Is het Afrikaans de schuld voorbij, of ligt er hier voor jonge Afrikaanse dichters zoals zij nog een taak? Alfred Schaffer, zoon van een Arubaanse moeder en een Limburgse vader, dicht in het Nederlands en woonde geruime tijd in Zuid-Afrika. Hagar Peeters legt in haar poëzie moderne varianten van onderdrukking in Nederland bloot. Hoe kijken deze drie jonge dichters aan tegen de schuld of onschuld van de taal waarin ze dichten? En hoe verhoudt die taal zich tot de werkelijkheid die ze in hun poëzie willen vangen?
  NL/Afrikaans

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 1

  Het Beeldgedicht

  In een tijd waarin de beeldcultuur zich steeds meer opdringt, raakt het beeldgedicht uit de gratie. Vijf dichters bliezen deze traditie weer nieuw leven in: Wim Brands, Def P, Hagar Peeters, Alfred Schaffer en Simon Vinkenoog. Elk kozen ze een recente krantenfoto, en schreven er op verzoek van Winternachten een gedicht bij. We zagen de beelden en horen de gedichten uit de mond van de dichters. Ze gingen met elkaar in gesprek onder leiding van Cox Habbema.

 • Winternachten 2002 – Winternacht 2

  Nederlandse liefdespoëzie

  Hagar Peeters en Menno Wigman vertegenwoordigen een generatie dichters die bekend staat om zijn voordracht. Ze maakten speciaal voor Winternachten een programma over Nederlandse liefdespoëzie. Regie Carel Alphenaar.

 • Tournee NL 2002

  Winternachten Den Bosch

  Met: Annel de Noré, Antjie Krog, Ayu Utami, Ed van Eeden, Hagar Peeters

  Hoe schrijven vrouwen over de liefde? Schrijfsters uit vier continenten spraken over de manier waarop ze lust en liefde verwoorden in hun proza en poëzie. "Liefde bouwt zich een Hel, de Hemel te spijt.", schrijft Annel de Noré uit Suriname. "Genoeg gedicht over de liefde vandaag", stelt dichter Hagar Peeters, als het schrijven in de plaats dreigt te komen van de liefde zelf. Een avond in Theater Bis in Den Bosch.