Gustaaf Peek
(Haarlem, 1975) ontving voor zijn debuutroman Armin (2008) lovende kritieken. Armin gaat over een jongen die in de Tweede Wereldoorlog verwekt is in een Lebensborn-huis waar een zuiver Arisch ras werd gekweekt. Dover gaat over het drama in 2000 waarbij 58 Chinese vluchtelingen omkwamen in de laadruimte van een Nederlandse vrachtwagen. In zijn derde roman Ik was Amerika komt een Nederlandse krijgsgevangene in WOII in een kamp in de VS terecht, waar hij bevriend raakt met de zwarte Harris die hij 36 jaar later weer opzoekt. Hij ontving er de BNG Literatuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor. Najaar 2014 verscheen Godin, held, een openhartige roman over het mysterieuze en al te menselijke van de liefde, die werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Peek studeerde Engels en publiceerde voor zijn romandebuut al poëzie en korte verhalen. In 2017 verscheen zijn pamflet Verzet!: Pleidooi voor communisme. Recent verscheen zijn roman A.D. .
(2018)Archief beschikbaar voor: Gustaaf Peek
-
'Bibi Koetis voor altijd', Lin Scholte
Met: Annelies Verbeke, Gustaaf Peek, Jannah Loontjens, Vilan van de Loo
"Koetis beefde nog steeds toen ze in de keuken was, waar ze water dronk om te kalmeren. Of het zo moest kwam Mam vanuit de eetkamer de gang op en riep of Koetis er al was. Deze antwoordde en kwam te voorschijn. Koetis aanziende vroeg Mam: 'Wat heb je? Je ziet er zo verhit uit.' Koetis ontkende dat ze 'wat zou hebben'. Ook op Mams vraag waar ze geweest was gaf ze een ontwijkend antwoord." uit: Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte
In samenwerking met literair tijdschrift De Gids maken schrijvers Jannah Loontjens en Annelies Verbeke de Fixdit-podcastreeks Moderne klassiekers. Om de twee maanden belichten zij hierin een literaire klassieker, geschreven door een vrouw.
Op donderdag 4 november werd de ontroerende roman Bibi Koetis voor altijd (1974) van Lin Scholte -die zich afspeelt in de Nederlands-Indische gemeenschap- besproken met schrijvers Gustaaf Peek en Vilan van de Loo. Dit gebeurde live. Samen met Writers Unlimited werd deze editie van de podcast opgenomen in aanwezigheid van publiek op een prachtige en passende locatie in Den Haag: Museum Sophiahof.Binnenkort te luisteren in je favoriete podcast-app!
Het werk van schrijver Lin Scholte (1921-1997) geeft een schat aan informatie over meerdere kanten van het conflict om Indië. Als een van de weinigen beschreef ze van binnenuit en met veel oog voor detail het Indische kazerne- en kampementsleven en de gesloten samenleving van KNIL-militairen en hun families, met de nadruk op vier generaties vrouwen.
Lin Scholte werd geboren in Batudjadjar, een kleine garnizoensplaats. Haar vader was een Amsterdammer die voor het Indische leger getekend had, haar moeder een Javaanse. Over haar moeder schreef Scholte Anak Kompenie, haar succesvolle debuut in 1965 dat in korte tijd vier drukken beleefde. Haar tweede boek Bibi Koetis voor altijd (1974) gaat over een tante (bibi), Koetis genaamd, en beschrijft onder andere de situatie van de Indo-Europeanen in de bezettingstijd en de levensgevaarlijke naoorlogse periode vlak na de capitulatie van Japan. Stichting Tong Tong: 'In al haar boeken klinkt luid en duidelijk de stem van de Indische vertelster door, die intens betrokken is bij haar drie werelden: de Indische, de Javaanse en de Hollandse. Op overtuigende wijze weet Lin Scholte de lezer deelgenoot te maken van haar leven.'
