Inschrijven op de nieuwsbrief

Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia - foto: Sharon Jane D
Gershwin Bonevacia - foto: Sharon Jane D

(Rotterdam, 1992) is dichter, schrijver en performer. In 2017 geeft hij zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht in eigen beheer uit en verkoopt eigenhandig meer dan 6000 exemplaren. Als stadsdichter van Amsterdam schrijft hij tussen 2019-2022 maandelijks een gedicht in het Parool. Zijn dyslexie weet Bonevacia te gebruiken: het worstelen met woorden maakt hem tot vindingrijke woordkunstenaar en graag geziene gast bij culturele programma's. In 2021 vertaalt hij het kinderboek Zo klinkt verandering van de Amerikaanse spokenword-artiest Amanda Gorman en verschijnt zijn dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang. Deze is een ode aan zijn jonge onbevreesde ik en een poging om die weer meer onderdeel van zichzelf te maken. In 2023 staat Bonevacia in het theater met de voorstelling Terug naar Prinsenplein.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Gershwin Bonevacia

 • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

  Strijders! Helden uit Suriname en de Cariben

  Strijders! was een ode in spoken word, muziek, dans en verhalen aan mensen uit Suriname en de Cariben die hun leven op het spel zetten om voor hun vrijheid te vechten. Helden uit ons koloniale verleden die zich verzetten tegen onvrijheid en onderdrukking. Verhalen die eerder vaak zijn genegeerd, onzichtbaar gemaakt of weggemoffeld. Nu, ruim 150 jaar na afschaffing van de slavernij, komen er veel verhalen los, maar er zijn ook veel verhalen die nog verteld moeten worden over strijders uit het verleden, en over strijders van nu.

  Gershwin Bonevacia, Dean Bowen, Julien Ignacio, Raj Mohan en OTION - Master of Sceneries voerden eigen werk uit. Karin Amatmoekrim vertelde in gesprek met presentator, auteur en Writers Unlimited-programmamaker Shantie Singh over schrijver Anil Ramdas, waarover ze onlangs de biografie In wat voor land leef ik eigenlijk? uitbracht.

  Tip: Shantie Singh maakte ook de theatervoorstelling Her (s)tories, een ode aan vrouwen uit de Hindostaanse migratiegeschiedenis, die op vrijdag 12 januari 2024 werd uitgevoerd in Theater aan het Spui, Den Haag.

 • Winternachten 2022 – Thursday Night Unlimited

  Woorden Worden Zinnen x Winternachten festival 2022

  Performers, poëzie & punchlines - met Elten Kiene, Aafke Romeijn, Derek Otte, Amara van der Elst, Gershwin Bonevacia, Ellen Deckwitz, Kelvin Allison, Athena Farrokhzad e.a.

  Jaaa, Woorden Worden Zinnen was terug op Winternachten! We bestelden een drankje en lieten ons meevoeren door de beste spoken word-artiesten en dichters van dit moment.

  Woorden Worden Zinnen is het populaire platform voor auteurs, spoken word-artiesten en muzikanten, dat al jarenlang vol energie en liefde voor taal de mooiste voordrachten en fijnste muziek presenteert aan uitverkochte zalen. Tijdens Winternachten bundelden we met WWZ en PAARD de krachten. In WWZ x Winternachten festival 2022 lieten naast Nederlandse dichters en spoken word-artiesten ook internationale auteurs van het festival hun stem horen tijdens een spraakmakend, extra lang programma. Goeie energie gegarandeerd!

  Line-up
  Tijdens dit programma zag en hoorde je onder anderen: WWZ-oprichter en spoken word-artiest Elten Kiene, schrijver en muzikant Aafke Romeijn, dichter Derek Otte, spoken-word artiesten Kelvin Allison en Amara van der Elst, dichter (en voormalig stadsdichter van Amsterdam) Gershwin Bonevacia, dichter Ellen Deckwitz, en de Iraans-Zweedse dichter Athena Farrokhzad.