Inschrijven op de nieuwsbrief

Freek de Jonge

Freek de Jonge tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg
Freek de Jonge tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg

(Westernieland, 1944) verkreeg in de jaren zeventig grote bekendheid met het cabaretduo Neerlands Hoop dat hij samen met Bram Vermeulen vormde. Na het uiteenvallen van Neerlands Hoop in 1979 was zijn eerste soloproject de theatershow De Komiek (1980). De Jonge is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de bekendste cabaretiers van Nederland. Naast zijn theatershows schrijft hij boeken en heeft hij twee films op zijn naam staan. In 1993 speelde hij de nar in het toneelstuk King Lear van Het Nationale Toneel. In 1997 had hij een nummer 1 hit met zijn liedje Leven na de Dood. De meest recente show van de Jonge is De Vergrijzing uit 2004, het jaar waarin zijn roman Door de knieën werd gepubliceerd.

(WIN 2005)

Archief beschikbaar voor: Freek de Jonge

  • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 2

    Tussen nar en prediker

    Wat doe je als onafhankelijke cabaretier als de boodschap in je conference niet meer van toepassing is, als je gedachtengoed gemeengoed is geworden? Wat is de relatie tussen humor en moraliteit: wanneer ben je nar en wanneer word je prediker? Pieter-Dirk Uys en Freek de Jonge legden uit hoe zij hun taak als nar bepalen en stelden vragen aan elkaar. Henk van Gelder leidde het gesprek. Engelstalig.

  • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 1

    In den beginne was het beeld...

    In beginne was het beeld, en het beeld was bij God en het Woord was aan Willem Jan Otten. De dichter, schrijver, essayist en dramaturg gaf in een voor Winternachten geschreven openingstekst zijn visie op het thema van deze editie van Winternachten, woord versus beeld. Cabaretier Freek de Jonge reageerde als eerste. Michaël Zeeman leidde het daarop volgende gesprek over verering en afwijzing van woord en beeld.