Inschrijven op de nieuwsbrief

Goenawan Mohamad

Goenawan Mohamad
Goenawan Mohamad

(1941, Java, Indonesië) is behalve een beroemde dichter ook journalist, essayist, redacteur en columnist. Mohamad leverde een bijdrage aan de vorming van de taal van Indonesië, Bahasa Indonesia. Op velerlei wijzen nam hij deel aan de strijd tegen het regime van Soeharto. Mohamad was oprichter van het succesvolle kritische tijdschrift Tempo, dat twee maal verboden werd door de regering. In 1995 richtte Mohamad het Instituut voor Studie naar Vrije Informatiestromen op. Na Soeharto's aftreden werd Tempo in 1998 weer ter perse gebracht. Mohamad ontving vanwege zijn strijdvaardigheid diverse internationale prijzen. Rond zijn zeventigste zijn enkele van zijn dichtbundels opnieuw gepubliceerd. Zijn recentste bundels zijn Don Quixote (2011) en 70 Puisi (70 gedichten). Mohamad was in 1995 een van de deelnemers aan de eerste editie van het Winternachten festival, en is sindsdien meerdere malen voor het festival naar Den Haag teruggekeerd.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Goenawan Mohamad

  • Winternachten 2020

    Opening Night

    Met: Adriaan van Dis, Angelina Enny, Antjie Krog, Cynthia Mc Leod, Ellen Deckwitz, Goenawan Mohamad, Hassnae Bouazza, Jolyn Phillips, Karin Amatmoekrim, Nelleke Noordervliet, Petina Gappah, Reggie Baay, Rosabelle Illes, Shailesh Bahoran, Sigrid Kaag, Simon(e) van Saarloos, Ton van de Langkruis, Vamba Sherif

    Een fantastische line-up van vijftien Nederlandse en internationale auteurs gaf een preview van het festival met voordracht van hun nieuwe poëzie en proza, afgewisseld met dans van Shailesh Bahoran. Een feestelijke avond om de 25e verjaardag van het Winternachten festival te vieren met de presentatie van de jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over de dekolonisatie van de geest). Het festival werd geopend door Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

    Allen schreven op verzoek van Writers Unlimited, in reflectie op het festivalthema, een kort essay, verhaal of gedicht voor deze jubileumbundel. Een unieke bundel met 28 prachtige bijdragen, samengesteld door Toef Jaeger en uitgegeven door Jurgen Maas. De bundel is in de reguliere (online) boekhandels.

    Op de plek waar in 1995 de eerste Indische Winternacht plaatsvond, Theater aan het Spui, ontvingen we deze jubileumopeningsavond met trots (inter)nationale auteurs waarmee het festival en zijn bezoekers door de jaren heen een bijzondere band opbouwden zoals Goenawan Mohamad (Indonesië) en Nelleke Noordervliet - die ook die eerste Winternacht optraden -, Adriaan van Dis, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Reggie Baay, Manon Uphoff, Vamba Sherif en Cynthia McLeod (Suriname). Tip: kijk beslist eens in ons online video- en geluidsarchief en zoek op de namen van deze schrijvers en dichters!

    Winternachten festival zal altijd speuren naar talent en heeft in 25 jaar vele, vele debuterende auteurs uit binnen- en buitenland het woord gegeven. Hoe heerlijk was het om daarom deze avond ook, opnieuw of voor het eerst, Angelina Enny (Indonesië). Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika) en, uit Nederland, Karin Amatmoekrim, Simon(e) van Saarloos en Ellen Deckwitz te verwelkomen. En ademloos te kijken en luisteren naar hun voordrachten.

    Theatermaker, choreograaf en veelzijdig hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran voerde delen uit van zijn danssolo Heritage, waarin hij zich heeft laten inspireren door zijn Hindostaanse achtergrond; een korte video van The Theatre of Wrong Decisions werd vertoond en het Hesce Mourits kwartet van het Koninklijk Conservatorium Den Haag trad ook op.

    De presentatie van de Opening Night was in handen van Hassnae Bouazza.

    Het eerder voor dit programma aangekondigde optreden van Manon Uphoff komt te vervallen in verband met ziekte.

  • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

    Indonesië: geschiedenis is een belofte die altijd verbroken wordt

    Schrijvers uit Indonesië en Nederland bezien de geschiedenis en de manier waarop naar de voormalige kolonisator wordt gekeken. Chris Keulemans spreekt met hen over hoe dit hun werk beïnvloedt en nodigt ze uit om daar uit voor te dragen.

    Goenawan Mohamad is behalve een beroemde dichter ook journalist, essayist, redacteur en columnist. Mohamad leverde een bijdrage aan de vorming van de taal van Indonesië, Bahasa Indonesia. Op velerlei wijzen nam hij deel aan de strijd tegen het regime van Soeharto. Mohamad was in 1995 een van de deelnemers aan de eerste editie van het Winternachten festival, en is sindsdien meerdere malen voor het festival naar Den Haag teruggekeerd.

    Angelina Enny is schrijver, acteur en theaterregisseur. Haar debuut met verhalen Nokturnal Melankolia, is bewerkt voor het theater. In 2019 werkte Enny samen met de Nederlandse schrijver en muzikant Robin Block aan een poëziebundel, In between, Di Antara, waarin zij op zoek gaan naar hun persoonlijke verhalen, (familie)herinneringen en dromen, en hun gedeelde (Indonesische) geschiedenis. Enny: "Voor mij bestaan historische gebeurtenissen uit persoonlijke geschiedenissen. Verhalen van mensen wier kronieken we vergeten zijn. Juist daarom moeten we ze vertellen."