Bibi Koetis voor altijd is opgenomen in de uitgave Verzamelde romans en verhalen van Lin Scholte (2007, stichting Tong Tong). Samensteller Vilan van de Loo schreef een biografische inleiding, de bundel bevat o.a. de romans Anak Kompenie en Takdiran en andere verhalen en het niet eerder gepubliceerde verhaal Fientje de Feniks, het enige boek waarin we Scholtes stem 'ongeredigeerd' kunnen waarnemen."Si-oom Gerard kwam elke middag na het appel (Si-oom was de aanduiding voor een Hollandse KNIL-soldaat). Robuuste totok (Hollander) met rossig krulhaar op een markante boerekop en idem borstelige wenkbrauwen boven blauwe ogen. Op het erf lag een stel gewichten. Daarmee deed hij aan conditietraining Als hij zo bezig was wierp hij af en toe een blik naar Koetis, of ze wel keek. Koetis zag het wel, maar was volmaakt onverschillig. Si-oom Gerard probeerde Koetis tot stoeien uit te lokken. Een spel dat ze niet begreep, en dat haar verontrustte." uit: Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte
Bibi Koetis voor altijd, Lin Scholte
Datum: donderdag 4 november 2021
Aanvang: 20.30 uur, zaal open om 20.00 uur
Gratis toegang voor studenten en scholieren. Normale prijs €10,- inclusief thee/koffie en spekkoek
Informatie en tickets: www.museumsophiahof.nl
Locatie: Nationaal Museum Sophiahof, Sophialaan 10, 2514 JR Den HaagNederlandstalig programma.
Programma samengesteld door Ellen Walraven (Writers Unlimited), Annelies Verbeke en Jannah Loontjens (Fixdit)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken
Let op:
- Voor toegang is een identiteitskaart en coronatoegangsbewijs nodig; bestaande uit een vaccinatiebewijs, negatieve test of een herstelbewijs.
- Het coronatoegangsbewijs geldt voor volwassen en kinderen ouder dan 13 jaar.
- Bij annulering wegens coronaklachten doen we niet moeilijk en retourneren we het aankoopbedrag.
Dit programma is een coproductie van Fixdit en Writers Unlimited i.s.m. Museum Sophiahof -
Boek van mijn leven: Gustaaf Peek
Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden.
-
Marx vandaag
Voorafgaand aan de vertoning van de speelfilm The Young Karl Marx een gesprek met schrijver en scenarioschrijver Gustaaf Peek die in zijn revolutionair pamflet Verzet! Pleidooi voor communisme (2017) pleit voor ideeën van Karl Marx zoals de rechtvaardige herverdeling van kennis, macht en inkomen. Waarom is die aandacht zo broodnodig? Wat deelt Peek met Peck? Kunnen woorden en beelden wat aan die herverdeling bijdragen? Gespreksleiding: Gerlinda Heywegen.
-
Ode an die Freude
Schillers idealistische gedicht over Europa en de mensheid hertaald naar nu en hier! Winternachten festival vroeg acht schrijvers en dichters om elk hun eigen Ode an die Freude te maken. Deze avond presenteerden ze het resultaat.
Deelnemers aan deze Odes 2.0 waren Nino Haratischwili, Magda Cârneci, Sanam Sheriff, Efe Murad, Grazyna Plebanek, Gustaaf Peek, Ghayath Almadhoun en Charlotte Van den Broeck. Zij dragen voor in hun moeder- of schrijftaal met simultaan een projectie van de Nederlandse en/of Engelse vertaling. Klassiek accordeonist Oleg Lysenko verzorged met cellist Elisabeth Sturtewagen en sopraan Jole De Baerdemaeker de muzikale component van dit programma.
Schillers Ode an die Freude (Ode aan de vreugde), oorspronkelijk geschreven in 1785, leeft voort doordat Ludwig van Beethoven een strofe uit het gedicht toevoegde aan de finale voor koor en zangsolisten van zijn 9e symfonie. In 1985 riep de EU de koorfinale - maar dan in een tekstloze versie - uit tot officieel volkslied van de Europese Unie. Schiller verwoordt in zijn gedicht het ideaal van een wereld waar alle mensen als broeders leven.
