Inschrijven op de nieuwsbrief

H.J.A. Hofland

H.J.A. Hofland tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg
H.J.A. Hofland tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg

(1927, Rotterdam) studeerde Politicologie in Amsterdam. Sinds 1953 is hij actief op journalistiek gebied. Hij vervult hierbij uiteenlopende functies, variërend van verslaggever, redacteur, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, tv-criticus en columnist tot correspondent in New York. Onder het pseudoniem S. Montag publiceerde Hofland in NRC Handelsblad zijn zaterdagse Overpeinzingen. Deze stukken zijn uitgegroeid tot vijf bundels columns en een reisverhaal. Daarnaast is hij schrijver van romans. In zijn autobiografie Het diepste punt van Nederland schetst hij de tragische en heroïsche geschiedenis van Rotterdam rond de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast snijdt hij grote vraagstukken aan als: hoe reageert een kind als alles wat hij kent is verwoest. In 1995 verscheen de cultuurkritische essaybundel De Elite verongelukt. Hierin geeft Hofland de lezer stof tot denken door het reële schrikbeeld van onze beschaving te tonen. Op scherpe en geraffineerde wijze laat hij de lezer geloven dat de oplossing ligt in onderlinge samenhang van problemen. In 2002 verscheen de bundel Op zoek naar de pool; het beste van H.J.A. Hofland. In dat jaar werd hij uitgeroepen tot Nederlands journalist van de 20e eeuw.
WIN 2002

Archief beschikbaar voor: H.J.A. Hofland

 • Winternachten 2007

  VPRO's OVT - live in Winternachten

  Met: Allard Schröder, H.J.A. Hofland, Jakarta Street Band, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Thomas Rosenboom

  Het laatste geluid van Winternachten 2007 klonk op zondagmorgen vanuit Den Haag in een live uitzending van OVT, het historisch programma van VPRO Radio.

  De uitzending was gewijd aan Winternachten en de relatie tussen geschiedenis en literatuur. Schrijver Thomas Rosenboom sprak over zijn hertaling van de Afrikaanse brieven van Focquenbroch (1640-1670), geschreven tijdens diens verblijf in het fort El Mina, het Nederlandse slavendepot op de Westkust van Afrika. Daarnaast was er aandacht voor Jonathan Swifts fictieve reisroman Gulliver's Travels en de herschrijving daarvan in Winternachten. Schrijver Allard Schröder vertelde over zijn hoofdstuk in Gulliver's New Travels. H.J.A Hofland las zijn column over ontdekkingsreizigers. In deze uitzending werd ook aandacht besteed aan het onderzoeksprogramma van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie over het dekolonisatieproces in Indonesië. De resultaten van het onderzoek werden tijdens Winternachten gepresenteerd.

 • Winternachten 2003

  Nieuwe Beeldenstormen - debat

  Met: Ellen Ombre, Fouad Laroui, H.J.A. Hofland, Laetitia van den Assum, Louk de la Rive Box, Mai Ghoussoub, Paul Schnabel

  Culturele identiteit in internationaal perspectief. Een forumdiscussie i.s.m. het Prins Claus Fonds. Bij wijze van introductie verleidde Ellen Ombre zaal en panel tot het aanheffen van 'Waar de blanke top der duinen', het lied dat ze als kind in Suriname leerde zingen. Henk Hofland beloofde dat wij op weg waren naar vernieuwing van de Nederlandse culturele identiteit. Algemeen was de klacht te horen dat de Nederlanders vaag, onzorgvuldig en zonder gepaste trots met hun culturele erfenis om gaan. Cultuur hoort een exportartikel te zijn, dat wel wat meer overheidssteun mag krijgen. Ambassadeur Van den Assum pleitte voor het opnemen van Zuid-Afrika als geassocieerd lid van de Taalunie. Kijk voor reacties op dit programma onder 'forum'.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 2

  Ik hou van Holland

  Als hij de keus had, zou publicist H.J.A. Hofland het liefst in Italië geboren zijn. Vanwege de rijke retorische tradititie. Schrijver en historicus Geert Mak zou hiervoor genoeg hebben aan een paar jaar studeren in Oxford: 'Iedere week een essay schrijven, dan leer je het wel'. Hofland en Mak spreken behalve over wat ze missen in hun eigen land, ook over datgene dat ze van Nederland doet houden. Een gesprek onder leiding van journaliste Elsbeth Etty.