    De grootouders van dichter, muzikant en theatermaker Robin Block ontvluchtten in 1949 Nederlands-Indië. Ze staken de oceaan over om een nieuw leven op te bouwen in Nederland, een land waarvan zij officieel staatsburgers waren, maar waar ze nog nooit waren geweest en dat hen niet warm onthaalde. Robin laat hun verhalen horen in tekst en muziek.

    Tip: Angelina Enny en Goenawan Mohamad dragen ook uit eigen werk voor tijdens de Opening Night - A Free Mind, op woensdag 15 januari. Robin Block treedt samen met dichter Ellen Deckwitz op in 'Indische roots in poëzie en muziek' in Biblotheek Nieuw Waldeck op vrijdagavond 17 januari.

  • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 1

    Indonesië: van censuur naar ongekende vrijheid

    Jarenlang streed journalist/schrijver Goenawan Mohamad voor het vrije woord in Indonesië. Er bestaan geen betere getuigen om te vertellen over de geschiedenis van de censuur in Indonesië. Ook oud NRC-correspondent Dirk Vlasblom vertelde over zijn ervaringen met de Indonesische censor. Paul van der Gaag leidde het gesprek. Schrijver en journalist Goenawan Mohamad is de oprichter van het toonaangevende opiniemagazine Tempo. Mohamad ontving vanwege zijn strijdvaardigheid diverse prijzen, waaronder de eerste Professor Teeuw Award van de Universiteit van Leiden. Mohamad ontving in december 2005 de Wertheim prijs. De eerder aangekondigde Joesoef Isak, uitgever en journalist, kon om gezondheidsredenen niet naar Nederland komen. Zijn plaats werd ingenomen door de in Nederland wonende balling A. Munandar. Engelstalig.

  • Winternachten 2003

    Nation Building and Writing History - debat

    Met: Bob de Graaff, Goenawan Mohamad, Henk van Woerden, Michaël Zeeman

    'Nation Building' is het proces waarin de burgers van een land een gevoel en bewustzijn van gezamenlijkheid ontwikkelen. De schrijver, de journalist en de historicus spelen hoofdrollen in dat proces. Historicus Bob de Graaff beschreef zijn rol in het Srebrenica onderzoek, en ging als Japanoloog in op de manier waarop Japan de zwarte bladzijden uit zijn geschiedenis beschrijft. Goenawan Mohamad beschreef de onrechtvaardigheden die gepaard gaan met van het proces van natievorming in Indonesië. Van Woerden schetste de verantwoordelijkheid van de schrijver in het proces van geschiedschrijving. Een debat onder leiding van Michaël Zeeman. Engelstalig.

  • Winternachten 2003 – Winternacht 1

    Bevrijders, bezetters en vrijheidsstrijders

    Japan als bevrijder van Indonesië. Dat gaat er bij de Nederlanders niet in. In de in 2001 verschenen Japanse film Merdeka werd dat beeld geschetst. Dat leidde in ons land tot oproepen tot een vertoningsverbod. Hoe anders denken Indonesiërs, Japanners en Nederlanders over hun gezamenlijke geschiedenis? Paul van der Gaag (VPRO-radio O.V.T.) ging in gesprek met de Indonesische journalist en dichter Goenawan Mohamad, Rudy Kousbroek en Japanologe Riki Kersten. Gesprek in het Engels.

  • Winternachten 2000 – Winternacht 1

    Indonesië: Schrijvers van de vrijheid

    Schijver/journalist Goenawan Mohamad, Ayu Utami, die taboes over de rol van de vrouw doorbrak met haar eerste bestseller-roman, en Sitok Srengenge. Sitok Srengenge, de dichter/performer uit Jakarta, reisde de afgelopen jaren door Aceh en Oost-Timor, en deed daarvan in zijn poëzie verslag. Srengenge maakte net als drie jaar geleden tijdens Winternachten grote indruk met zijn optreden. Gespreksleider Kees Snoek. Voertaal Engels.

  • Winternachten 2000 – Winternacht 1

    Indonesië en Oost Timor: Dichten in ballingschap

    Abe Barreto Soares, Oost-Timorees verzetsdichter; Hersri en Agam Wispi, Indonesische exil-dichters uit Nederland gingen in gesprek met hun landgenoten Goenawan Mohamad en Sitok Srengenge. Gespreksleider was Kees Snoek. De gasten aan tafel droegen enige van hun gedichten voor.

  • Winternachten 2000 – Winternacht 1

    Nieuwe kansen voor Indonesië

    Schrijver journalist Goenawan Mohamad, een van de belangrijkste vrijheidsactivisten, sprak met Indonesië-kenner Kees Snoek over de positie van de dichter/schrijver in zijn land.

  • Indische Winternacht 1995

    Indische Winternacht 1995

    Met: Aart van Zoest, Anneke Grönloh, Ernst Jansz, F. Springer, Goenawan Mohamad, Hamid Jabbar, Hella Haasse, Jill Stolk, Liane van der Linden, Marion Bloem, Nelleke Noordervliet, Paula Gomes, Rayuan Samud'ra, Rendra, Sitok Srengenge, The Blue Diamonds, Toeti Heraty, Yvonne Keuls

    De Indische Winternacht vormde de afsluiting van het Festival Indië/Indonesië, en de eerste editie van 'Winternachten'. In een doorlopend programma in de grote zaal van Theater aan het Spui lazen schrijvers voor uit eigen werk. In de foyer waren gesprekken met de kunstenaars. In de drie zalen van Cinematheek Haags Filmhuis was een programma te zien van oude en nieuwe films over Indonesië en Indië. Het muziekprogramma bracht Kroncong, The Blue Diamonds, Indorock en een optreden van Anneke Grönloh. Het volledige programma-magazine van het Festival Indië-Indonesië kunt u hier downloaden als pdf.