Ga naar de inhoud
NL EN menu

Gioconda Belli

Gioconda Belli - foto Basso Cannarsa / Opale
Gioconda Belli - foto Basso Cannarsa / Opale

(Managua, 1948) is een Nicaraguaanse dichter, schrijver en politieke activist. Ze was vanaf jonge leeftijd betrokken bij de revolutie in Nicaragua en bekleedde belangrijke posities in de Sandinistische partij en het revolutionair bewind. Ze verliet de partij in 1993. Ze debuteerde in 1970 met publicaties in tijdschriften, schreef politiek en erotisch getinte gedichten en ontving haar eerste literaire prijs al in 1972, waarna er nog vele volgden. Haar debuutroman La Mujer Habitada (De bewoonde vrouw) verscheen in 1988, wat direct haar internationale doorbraak betekende. Ook in Nederland was het boek een groot succes. Belli is een wereldwijde bestsellerauteur waarvan het werk in twintig talen is vertaald. Nu is ze een van de grootste critici van de regering van haar voormalig partijgenoot Ortega.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Gioconda Belli

  • Winternachten 2019 – Saturday Night Unlimited

    Books Unlimited: Ayelet Gundar-Goshen & Gioconda Belli

    Maak kennis met internationale topschrijvers en hun recente boeken. Over hun drijfveer om te schrijven, het ontstaan van hun personages en het wereldwijde succes van hun boeken. Schrijver, programmamaker en essayist Chris Keulemans spreekt met Ayelet Gundar-Goshen uit Israël over haar tweede roman Leeuwen wekken en met Gioconda Belli uit Nicaragua over haar roman Het land van de vrouwen.
    Na haar debuut Eén nacht, Markovitsj bouwt Gundar-Goshen in haar tweede roman Leeuwen wekken veel spanning op rond een chirurg die moet verder leven met de consequenties van een aanrijding. Belli brak internationaal door met De bewoonde vrouw; in 2012 publiceerde ze Het land van de vrouwen, over een Zuidamerikaans land waar sinds twee jaar nog uitsluitend vrouwen aan de macht zijn.