Inschrijven op de nieuwsbrief

Ghayath Almadhoun

Ghayath Almadhoun - foto Cato Lein
Ghayath Almadhoun - foto Cato Lein

(Damascus, 1979) behoort tot een nieuwe generatie jonge geëngageerde Arabische schrijvers. Weg van Damascus, een Nederlandse verzameling van zijn gedichten, stond in 2015 wekenlang in de top tien van best verkochte poëziebundels. In 2017 verscheen Ik Hier Jij Daar, een bundel die hij schreef met dichter des vaderlands Anne Vegter. Almadhoun werd geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp als zoon van een Palestijnse vader en een Syrische moeder. Hij studeerde Arabische literatuur en werkte als cultureel journalist in Damascus waar hij ook een poëziehuis oprichtte. In 2008 vroeg hij politiek asiel aan in Zweden. Daar verschenen twee poëziebundels van zijn hand. Een ervan schreef hij samen met de Zweedse Marie Silkeberg, met wie hij ook poëziefilms maakte, bijvoorbeeld over bomaanslagen in de Gazastrook.
Zijn poëzie is doortrokken van gevoelens van heimwee en schuld van een jonge intellectueel die zijn geboorteland heeft verlaten. Zijn werk is inmiddels in vele Europese talen en het Chinees vertaald.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Ghayath Almadhoun

  • Syria, What's Next?

    Syria, What's Next?

    Met: David Van Reybrouck, Ghayath Almadhoun, Laila al-Zwaini, Lieve Joris, Nihad Siries

    Bekijk nu de video van dit programma: Hoe ziet de toekomst van Syrië eruit als het ooit komt tot een wapenstilstand? Schrijver David Van Reybrouck besprak deze vraag met Syrische romanschrijver Nihad Siries en de Palestijns/Syrische dichter Ghayath Almadhoun. Beiden leven in ballingschap. Ze droegen voor uit hun werk, en gingen in gesprek met Laila Zwaini - Arabiste en onderzoekster op het gebied van de sharia en rechtsontwikkeling - en met schrijfster Lieve Joris, die een boek over het land schreef. Gaat het met Syrië dezelfde kant op als met Irak, waar een poging om democratie te vestigen faliekant mislukt is? Kan het, in al zijn etnische en religieuze verscheidenheid, ooit een stabiel land worden? En zal het ooit het thuis zijn waar de twee Syrische schrijvers van dromen? Een avond in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

    Het programma is Engelstalig. Een avond van B Unlimited, georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan de Gemeente Den Haag, PEN Nederland en Theater van de Verkeerde Beslissing. Redactie: Tom Dommisse.