Gerard Spong
(Paramaribo, 1946) geldt als een van de beste strafpleiters van Nederland die vaak felle kritiek levert op de Nederlandse samenleving. "Ik wil de mensen laten inzien dat het een benepen zooitje is waarin ze leven," zei hij ooit in een interview met Intermediair. Spong vestigde zich in 1976 als strafrechtadvocaat in Den Haag, en vestigde zich in 2000 in Amsterdam. Al in 1978 trok hij de aandacht van de media met de geruchtmakende zaak tegen drie leden van de Rote Armee Fraktion die in Nederland gevangen zaten. Hij klaagde de media aan na de dood van Pim Fortuyn en probeerde Geert Wilders in de beklaagdenbank te krijgen. Spong schudt mensen graag wakker met pittige uitspraken. Zo zei hij ooit dat hij koningin Beatrix graag had willen aanklagen wegens een ontmoeting met Robert Mugabe. Spong verzet zich stelselmatig tegen burgerlijkheid die volgens hem het product is van sociale pressie en onderdrukking."Dat kan ik niet accepteren. Omdat burgerlijkheid uiteindelijk sociale agressie in de hand werkt."
Archief beschikbaar voor: Gerard Spong
-
Kevin Dutton, Gerard Spong en Antoine de Kom: De lessen van de psychopaat
Met: Antoine de Kom, Gerard Spong, Kevin Dutton
Wat hebben Saddam Hussein en de filmpersonages Hannibal Lecter (Silence of the Lambs) en Driss (Intouchables) gemeen? Het zijn alle drie psychopaten. De aanduiding psychopaat roept onmiddellijk associaties op met seriemoordenaars, verkrachters, zelfmoordterroristen en gangsters. Maar volgens de Britse universitair docent Kevin Dutton kan een psychopaat evengoed een onverschrokken mensenredder zijn, of een bankier, oorlogsheld, of advocaat. Of een persoonlijk verzorger. In zijn boek 'De lessen van de psychopaat' toont hij aan dat we veel kunnen leren van psychopathologie.
Dutton gaat in gesprek met strafrechtadvocaat Gerard Spong, die in zijn praktijk de nodige ervaring met hen opdeed. Het gesprek wordt geleid door forensisch psychiater (én schrijver/dichter) Antoine de Kom. Doe mee met de psychopathie-test en ontdek welke bekende figuren uit de geschiedenis, de film, het theater en de literatuur in wezen psychopaten zijn. Het gesprek is in het Engels.
Kevin Dutton, auteur van De lessen van de psychopaat, is als docent psychologie verbonden aan het St Edmund's College in Cambridge. Hij doet onderzoek naar conflictbeheersing en -oplossing. Daarnaast organiseert hij tal van congressen over de hele wereld en is hij een veelgevraagd spreker op zijn vakgebied. Zijn artikelen verschijnen in gerenommeerde internationale psychologietijdschriften.
Gerard Spong is als advocaat, gespecialiseerd in het strafrecht, verbonden aan Kantoor Spong in Amsterdam. Spong behandelt zelf alle strafzaken en is gespecialiseerd in cassatiezaken. Daarnaast treedt hij op in medische tuchtzaken en Antilliaanse strafzaken. Hij is een veelgevraagd commentator op tv, radio en in de geschreven pers. Dit jaar verscheen zijn boek De hypocrisie van de achterdeur, over het Nederlandse drugsbeleid.
Antoine de Kom is schrijver, dichter en psychiater. Hij is de kleinzoon van de felle Surinaamse nationalist en anti-nazist Anton de Kom. Hij was jarenlang verbonden aan het Pieter Baan Centrum waar hij spraakmakende delinquenten observeerde. Hij schreef de verhalenbundel Het misdadige brein (2012), waarin hij aan de hand van fictieve gesprekken met misdadigers uit de geschiedenis (De Sade, Eichmann, Bin Laden, e.a.) laat zien hoe een psychiater tot een diagnose komt en motieven blootlegt.
Dit programma van Writers Unlimited The Series kwam tot stand in een samenwerking van Writers Unlimited met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan Fonds 1818, De Bezige Bij en Boekhandel Paagman.
-
Op zoek naar de Gouden Regel I
In de zoektocht naar De Gouden Regel is de eerste vraag die opkomt: wat is onze verhouding met regels? In 1962 kwam Gerard Spong als tiener vanuit Suriname naar Nederland. Het was het begin van een decennium waarin ons land diepgaand van karakter zou veranderen. Religieuze regels, leefregels, seksuele regels; alles ging op de helling om plaats te maken voor een nieuwe generatie van gedogers en gelukszoekers. De jonge Spong zag het allemaal gebeuren en besloot rechten te gaan studeren; het vak dat zich bij uitstek met regels bezig houdt. Hij werd uiteindelijk een van de meest succesvolle strafrechtadvocaten van Nederland. Nu, terugkijkend, maakt hij de balans op; hoe verhouden de Nederlanders zich tot regels? Heeft de wal het schip gekeerd en beleven we nu de comeback van de strikte regelgeving? Of schuilt er een kern van waarheid in de mythe dat Nederlanders zich de wet nooit willen laten voorschrijven? Na Spongs verhaal gaat publicist Bas Heijne een gesprek met hem aan. NL