Inschrijven op de nieuwsbrief

George Abraham

George Abraham
George Abraham

(VS) is een Palestijns-Amerikaanse dichter, performancekunstenaar en schrijver. Ze zijn de auteur van When the Arab Apocalypse Comes to America (Haymarket Books, 2026) en Birthright (2020), dat de Arab American Book Award won en finalist was voor de Lambda Literary Award. Ze zijn redacteur van Mizna, een literair tijdschrift over Zuidwest-Aziatische en Noord-Afrikaanse diaspora, en zijn mederedacteur van HEAVEN LOOKS LIKE US: Palestinian Poetry (Haymarket Books, 2025). Hun huidige projecten omvatten ook Eve, een performanceproject met Fargo Tbakhi waarin Miltons Paradise Lost opnieuw wordt verbeeld door de lens van het Palestijnse verzet. Momenteel geven ze les aan de Engelse afdeling van Amherst College als Writer-in-Residence.

(WU2025)

Archief beschikbaar voor: George Abraham

  • Writers Unlimited 2025

    Mensen Zeggen Dingen x Writers Unlimited Festival

    Met: Damaris, Dean Bowen, Duimalot, George Abraham, Hasan Gök, Rosabelle Illes, Sabina Lukovic

    Writers Unlimited Festival en Mensen Zeggen Dingen, platform voor spoken word en performance - bundelen hun krachten en woorden! In GR8 Theater bouwen we samen een feestje vol poëzie, poetry slam, proza en punchlines met een muzikale noot. Naast Nederlandse spoken word-artiesten Sabina Lukovic, Duimalot en Damaris laten twee internationale auteurs van het festival hun stem horen: George Abraham (Verenigde Staten) en Rosabelle Illes (Aruba). Host: Dean Bowen!

    Festivaltip: ga donderdagavond 23 januari eerst naar de festivalopening in Theater aan het Spui! Vanaf 19:30 uur zie je onder meer optredens en voordrachten van Oekraïnes belangrijkste schrijver Andrej Koerkov, de Britse auteur/stand up comedian Viv Groskop en de Zuidafrikaanse schrijver Resoketswe Manenzhe. Na afloop, maken we, met iedereen die mee wil, een spoken word-wandeling (ca. 15 minuten) naar GR8 waar we tijdig voor aanvang van Mensen Zeggen Dingen x Writers Unlimited Festival arriveren. Onderweg stoppen een paar keer kort voor performances van dichter en spoken word artiest Hasan Gök.

    Mensen Zeggen Dingen spreekt uit, maakt bespreekbaar, plaatst uitroeptekens of vraagtekens! Het platform voor gedichten, spoken word en performance is met clubshows sinds tien jaar een welkome en vaste gast in onder meer Paard (Den Haag), Theater Bellevue (Amsterdam), Tivoli Vredenburg (Utrecht), Doornroosje (Nijmegen) en festivals zoals Lowlands, Down The Rabbit Hole, Zwarte Cross en Writers Unlimited Festival.


    Festivaltip 1: kom voor de full festival experience ook naar de grote festivalavonden Friday Night Unlimited (24 januari) en Saturday Night Unlimited (25 januari)! Beide avonden kies je je eigen route langs zo'n twintig optredens, gesprekken en voordrachten op vijf podia in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Nederlands en Engels gesproken.

    Festivaltip 2: concert- en festivalliefhebbers opgelet! Omdat Writers Unlimited 30 jaar festivals maakt, vieren we ons jubileum met een show vol muziek, dans en literatuur in Amare (Danstheater) op zondagmiddag 26 januari. Je ziet en hoort onder meer Spinvis, Shirma Rouse, XILLAN, Babs Gons, Joost Oomen, Zaïre Krieger, Claudia Karapanou Flamenco Trio, Koninklijk Conservatorium Dans en Pulse o.l.v. Eli Wing. Tickets 11 euro (jongeren tot en met 29 jaar of student), of 16 - 35 euro (afh. van stoelkeuze).


    Van 23 tot en met 26 januari 2025 is Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door de hele stad: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Amare en Paard tot Theater Dakota en Theater De Vaillant, de bibliotheken Nieuw Waldeck, Schilderswijk en Ypenburg en de Haagse Hogeschool. Met ruim 120 schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, gedichten, storytelling, spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek.

  • Writers Unlimited 2025 – Friday Night Unlimited

    Sprekers, Zwijgers

    In Sprekers, Zwijgers reageren zes dichters op de vraag: hoe verhoudt poëzie zich tot stilte? Hun voordrachten van gedichten omvatten nieuw werk dat ze speciaal voor deze gelegenheid hebben geschreven. Je ziet en hoort de Palestijns-Amerikaanse dichter George Abraham, de Deense schrijver en dichter Asta Olivia Nordenhof, de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Rešoketšwe Manenzhe en, uit Nederland, de dichters Pelumi Adejumo, Yasmin Namavar en Maureen Ghazal.

    Sprekers, Zwijgers: de titel van dit programma is ook de titel van een gedicht van schrijver Lidy van Marissing uit haar bundel De verwerping van het stilzitten (2024). In het gedicht is sprake van "taal die half spreekt, half zwijgt, heen / en weer schommelend daartussen."

    De Palestijns-Amerikaanse dichter Fady Joudah zei over spreken en zwijgen in een recent interview in The New Inquiry: "We need to learn how to listen in silence to the Palestinian in their silence. So far, when a Palestinian goes silent, it means they are dead or violable, digestible, liable for further erasure or dispossession. English has not begun imagining the Palestinian speaking, let alone understanding Palestinian silence."

