Inschrijven op de nieuwsbrief

Frank Westerman

Frank Westerman - foto Keke Keukelaar
Frank Westerman - foto Keke Keukelaar

(Emmen, 1964) studeerde Tropische Cultuurtechniek en was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Over zijn verblijf schreef hij De Brug over de Tara (1994). Met journalist Bart Rijs schreef hij Srebrenica, Het Zwartste scenario (1997). In 2002 verscheen Ingenieurs van de ziel, een zoektocht naar de fundamenten van het Sovjet-systeem en de rol van schrijvers (nominatie AKO literatuurprijs 2002). Eerder verscheen De Graanrepubliek, over de strijd tussen rijke herenboeren en communistische arbeiders in Groningen. Zijn roman El Negro en ik, naar aanleiding van de geschiedenis van een opgezette Zuid-Afrikaan in een Spaans museum, verscheen in 2004 en kreeg de Gouden Uil. Zijn herziene en aangevulde De slag om Srebrenica (2015) kreeg de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek. In 2016 verscheen Een woord een woord, waarin hij de kracht van het vrije woord test onder het gewicht van terreurdreiging. Als kind maakte hij de Molukse treinkapingen van dichtbij mee; als correspondent was hij getuige van de Tsjetsjeense terreur in Rusland. Vanuit deze ingrijpende ervaringen beschrijft hij een reeks gijzeldrama's.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Frank Westerman

  • Winternachten 2018

    Frank Westerman meets Mohsin Hamid

    Met: Chris Keulemans, Frank Westerman, Mohsin Hamid

    Mohsin Hamids roman De val van een fundamentalist (2007) is leerzaam: het maakt duidelijk hoe kwetsend onze manier van doen kan overkomen op buitenstaanders. En hoe de pure macht van het Westen - afgezien van de vraag of die gerechtvaardigd is - veel kwaad bloed zet bij mensen die daar met hun talent en intellect deel van uit willen maken. Maar die zich toch weer buitengesloten voelen." Dit schreef Leonie Breebaart in Trouw bij het bespreken van de bestseller van Mohsin Hamid.

    Nu, een decennium later, ging Mohsin Hamid in gesprek met journalist en schrijver Frank Westerman. Westerman voert de lezer in zijn boeken - onder meer Srebrenica, het zwartste scenario en met name Een woord, een woord - mee naar terreurdaden uit het recente verleden.

    Wat zijn nu de juiste woorden en daden om de ideeënstrijd van de fundamentalisten te winnen? Gespreksleider was Chris Keulemans.


    Direct na afloop signeerden Mohsin Hamid en Frank Westerman hun werk bij de Van Stockum Bookshop in de foyer.

  • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

    IS: Het Weerwoord

    De zogenaamde Islamitische Staat is meer dan een rebellenbende of een terreurnetwerk. Hun terreurcampagne in veroverde dorpen en steden, hun terreuracties in Europa maar ook hun geschreven en visuele propaganda oogt en klinkt als een coherent horrorverhaal over "de vijand" én als een wervingscampagne voor potentiële internationale jihadisten. Ze beschikken over een glossy en zetten massaal in op het werven van sympathisanten onder de in de virtuele wereld naar identiteit en betekenisgeving zoekende jongeren – en ze beperken zich niet eens tot moslimjongeren. Kortom, IS kent de kracht van het woord en zet grootschalig op verbeelding in.

    Hassnae Bouazza leidt in IS: Het Weerwoord het gesprek over het juiste weerwoord op de horrorcampagne en propagandamachine. De Nederlands-Koerdische Beri Shalmashi verzorgt een video-essay over vergelijkbare groeperingen, visuele representatie en propaganda. Frank Westerman voert ons mee naar het verleden en toont hoe we in Nederland hebben gereageerd op extremistische daden, hoe wij nu de juiste woorden en daden zouden kunnen kiezen om de ideeënstrijd van IS te winnen. Arnon Grunberg duikt onder de huid van de uit het westen afgereisde jihadisten en vraag zich af of hun existentiële motieven fundamenteel afwijken van de doorsnee westerse militair op een missie. Rodaan Al Galidi houdt ons het completere beeld voor van de verhoudingen tussen Europa en het Midden Oosten en geeft zijn visie op hoe IS als symbool van de huidige transnationale wereld te begrijpen. Al Galidi zet de finale van de avond in met de voordracht van een gedicht; de muzikale epiloog wordt bezongen door Jeanine Valeriano en haar Spoken Beat Night.

