Inschrijven op de nieuwsbrief

Frits Abrahams

Frits Abrahams - foto Margriet Stikkelbroeck
Frits Abrahams - foto Margriet Stikkelbroeck

(Nijmegen, 1946) geniet faam als columnist van NRC Handelsblad. Veel lezers beginnen zelfs de krant op de achterpagina van het eerste katern, waar Abrahams sinds elf jaar zijn vaste stek heeft onder de titel Dag door de weeks. Onder zijn fans bevinden zich literatoren als Maarten 't Hart, Ronald Giphart en Jan Mulder. Abrahams ontleent zijn inspiratie regelmatig aan wat hij dagelijks in zijn geliefde Amsterdam hoort op terrassen en in restaurants. Maar ook schrijft hij met veel invoelingsvermogen en zelfspot over persoonlijke onderwerpen. Zo weidt hij in zijn columns graag uit over familiezaken en deed dat inmiddels zo regelmatig dat hij voor veel NRC-lezers bijna een familielid is geworden. Zijn columns zijn gebundeld in onder meer Familie, wat moet je er mee? Barre dagen, Liefde en ander leed en Mijn vader vond het mooi geweest. Andere boeken van zijn hand zijn Ben je onze trouwdag vergeten? en het succesvolle Katten & ander gespuis.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: Frits Abrahams

 • Winternachten 2011

  NRC Leesclub Live

  Met: Elsbeth Etty, Frits Abrahams, Pieter Steinz, Sanneke van Hassel

  In deze zesde aflevering van de succesvolle serie NRC Leesclub Live discussiëren de columnisten en NRC redacteuren Elsbeth Etty, Frits Abrahams en schrijfster Sanneke van Hassel  met elkaar en met het publiek over Murakami's bundel korte verhalen Blinde wilg, slapende vrouw. Chef Boeken van NRC Handelsblad Pieter Steinz leidt het gesprek.

  De Japanse schrijver Haruki Murakami heeft een uitgesproken lezerspubliek. Zijn grote schare fans kan geen kritisch woord over hem velen. Zijn critici vinden hem zwaar overschat. Nu de vertaling van zijn trilogie 1q84 deel voor deel verschijnt, is die discussie weer opgelaaid. De persoonlijk getoonzette, maar erg kritische recensie van Pieter Steinz in NRC Handelsblad bijvoorbeeld riep erg teleurgestelde reacties op. Hoogste tijd om de vraag te stellen: is Murakami bij leven al een klassieker, of wordt het tijd dat de fans de schellen van de ogen genomen wordt? Nederlandstalig.

  Lees het boek en discussieer mee! Murakami's verhalenbundel is te bestellen via de webshop van NRC Handelsblad.