-
Égalité! De erfenis van de Sovjetmens
Gelijkheid heroverwogen: het tweede ideaal uit de Franse Revolutie kreeg in de 20e eeuw door het Sovjetrijk een nare bijsmaak. Gelijkheid verwerd tot de dwingende repressie en eentonigheid van staatssocialisme en de saaiheid van oude Lada's.
Winternachten festival onderzoekt de waarde van gelijkheid als Europees ideaal in samenhang met de intellectuele erfenis van Karl Marx*. Wat valt er te leren van het socialistische tijdperk in Midden- en Oost-Europa? Kan Marx na het Sovjetdebacle nog een inspiratiebron zijn?
In zijn revolutionaire pamflet Verzet! (Querido, 2017) stelt romanschrijver Gustaaf Peek dat het na dertig jaar kapitalistische alleenheerschappij hoog tijd is om het streven naar gelijkheid en communistische herverdeling opnieuw te overwegen en te herwaarderen.
Hierover ging hij in gesprek met de Georgisch-Duitse schrijver Nino Haratischwili en de Roemeense dichter en essayist Magda Cârneci. Hoogleraar en essayist Paul Scheffer leidde het gesprek. Klassiek accordeonist Oleg Lysenko verzorgde met zijn trio de muziek.
*Meer Marx? Tijdens Saturday Night Unlimited vertoonde Winternachten festival de Nederlandse première van The Young Karl Marx van de Haïtiaanse filmmaker Raoul Peck, eerder succesvol met de documentaire I Am Not Your Negro over schrijver James Baldwin. Zijn speelfilm is een intense verbeelding van de geboorte van het communisme en de ontmoeting tussen Marx en Friedrich Engels.
-
Jens Christian Grøndahl meets Gustaaf Peek: Love, Lust and Literature
Met: Gustaaf Peek, Jens Christian Grøndahl
Twee schrijvers, één thema: het mysterie van liefde en lust. Hun beider recente romans zijn even ambitieus als bevlogen: Portret van een man van Jens Christian Grøndahl en Godin, held van Gustaaf Peek. Ook zijn beiden gepassioneerde literatuurminnaars, die hun liefde voor de literatuur graag met anderen delen. Samen doen zij een poging het mysterie van liefde en lust te doorgronden. Twee schrijvers in gesprek over de liefde – voor vrouwen, maar ook voor boeken. Het gesprek is in het Engels.
Jens Christian Grøndahl (Denemarken, 1959) is een van de meest succesvolle schrijvers van dit moment. Hij schreef talrijke romans, essays, toneelstukken en teksten voor de radio. Zijn werk verschijnt in meer dan dertig landen en werd in binnen- en buitenland genomineerd voor en bekroond met verschillende literaire prijzen. Zijn nieuwe roman Portret van een man is een ode aan de liefde. Grøndahl studeerde filosofie en woont in Kopenhagen.
Gustaaf Peek (Haarlem, 1975) schreef vier romans en brak met zijn laatste boek Godin, held door naar het grote publiek. Naast schrijver is hij ook redacteur van het literair tijdschrift De Revisor. Peek studeerde Engelse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden en woont en werkt in Amsterdam.
Avond in samenwerking met uitgeverij J.M. Meulenhoff
-
NRC Leesclub Live: Familieziek, van Adriaan van Dis
Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Gustaaf Peek, Michel Krielaars
Een traditie op het festival, de NRC Leesclub live. Het panel, dat bestaat uit redacteuren Elsbeth Etty, Bas Heijne en schrijver Gustaaf Peek, bespreekt onder leiding van chef boeken Michel Krielaars Familieziek, van Adriaan van Dis. Uiteraard kuntu, de lezer van het boek, uw steentje bijdragen in de discussie.