  • Hoe ver reikt de macht van het woord?

    Hoe ver reikt de macht van het woord? Frank Westerman en Jutta Chorus over omgaan met radicalisering

    Met: Frank Westerman, Hassnae Bouazza, Jutta Chorus

    Kun je wie vatbaar is voor extremisme - zoals jihadistische terroristen - op andere gedachten brengen door in gesprek te gaan en te blijven? Of missen woorden hier hun doel en zijn geweld en repressie de enige middelen? Het zijn vragen die journalist/schrijver Frank Westerman en ook journaliste Jutta Chorus bezighouden. Ze gaan in gesprek onder leiding van Hassnae Bouazza.

    In zijn nieuwe boek Een woord een woord onderzoekt Frank Westerman de veerkracht van het woord. Hij wil weten of de pen niet alleen spreekwoordelijk maar ook daadwerkelijk machtiger is dan het zwaard. Hij neemt de lezer mee naar een reeks spraakmakende gijzeldrama's van Bovensmilde tot Beslan. Hij mengt zich onder terrorisme-experts in Parijs en drinkt muntthee met een oud-treinkaper die dichter is geworden. Om aan den lijve te voelen wat taal kan uitrichten tegen terreur volgt hij een training tot gijzelingsonderhandelaar in een oefendorp van de politie. Jutta Chorus was de eerste journalist die na de moord op Theo van Gogh contact zocht met de geestverwanten van Mohammed B. Ze bleef de Hofstadgroep volgen. Tien jaar na de moord tekende ze uit de mond van een van de 'broeders' het volgende op: 'Wij waren praters. In onze tijd spraken we alleen over de jihad. Slechts een enkeling koos voor het geweld.'

    Een avond in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Boekverkoop door Van Stockum Boekhandel.

  • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

    It's the War, Stupid!

    Waarom zijn normale mensen in extreme situaties tot gruwelijke misdaden in staat? Hoe kon het in Srebrenica zo ver komen? Slavenka Drakulić zoekt in haar boek Ze zouden nog geen vlieg kwaad doen in de levensgeschiedenissen van Joegoslavische oorlogsmisdadigers naar een aanleiding voor hun latere misdaden. Frank Westerman keerde afgelopen zomer na twintig jaar terug naar de voormalige enclave waarin hij destijds als correspondent tweemaal wist door te dringen. Zijn meest tijdloze en onthullende Balkan-reportages bracht hij bijeen in De slag om Srebrenica (2015). En wij, hoe gaan wij met gruweldaden van de vorige generatie om? De schrijvers praten er over onder leiding van Johan de Boose. Engelstalig

    Dit programma vervangt het eerder aangekondigde It's the System, Stupid, dat geen doorgang kan vinden vanwege de afzegging van Tariq Ali.

  • Wetenschap is ook maar een mening

    Wetenschap is ook maar een mening

    Met: Chris Keulemans, Frank Westerman, Geert Munnichs, Katinka Baehr, Roel Coutinho

    Bekijk de videoregistratie van dit programma. Waarom wint de mythe het zo vaak van de wetenschappelijke feiten? In de Ebola-crisis in West Afrika werden de adviezen van westerse hulpverleners aanvankelijk genegeerd. Want er deden verhalen de ronde dat zij juist de veroorzakers waren van de uitbraak. De gevolgen zijn bekend. Wat maakt dat de wetenschappelijke feiten vaak niet door het publiek worden geaccepteerd? Een gesprek met epidemioloog Roel Coutinho ('De geplaagde mens'), schrijver Frank Westerman ('Stikvallei'), chef wetenschap van De Volkskrant Maarten Keulemans en Geert Munnichs, onderzoeker van het Rathenau Instituut. Bekijk de videoregistratie.

