Inschrijven op de nieuwsbrief

Frouwkje Smit

(Assen, Nederland 1980), studeerde fotografie aan de kunstacademie AKI /ARTEZ in Enschede (2000-2004). Samen met andere kunstenaars werkte ze twee jaar in de vrije richting en organiseerde ze kunstprojecten. Hierna volgde ze de Masteropleiding documentaire fotografie en bewegend beeld aan Post Sint Joost Academie in Breda (2006-2008). In elk kunstwerk ziet ze een nieuwe uitdaging. Het gaat vaak over mensen die noodgedwongen of in alle vrijheid op zoek zijn naar een nieuw bestaan. Soms is het over de reis zelf, het heden (dromen), het nu of het verleden (geschiedenis, herinneringen). Hiermee wil Smit een verhaal vertellen; haar fotografie, video's en installaties zijn een uitnodiging om een open dialoog aan te gaan. Zowel in Nederland als tijdens haar reizen verzamelt ze die verhalen. Ze heeft een jaar in Uganda (Afrika) gewoond en op dit moment verblijft ze op Curaçao. Speciaal voor het literatuurfestival Krusa Laman op Curaçao en het bijhorende thema A Sense of Belonging of Kaminda rais a kue tera heeft Smit in opdracht van de FPI een diashow gemaakt van de favoriete plekken en teksten van een aantal Curaçaose auteurs en kunstenaars. Deze wordt op vrijdagavond 16 april 2010 in Villa Maria (Curaçao) vertoond.

(WIN 2010)

Archief beschikbaar voor: Frouwkje Smit

 • Antillen/Suriname 2010

  Krusa Laman - Curaçao

  Met: Bas Heijne, Bernice Chauly, Dennis Aalse Ensemble, Diana Lebacs, Elia Isenia, Frouwkje Smit, Iman Humaydan, Roland Colastica, Roy Evers, Shrinivási, Yasmine Allas

  Op Curaçao is de Fundashon pa Planifikashon di Idioma (Stichting voor Taalplanning, FPI) de organisatiepartner van Winternachten. Tijdens het festival Krusa Laman op Curaçao dragen alle auteurs en artiesten in hun eigen taal voor. De vertaling hiervan in het Papiaments en het Engels wordt telkens simultaan op een groot scherm geprojecteerd. De FPI verzorgde al jaren met haar team vertalers de vertaling van alle teksten in het Papiaments. Ten behoeve van het Curaçaose publiek is er een metafoor voor het thema in het Papiaments gecreëerd: Kaminda rais a kue tera.
  Dit thema wordt tijdens het festival op Curaçao vanuit verschillende invalshoeken belicht. Een subthema is migratie en migratie in de literatuur. In opdracht van de FPI schreef de Curaçaose antropoloog Richenel Ansano speciaal voor dit festival een gevoelig essay, getiteld Between Love and Terror: Having a Sense of Belonging is no Joke. Dit essay zal samen met het programmablad gratis worden verspreid onder alle bezoekers van het festival.

  Ook de Openbare Bibliotheek Curaçao schenkt bijzondere aandacht aan het thema Kaminda rais a kue tera. Op 9 april opent de bibliotheek op feestelijke wijze een grootse expositie over Krusa Laman en het thema, met allerlei soorten informatie over alle deelnemende auteurs en artiesten, hun werk, landen van oorsprong en dergelijke.

  Hiernaast zijn er speciale workshops voor de middelbare scholen die de auteurs bezoeken. Creatief schrijfster Elodie Heloise is enthousiast bezig om de scholen die meedoen, de studenten en docenten op een ludieke manier warm te maken voor het festival en het auteursbezoek. Tijdens deze workshops zullen de leerlingen zelf met het thema aan de slag gaan en materiaal aanleveren voor de expositie in de bibliotheek.

  Uiteraard wordt het thema A Sense of Belonging ook op de avonden zelf uitgediept. Naast de voordrachten van de reeds genoemde auteurs en artiesten creëert beeldende kunstenaar Frouwkje Smit een artistieke diashow van een aantal bekende en relatief onbekende, zowel oudere als jonge Curaçaose (migranten)auteurs en kunstenaars. Aan deze auteurs is gevraagd om hun favoriete plekje op Curaçao, de plek waar zij zich het meest thuis voelen, met een bijpassende tekst te kiezen. Gecombineerd met muziek maakt Frouwkje hiervan een verrassend geheel dat op vrijdagavond 16 april in Villa Maria, Scharloo vertoond wordt. Veelzijdige artiest, schrijver en theatermaker Roland Colastica praat de hele vrijdagavondshow wervelend aan elkaar.