Inschrijven op de nieuwsbrief

Ghalia Benali

Ghalia Benali - chalia Benali - cover 'Khartoem'
Ghalia Benali - chalia Benali - cover 'Khartoem'

(Brussel, 1968) wordt met recht een multitalent genoemd. Ze zingt, acteert, schrijft, danst en is beeldend kunstenaar. Ghalia Benali groeide op in Tunesië. Op haar 21e kwam zij naar Brussel voor een grafische opleiding. Ze nam de muziek uit haar jeugd en kindertijd met zich mee: van Franse chansons, Perzische en Egyptische muziek tot gezongen lezingen uit de Koran. Met haar huidige theatertour brengt ze een hommage aan de grote Oum Kalthoum, bijgestaan door Moufadhel Adhoum (üd), Vincent Noiret (contrabas) en Azzedine Jazouli (Arabische percussie). De in 1975 overleden Egyptische zangeres staat vandaag de dag nog steeds bekend als de stem van de Arabische wereld. 'Oum Kalthoum was mijn eerste muzikale leerschool', vertelt Ghalia. Op vierjarige leeftijd luisterde ze op een 33-toerenplaat onvermoeibaar naar 'Al Atlal', waarschijnlijk mede gefascineerd door het hypnotisch ronddraaien van de schijf. Ghalia Benali wil met deze theatertour de overweldigende emotie van de diepgaande en authentieke liederen van de grote Egyptische diva opnieuw tot leven brengen.

(WU 2012)

Archief beschikbaar voor: Ghalia Benali

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  Ghalia Benali zingt Oum Khaltoum

  ‎'Ze was mijn eerste muzikale leerschool', vertelt Ghalia Benali. Op vierjarige leeftijd luisterde ze onvermoeibaar naar 'Al Altlal' van de grote  Egyptische diva, waarschijnlijk mede gefascineerd door het hypnotisch ronddraaien van de 33-toerenplaat... Nu brengt ze haar hommage aan Oum Khaltoum op het festival. Ghalia Benali wordt begeleid door Moufadhel Adhoum (ud), Vincent Noiret (contrabas) en Azzedine Jazouli (Arabische percussie).

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  VPRO De Avonden

  Op het plein voor het theater staat De Kas. Jeroen van Kan praat daar de hele avond met de schrijvers van het festival voor het radioprogramma De Avonden Live van de VPRO. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Nederlands- en Engelstalig.

  21.17: Bernice Chauly
  21.35: Ghalia Benali
  22.05: Bejan Matur
  22.15: Rodaan Al Galidi en Chika Unigwe
  22.35: Nazmiye Oral en Kader Abdolah

 • Winternachten 2010 – Winternachten 1

  Muziek: Ghalia Benali

  De Tunesische Ghalia Benali groeide op in een artistieke familie en ze maakte zodoende al vroeg kennis met muziek en poëzie uit alle windstreken. Franse chansons, Indiase musicals en gezongen lezingen uit de Koran bepaalde de weg die zij als volwassen zangeres bewandelde. Ook haar migratie van Tunesië naar België heeft grote invloed op haar uitgeoefend. Haar muziek dompelt het publiek onder in de zoete melancholie van haar kindertijd.