    Soms doet de wetenschap harde voorspellingen die vervolgens niet, of slechts gedeeltelijk, uitkomen. Publiek en overheid vragen zich vervolgens af of al die subsidies misschien weggegooid geld zijn. Het is niet gauw goed. Maar als wetenschappers, genuanceerd als ze zijn, allerlei voorbehouden maken, wordt er weer duidelijkheid geëist. En als uit wetenschappelijk onderzoek iets blijkt dat niet overeenkomt met de eigen mening, krijgen de onderzoekers ervan langs. Dan is er sprake van "partijdig onderzoek" en is wetenschap "ook maar een mening", zoals bleek toen het VVD-kamerlid René Leegte voorstelde het KNMI op te heffen omdat het ervan uit gaat dat CO2 een rol speelt in klimaatverandering.

    De burger is mondig en laat zich niet voorschrijven wat waar is en wat niet. Op internet is immers alle mogelijke informatie over een onderwerp te vinden, dus waar heb je dan nog de wetenschap voor nodig? Dat bleek bijvoorbeeld bij de campagne tegen de HPV-vaccinatie. Wetenschappers kunnen het dus nooit goed doen: óf ze worden geacht met de definitieve oplossing van een probleem te komen, óf ze worden weggezet als twijfelende knoeiers. Waarom zijn die verwachtingen zo hoog gespannen? Spelen onderzoekers daar zelf een rol in? En welke rol speelt de wetenschapsjournalistiek? En waarom luisteren zo veel mensen liever naar kruidenvrouwtjes uit Zalk en anonieme zelfbenoemde deskundigen op internet dan naar iemand die "ervoor gestudeerd heeft"?

    Frank Westerman schreef in zijn veelgeprezen boek 'Stikvallei' over de massale sterfte van mens in dier door een gifwolk die opsteeg uit een meer in een vallei in Kameroen in 1986. Hij beschrijft hoe de wetenschappelijke verklaringen van het fenomeen het moesten afleggen tegen de mythes die daarna ontstonden. "Gaat het om levensvragen dan vertrouwt het gros van de wereldbevolking liever op fictie dan op feiten", schrijft hij.
    Een gesprek onder leiding van programmamaakster Katinka Baehr.

    Het gesprek is in het Nederlands. Reserveren aanbevolen via de link bovenaan deze pagina.

  • Winternachten 2014

    Opening Night: Free the Word!

    Met: Farah Karimi, Frank Westerman, Ian Buruma, Laura McVeigh, Manon Uphoff, Marente de Moor, Marjolein de Jong, Oksana Chelysheva, Petra Stienen, Trio Mäshräp

    Op de openingsavond van het festival staan de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De openingstoespraak wordt gehouden door schrijver, sinoloog en japanoloog Ian Buruma. Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib/PEN Awards for Freedom of Expression eren PEN en Oxfam Novib internationale schrijvers, journalisten en filmmakers die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. De drie winnaars worden in januari bekend gemaakt en een van hen zal uit handen van Oxfam Novib directeur Farah Karimi de prijs in ontvangst nemen.

    Op de uitreiking van de prijzen volgt een debat over sociale media in de strijd tegen repressie, met o.m. Marente de Moor en Frank Westerman. Sociale Media vormen een steeds invloedrijker podium voor het beoefenen van het vrije woord. Via eigen sites, facebookpagina's en blogs kunnen schrijvers, journalisten en andere burgers nu ook buiten de officiële kanalen om hun mening kenbaar maken, misstanden aan de kaak stellen en vormen van repressie en corruptie aanvechten. Hoe kunnen we als burgers van een groeiende 'Global Community' deze vrijheid van expressie blijven waarborgen? Hoe kunnen we voorkomen dat overheden die vrijheid beteugelen? Inmiddels worden immers op veel plekken in de wereld internetkranten gecontroleerd en bloggers vervolgd en vastgezet.

    Marjolein de Jong, wethouder Cultuur, Binnenstad en Internationaal van Den Haag, heet het publiek welkom. Arabiste Petra Stienen presenteert de avond en leidt het gesprek. Met muziek van het Oeigoerse Trio Mäshräp.

    Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.