Onder dreiging van de Koude Oorlog wordt een jongen voor de toekomst klaargestoomd. Hij moet zich leren weren in een kwade wereld, en de Bom tikt, ook in huis Zijn opvoeder meneer Java is een door de oorlog beschadigde man die zijn zoon steeds meer bij zijn waanwereld betrekt. De jongen is de stille getuige, die alles ziet en niets vergeet. De waanzin raast door het huis en zijn moeder en zusters vormen een sceptisch koor dat commentaar levert op de gebeurtenissen. Familieziek is een ontroerende roman over een jongen die zich losmaakt uit de greep van zijn ouders en desondanks door de vloek van hun verleden wordt aangetast.
Aansluitend kunt u het programma bezoeken waarin Hans Goedkoop met Adriaan van Dis spreekt over zijn nieuwe roman Ik kom terug (2014).
-
Indische Winter Kumpulan
Met: Adriaan van Dis, Anna Montan, Bodil de la Parra, Dinar Rahayu, Gustaaf Peek, Karin Amatmoekrim, Michaël Olbrechts, Nadja Hüpscher, Patrick Lauwerends, Reggie Baay
Een gezellig samenzijn waarbij onder het genot van Indische lekkernijen gepraat wordt over Ind(ones)ische literatuur.
Een speciaal programma ter gelegenheid van de 20e editie van het festival, dat in 1995 van start ging onder de naam Indische Winternacht. Kumpulan verwijst naar het typisch Indische 'samenzijn, samen komen', met familie, vrienden of anderszins. De optredende schrijvers Karin Amatmoekrim, Reggie Baay, Adriaan van Dis, Gustaaf Peek en Dinar Rahayu (Indonesië) vertellen aan de hand van een meegebracht object, foto, of muziekfragment een verhaal over een moment van Indisch samenzijn. We kijken ook uit naar de bijdrage van de jonge Belgische stripauteur Michaël Olbrechts, wiens debuutalbum De allerlaatste tijger gaat over de geschiedenis van zijn overgrootmoeder op Java. De vrolijke presentatie is in handen van de actrices Bodil de la Parra en Nadja Hüpscher, die toerden met het theaterprogramma Ouwe pinda's. Uiteraard zijn er in de pauze Indische hapjes verkrijgbaar, van Toko Zwijndrecht. En er klinkt jazzy krontjong van Anna Montan en Patrick Lauwerends. Aduh, geséllig tog! -
De tekst van mijn leven: Gustaaf Peek
In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Wim Brands en Fidan Ekiz. Nederlandstalig.
-
Hommage aan Hella S. Haasse - uitreiking Jan Campert prijzen
Met: Arjan Peters, Benny Lindelauf, Ellen van Lelyveld, Elsbeth Etty, Erik Spinoy, Gustaaf Peek, Kees 't Hart, Loes Luca, Margot Dijkgraaf, Marijn van Lelyveld, Matthijs Ponte, Maxim Februari, Patricia de Groot, Pieter Steinz, Rudi Wester, Willem Nijholt
In samenwerking met de erven Haasse en uitgeverij Querido organiseert Writers Unlimited een Hommage aan Hella in de Koninklijke Schouwburg: een feestelijke bijeenkomst waarin de rijkdom en diversiteit van haar leven en werk worden gevierd.
Willem Nijholt draagt voor uit zijn brieven aan de schrijfster en Loes Luca brengt door Hella Haasse geschreven cabaretteksten. Elsbeth Etty, Marjolijn Februari, Kees 't Hart, Patricia de Groot, Gustaaf Peek, Margot Dijkgraaf, Rudi Wester en Arjan Peters vertellen anekdotes en verhalen. Ook haar dochters Ellen van Lelyveld en Marijn van Lelyveld leveren een persoonlijke bijdrage aan het programma, dat gepresenteerd wordt door Pieter Steinz. Hella S. Haasse overleed op 29 september 2011. Ze liet een monumentaal oeuvre na, waaronder zeer populaire romans als Oeroeg, Het woud der verwachting en Heren van de thee. Ze ontving vele prijzen, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren in 2004.
