Inschrijven op de nieuwsbrief

Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia - Winternachten 2022 - fotograaf: Sharon Jane Dompig
Gershwin Bonevacia - Winternachten 2022 - fotograaf: Sharon Jane Dompig

(Rotterdam, 1992) besloot zijn studie Commerciële Economie aan de wilgen te hangen en schrijver te worden. Tot zijn negende groeide hij op in Curaçao, waarna hij naar Amsterdam verhuisde. In 2017 gaf hij zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht in eigen beheer uit en verkocht er, zoals hij zelf zegt, 'vanuit zijn koffer' meer dan 6000 exemplaren van. Als stadsdichter van Amsterdam schreef hij tussen 2019-2022 maandelijks een gedicht in het Parool. Zijn dyslexie weet Bonevacia slim te gebruiken: het worstelen met woorden maakt hem tot vindingrijke woordkunstenaar, en daarmee een graag geziene gast bij culturele programma's van onder meer het Van Gogh Museum, de Erasmus Universiteit, NPO en TEDx. In 2021 vertaalde hij het kinderboek Zo klinkt verandering van de Amerikaanse spokenword-artiest Amanda Gorman en verscheen de nieuwe dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang. Deze is een ode aan zijn jonge onbevreesde ik en een verwoede poging om die weer meer onderdeel van zichzelf te maken. In 2023 staat Bonevacia in het theater met de voorstelling Terug naar Prinsenplein.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Gershwin Bonevacia

 • Winternachten 2022 – Thursday Night Unlimited

  Woorden Worden Zinnen x Winternachten festival 2022

  Performers, poëzie & punchlines - met Elten Kiene, Aafke Romeijn, Derek Otte, Amara van der Elst, Gershwin Bonevacia, Ellen Deckwitz, Kelvin Allison, Athena Farrokhzad e.a.

  Jaaa, Woorden Worden Zinnen was terug op Winternachten! We bestelden een drankje en lieten ons meevoeren door de beste spoken word-artiesten en dichters van dit moment.

  Woorden Worden Zinnen is het populaire platform voor auteurs, spoken word-artiesten en muzikanten, dat al jarenlang vol energie en liefde voor taal de mooiste voordrachten en fijnste muziek presenteert aan uitverkochte zalen. Tijdens Winternachten bundelden we met WWZ en PAARD de krachten. In WWZ x Winternachten festival 2022 lieten naast Nederlandse dichters en spoken word-artiesten ook internationale auteurs van het festival hun stem horen tijdens een spraakmakend, extra lang programma. Goeie energie gegarandeerd!

  Line-up
  Tijdens dit programma zag en hoorde je onder anderen: WWZ-oprichter en spoken word-artiest Elten Kiene, schrijver en muzikant Aafke Romeijn, dichter Derek Otte, spoken-word artiesten Kelvin Allison en Amara van der Elst, dichter (en voormalig stadsdichter van Amsterdam) Gershwin Bonevacia, dichter Ellen Deckwitz, en de Iraans-Zweedse dichter Athena Farrokhzad.