    De woorden van Fady Joudah laten ons opnieuw over dichten en zwijgen nadenken. Het risico is dat gedichten en het praten over gedichten ontaarden in een domesticatie van de stilte, een manier om de stilte beschikbaar en verteerbaar te maken voor een publiek, in een taal die ook wordt gebruikt om de gruweldaden te begaan die vele vormen van stilte voortbrengen.

    De dichters dragen hun speciaal voor Sprekers, Zwijgers geschreven nieuwe werk voor in hun schrijftaal. De gedichten worden simultaan geprojecteerd in het Nederlands en/of in het Engels.

    Sprekers, Zwijgers is voor het Writers Unlimited Festival 2025 samengesteld door Maarten van der Graaff.

  • Writers Unlimited 2025 – Saturday Night Unlimited

    Movies that Matter x Writers Unlimited Festival Special: 'Conflict and Identity'

    De Amerikaanse dichter George Abraham voelt zich door zijn Palestijnse roots sterk betrokken bij de oorlog in Palestina. Daarnaast schrijft hen vanuit een queer en feministisch perspectief over bestaansrecht, gender roles en identiteit.

    De Nederlandse filmmaker Beri Shalmashi heeft roots in Iraans-Koerdistan. Zij maakte onder meer films over de verwoestende effecten van de oorlog in haar geboorteland en over tal van andere onderwerpen. Haar recentste film Casting Call gaat over een acteur die zich gedwongen voelt een rol te spelen die hij niet wil spelen.

    Beiden lezen en tonen fragmenten uit hun werk en gaan in gesprek met Movies That Matter-directeur Margje de Koning. Wat is hun werkwijze en wat zijn de verschillen in aanpak van een schrijver en een filmmaker? Wat hopen zij met hun teksten of film bij de lezer of toeschouwer teweeg te brengen? Zien zij hun werk als een aanklacht of als medicijn?

    Een cross over-programma met film en literatuur, en over kunst en mensenrechten, georganiseerd door Writers Unlimited en Movies that Matter.

    George Abraham is een Palestijns-Amerikaanse dichter, performancekunstenaar en schrijver. Ze zijn de auteur van When the Arab Apocalypse Comes to America (Haymarket Books, 2026) en Birthright (2020), dat de Arab American Book Award won en finalist was voor de Lambda Literary Award. Ze zijn redacteur van Mizna, een literair tijdschrift over Zuidwest-Aziatische en Noord-Afrikaanse diaspora, en zijn mederedacteur van HEAVEN LOOKS LIKE US: Palestinian Poetry (Haymarket Books, 2025). Hun huidige projecten omvatten ook Eve, een performanceproject met Fargo Tbakhi waarin Miltons Paradise Lost opnieuw wordt verbeeld door de lens van het Palestijnse verzet. Momenteel geven ze les aan de Engelse afdeling van Amherst College als Writer-in-Residence.

    Beri Shalmashi is scenarist, filmregisseur en directeur van Avanti in Almere dat gesprekken, debatten en symposia rond actuele thema's organiseert. Ze studeert af aan de Nederlandse Filmacademie met de documentaire Wie niet weg is, is gezien. In 2010 gaat haar One Night Stand-documentaire Mama in première, met een nominatie voor het Gouden Kalf voor beste televisiefilm, die ze samen met Sanne Vogel schrijft en regisseert. Van 2012 tot 2015 woont Beri in Iraaks Koerdistan, waar zij doceert aan de filmacademie en de korte film Heart on Fire maakt. Beri schrijft af en toe voor de Volkskrant en de Filmkrant, maakte bij Rose Stories een kookboek met vluchtelingenverhalen en realiseerde ze haar interactieve documentaire BigVillage.

    Margje de Koning is filmmaker en directeur van Movies That Matter. Na haar studie Theater- en Filmwetenschappen maakte ze vele documentaires voor verschillende omroepen in binnen- en buitenland. Bij de IKON was ze vanaf 2005 verantwoordelijk voor de afdeling Televisie en, vanaf 2012, Hoofd TV, Radio en Nieuw Media. Toen IKON in 2016 opging in de EO was ze daar Commisioning Editor Documentaires. In 2019 werd ze artistiek directeur van Movies That Matter in Den Haag dat films over mensenrechten vertoond tijdens het jaarlijkse festival en vele andere events door het jaar heen.

    Festivaltip: de komende festivaleditie van Movies That Matter vindt plaats van 21 tot en met 29 maart 2025 in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag.

  • Writers Unlimited 2025 – Saturday Night Unlimited

    Boek van mijn leven: George Abraham in gesprek met Ellen Deckwitz

    Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Ellen Deckwitz.

    George Abraham vertelt over Poort van de zon, een van de bekendste boeken van de in 2024 overleden Libanese schrijver, voorvechter van de Palestijnse zaak en universitair docent Elias Khouri. Het boek, verscheen in 2010 in de Nederlandse vertaling van Djûke Poppinga. In een noodhospitaal van het Palestijnse vluchtelingenkamp Shatila in een buitenwijk van Beiroet heeft het lot twee mannen bij elkaar gebracht. Joenis, een vrijheidsstrijder die zijn sporen heeft verdiend in de oorlog van 1948, ligt in coma. Zijn beschermeling Khaliel, een veertigjarige Palestijnse verpleger die in het kamp is geboren en nooit zijn vaderland heeft gezien, weigert te aanvaarden dat zijn held ten dode is opgeschreven.