Ga naar de inhoud
NL EN menu

Gerrie ter Haar

Gerrie ter Haar - foto Martin Blok
Gerrie ter Haar - foto Martin Blok

is professor religie, mensenrechten en sociale veranderingen en is verbonden aan het Institute of Social Studies in Den Haag. Ze heeft twintig jaar ervaring in het onderzoek naar religieuze ontwikkelingen wereldwijd, maar vooral in Afrika en onder Afrikanen in diaspora. Een van haar vele boeken is Halfway to Paradise: African Christians in Europe, verschenen in 1998. Gerrie ter Haar is vice-president van de International Association for the History of Religions.

Archief beschikbaar voor: Gerrie ter Haar

 • Winternachten 2007

  Living Apart Together

  Met: Adriaan van Dis, Fouad Laroui, Gerrie ter Haar, Ian Buruma, Pankaj Mishra

  Living Apart Together - religion and multiculturalism in The Netherlands. Een paneldiscussie over multicultureel Nederland. Hoe leven ongelovigen en gelovigen met verschillende religies in ons land samen? Welke ruimte geven Nederlanders elkaar in de beleving van het geloof? Zijn we te tolerant, of niet tolerant genoeg?

  Nederland kende in de verzuilde samenleving een reeks ongeschreven en geschreven regels om samenleven in harmonie mogelijk te maken. De zuilen zijn zo goed als verdwenen en de traditionele verdeling van Nederland langs lijnen van religie en ideologie geldt niet meer. Intussen zorgt de immigratie voor nieuwe scheidslijnen: tussen islamitische en christelijke traditie, tussen allochtoon en autochtoon, tussen Nederlandstalig en niet-Nederlandstalig. Welke regels heeft het multiculturele Nederland nodig voor de omgang met religie? De Indiase schrijver Pankaj Mishra, schrijver Adriaan van Dis, schrijver/essayist Ian Buruma en professor religie en mensenrechten Gerrie ter Haar stelden samen vier 'geboden' op. De Nederlands/Marokkaanse schrijver Fouad Laroui leidde het gesprek. Studenten van het Institute of Social Studies reageerden op het panel. Deze paneldiscussie was de laatste in een drieluik dat in het afgelopen jaar werd georganiseerd door Winternachten en het Institute of Social Studies. Als afsluiting presenteerde Fouad Laroui de tien geboden voor de omgang met taal, onderwijs en religie, zoals die in het drieluik zijn geformuleerd. Engelstalig.

  Dit debat werd mogelijk gemaakt door het Hivos NCDO Cultuurfonds.