Na de pauze vindt de uitreiking plaats van de Jan Campert-prijzen, de literaire prijzen van de Gemeente Den Haag, waaronder de Constantijn Huygens-prijs, die is toegekend aan A.F.Th. van de Heijden. De schrijver zelf zal om persoonlijke redenen niet aanwezig zijn. Zijn dankwoord is te zien in een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte korte film. Erik Spinoy (1960) valt voor zijn bundel Dode kamer de Jan Campert-prijs 2011 toe. Aan Gustaaf Peek (1975) is voor zijn roman Ik was Amerika de F. Bordewijk-prijs 2011 toegekend. Benny Lindelauf (1964) ontvangt de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur 2011 voor De hemel van Heivisj. De driejaarlijkse G.H. 's Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten 2011 gaat naar Stichting Perdu. Presentatie Trio Droomvogels.
-
NRC Leesclub Live: The Great Gatsby
Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Gustaaf Peek, Pieter Steinz
Een traditie op het Writers Unlimited festival: de Leesclub live van NRC Handelsblad. Dit keer buigt de Leesclub zich over The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald. Een klassieker waarin de American Dream en andere al dan niet te realiseren dromen de gemoederen bezighouden.
The Great Gatsby (1925) wordt steevast genoemd als belangrijkste kandidaat voor de titel Great American Novel. Terecht, want het verhaal van de nouveau riche Jay Gatsby, die niet kan ontsnappen aan zijn (schimmige) verleden, is meer dan zomaar een knappe versie van de jacht op de Amerikaanse Droom. Het is ook het verslag van een ongelijkwaardige vriendschap (tussen Gatsby en zijn buurman op Long Island, de hopeloos naïeve ik-figuur Nick Carraway), én een Shakespeareaanse tragedie over jaloezie en gefnuikte illusies. Op dit moment verfilmt regisseur Baz Luhrman (Moulin Rouge) The Great Gatsby met Leonardo Di Caprio in de rol van Jay Gatsby. NRC redacteuren Elsbeth Etty, Bas Heijne en Gustaaf Peek discussieren met elkaar en met de lezers onder leiding van Pieter Steinz, chef Boeken van NRC Handelsblad. Nederlandstalig.
-
Wintercafé 2: VPRO De Avonden
In VPRO's De Avonden geven dichters, muzikanten en schrijvers het publiek inzage in hun eigen Utopia. Schrijvers Gustaaf Peek en Hisham Matar schreven elkaar drie maanden lang brieven waarin ze elkaar wegwijs maakten in hun poetica. Het schrijversutopia? Bestaat dat daadwerkelijk en hoe idealistisch moet je zijn om te kiezen voor een schrijversleven? Vanavond ontmoeten zij elkaar voor het eerst live aan tafel. Beiden lezen fragmenten voor uit de briefwisseling en gaan met elkaar in gesprek over de vondsten tijdens de literaire Blind Date. Schrijfster Elif Batuman spreekt over het schrijversgeluk. Presentatie: Jeroen van Kan en Lotje IJzermans. Muziek: het collectief Amarins & Le Gatte Negre. Nederlands- en Engelstalig.
-
De Toon en de Muziek
De Libanese Iman Humaydan is sociologe, schrijfster, journaliste, milieu- en mensenrechtenactiviste. In haar romans is van haar activisme niet expliciet iets te merken. Haar engagement is verpakt in verhalen over mensen die zich tegen het decor van haar bewogen vaderland proberen te redden. Maar als journaliste pakt ze uit en neemt ze net zo makkelijk afstand van haar poëtische, soms dromerige stijl. Wat zit daar achter? Vindt ze dat literatuur niet is bedoeld om de wereld te veranderen? En hoe denkt de Nederlandse schrijver Gustaaf Peek daar over? Hij kiest er nadrukkelijk voor om zijn engagement in zijn romans te laten doorklinken. Voor zijn boek Dover, bijvoorbeeld, heeft hij zich laten inspireren door de dood van Chinese vluchtelingen in de container van een Nederlandse vrachtwagen. ENG