Inschrijven op de nieuwsbrief

Guus Janssen

Guus Janssen - foto Francesca Patella
Guus Janssen - foto Francesca Patella

(Heiloo, 1951) is componist, pianist en klavecinist. Hij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium. Janssen zoekt naar verwantschappen tussen klassieke muziek en jazz en heeft ook een voorliefde voor improvisatie. Zijn composities werden uitgevoerd door o.a. het ASKO Ensemble, het Mondriaankwartet, het Nieuw Ensemble, het Radio Kamerorkest, het Concertgebouw Orkest en de Ebony Band. Als pianist en klavecinist trad hij op in vele bezettingen met o.a. John Zorn en Gidon Kremer. Sinds begin jaren tachtig leidt hij zijn eigen ensembles, van (piano)trio tot orkest. In de jaren tachtig kreeg hij de Boy Edgar Prijs voor zijn jazz en geïmproviseerde muziek en de Matthijs Vermeulen Prijs voor zijn compositorisch werk. In 2008 kreeg zijn Verstelwerk, gespeeld door het Riverside Orchestra, een ovationeel applaus in Carnegie Hall, New York. In datzelfde jaar was Janssen composer in residence bij het Brabants Orkest en kwam een solo piano-cd uit: Out of frame. En samen met Friso Haverkamp maakte hij vier opera's.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Guus Janssen

 • Winternachten 2013

  Schrijversfeest 2013

  Met: Bart Moeyaert, Denise Jannah, Ellen Deckwitz, Guus Janssen, Jaap Cohen, Joke van Leeuwen, Lucas Hüsgen, Marja Pruis, Nico Dijkshoorn, Pieter Steinz, Roland Colastica, Ronald Giphart, Stephan Enter, Wouter Godijn

  Het festival sluit groots af met het Schrijversfeest in de Koninklijke Schouwburg. Een programma rond de Nederlandse literatuur met optredens van o.a. Joke van Leeuwen, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Bart Moeyaert, jazz-zangeres Denise Jannah en pianist en componist Guus Janssen. 

  Hoe staat het ervoor met de Nederlandse letteren? Aan het begin van het jaar maken we de balans op. Schrijfster en critica Marja Pruis geeft haar visie op de stand van zaken. Met muziek en voordracht eren we drie grote schrijvers en dichters die ons in 2012 ontvielen. Jazzkoningin en zangeres Denise Jannah zingt een gedicht van Gerrit Komrij, begeleid door gitarist Robby Alberga. Componist en pianist Guus Janssen eert Bernlef met een compositie voor stem en piano. En we luisteren naar een opname van dichter Rutger Kopland. De Curaçaose auteur en acteur Roland Colastica - hij debuteerde vorig jaar met de jeugdroman Vuurwerk in  mijn hoofd -  vertelt ons het verhaal over zijn moedertaal het Papiaments, hoe hij als kind kennismaakte met de Nederlandse literatuur, over het belang van voorlezen en verhalen vertellen.

  Uitreiking Haagse literatuurprijzen
  Vier schrijvers vallen vandaag in de prijzen: Stephan Enter ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Grip, Wouter Godijn de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Hoe H.H. de wereld redde, en Lucas Hüsgen de J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza voor zijn boek Nazi te Venlo. Multitalent Joke van Leeuwen krijgt de Constantijn Huygensprijs voor haar volledige oeuvre. Met haar theatrale dankwoord sluiten we de middag af: een uniek optreden van deze schrijfster, dichteres, illustratrice en cabaretière. De prijzen worden uitgereikt door de wethouder voor cultuur van Den Haag, Marjolein de Jong.

  Een programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen en de Jan Campert Stichting.