Inschrijven op de nieuwsbrief

Gerson Main

Gerson Main - foto Geoffrey The Hebrew
Gerson Main - foto Geoffrey The Hebrew

(Suriname, 1987) was dit jaar finalist in het tv programma De beste singer/songwriter van Nederland. Hij heeft niet alleen uiterlijk een originele stijl (de bontmuts), maar hij kan vooral originele en eigenzinnige liedjes maken – zoals het vrolijke Deejay. De Beste Singer-Songwriter van Nederland werd hij niet, maar de deelname leverde wel een grote klus op: hij zingt het liedje Ik Weet Niet Hoe van Benny Neyman in een reclamespot. Gerson werd geboren in Paramaribo, maar verhuisde als baby naar Nederland. Sinds zijn vijftiende woont hij in Almere. Hij speelde gitaar in diverse bands en volgde enkele muziekopleidingen. Het Nederlands is zijn taal, zegt hij beslist. Hij gelooft zelfs dat je de wereld kunt veroveren met een Nederlands liedje. Als de muziek maar sterk genoeg is, dan voelen mensen het. Zijn eerste liedtekst, Dorst, schreef hij toen hij met de band van zanger Akwasi een album aan het opnemen was. Schrijven deed hij altijd al. Gedichtjes, zinnetjes. 'Op school fleurde ik op als ik een schrijfopdracht kreeg. Ik deed dan heel erg mijn best en probeerde er iets moois van te maken. Niet omdat ik dacht: daar wil ik later mee verder, want dat kwam helemaal niet in me op. Ik vond het gewoon tof om te doen,' zegt de maker van speelse Nederlandstalige liedjes met rake teksten, die zich in je hoofd nestelen en doen lachen.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Gerson Main

  • Winternachten 2016

    Help, ik debuteer! Literaire brunch met CLEEFT

    Met: Abdelkader Benali, Bregje Hofstede, Ferdinand Lankamp, Gerson Main, Lize Spit, Peter Nijssen

    Een informele literaire brunch in het festivalhart: de gezellige foyer van Theater aan het Spui. Programma i.s.m. CLEEFT, de community voor liefhebbers van films, boeken, exposities, concerten, voorstellingen en culinaire events

    Wat gebeurt er met je als je eerste boek wordt uitgegeven? Als het zomaar ineens in de winkels ligt, je naam in de krant staat en tv, radio en talkshows staan te dringen om jou te gast te hebben? Een mooie prestatie, maar debuteren kan ook erg zwaar zijn. Er verschijnen kritische recensies over jouw 'kindje'. Of erger, je boek wordt helemaal niet opgemerkt. In dit programma zijn schrijvers te gast die populair zijn onder de lezers van CLEEFT. Zo debuteerde Bregje Hofstede in 2014 met De hemel boven Parijs. Lize Spit moet zelfs meteen na afloop van dit programma op weg naar de presentatie van háár eerste boek: Het Smelt. Ervaren uitgever Peter Nijssen van De Arbeiderspers vertelt hoe het er vroeger aan toeging en hoe het tegenwoordig gaat met debutanten. En hij gaat in op de do's en don'ts voor beginnende schrijvers. Ook in de muziek kun je plotseling meegesleurd worden in een publiciteitsgolf. Dat overkwam Gerson Main, de zanger met de bontmuts, die in de finale stond van De beste singer-songwriter van Nederland. De presentatie is in handen van CLEEFT-recensent Ferdinand Lankamp en schrijver Abdelkader Benali, die met Bruiloft aan zee een droomdebuut had in 1996.