  • Winternachten 2013

    VPRO's OVT Live

    Met: Denise Jannah, Frank Westerman, Lucas Hüsgen, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Onno Blom, Paul van der Gaag

    Een van de best beluisterde programma's van Radio 1 is VPRO's O.V.T.  Elke zondagmorgen staat de actualiteit van de geschiedenis centraal. Inmiddels is het een traditie dat de programmamakers ten tijde van het festival verhuizen naar hartje Den Haag om live uit te zenden vanuit Café Brasserie Dudok.  Deze keer o.a. aandacht voor Lucas Hüsgen (schrijver van Nazi te Venlo), voor de vorig jaar overleden auteur Gerrit Komrij en voor het werk van de Poolse schrijver/journalist Ryszard Kapuscinski, wiens biografie is verschenen. Onderwerp van een gesprek met schrijver/journalist Frank Westerman. In het tweede uur vindt er een eerbetoon plaats voor de vorig jaar overleden dichter Gerrit Komrij. Onno Blom, vriend en auteur van een monografie van Gerrit Komrij ´Het fabeldier dat Komrij heet'.  Er is live muziek van jazz-zangeres Denise Jannah, begeleid door gitarist Robby Alberga. Zij zingt onder andere een gedicht van Komrij.  Paul van der Gaag en Mathijs Deen presenteren. Publiek is welkom: gratis toegang, koffie en koekjes.

  • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    Frank Westermans tekst van zijn leven

    Schrijver Frank Westerman draagt een citaat van twee regels voor om uit te leggen wat voor hem de tekst van zijn leven is. Wilt u weten waarom de roman Tsjevengoer van Andrei Platonow voor hem zoveel betekent? Kom dan naar De Kas, en praat met hem en gastvrouwen Manon Uphoff en Aleid Truijens over zijn keuze. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    Lying the Truth

    De wereldberoemde Poolse schrijver en journalist Ryszard Kapuscinsky (1932-2007) deed verslag van talrijke historische gebeurtenissen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, met veel aandacht voor het menselijke aspect. Het werk van schrijvers als Lieve Joris en Geert Mak draagt sporen van zijn invloed. Artur Domosławski schreef een controversiële biografie. Wim Brands (VPRO Boeken) spreekt met Artur Domoslawski, Joris van Casteren (Lelystad, Het zusje van de bruid) en Frank Westerman (Dier, bovendier, Ararat) over de glibberige grens tussen journalistiek en literatuur. Mag een schrijver de waarheid liegen? Engelstalig.

  • Turkije 2009

    Presentatie Koerdische roman Sivane Kurmance

    Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou

    Hoogtepunt van het bezoek van de schrijvers aan Diyarbakir was de slotavond waarin alle auteurs voorlazen uit de zojuist verschenen eerste editie in het Koerdisch van wat wordt gezien als de eerste Koerdische roman, 'Koerdische herder', van Ereb Semo.

    Met İnci Aral, Markar Esayan Lasana M. Sekou, Diana Ferrus, Abdelhay Moudden, Frank Westerman, Mueyed Teyib Şêrzad Barzanî, Vecdi Erbay, Irfan Babaoğlu, Azad Zal, Evrim Alataş, Kesk müzik grubu, Dengbejler Dicle-Fırat. In aanwezigheid van en deelname van de burgemeester van Diyarbakir. Dhr. Osman Baydemir.

  • Turkije 2009

    Diyarbakir - Sümerpark - debat

    Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou

    Twee debatprogramma's in Diyarbakir.

  • Turkije 2009

    Dyarbakir - opening programme

    Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou

    In Diyarbakir traden de auteurs samen op met Turkse, Iraakse en Iraanse auteurs, o.a. Mueyed Teyib, Şêrzad Barzanî, İnci Aral. Arjen Arî, Aslı Erdoğan, Vecdi Erbay, Evrim Alataş, Markar Esayan, en Ayça Damgacı.

  • Turkije 2009

    Istanbul - Winternachten reading

    Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou

    Voor studenten gaven de schrijvers een lezing in Mavikum Bookshop in Istanbul.

  • Turkije 2009

    Istanbul - Literature Café with Hare - City and the Other

    Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou

    In het ITEF Festival in Istanbul gingen de schrijvers in gesprek in een literair café, Kaktus Cihangir Café.

  • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

    Kijk, een Neger!

    Tot in 1997 kon je in een museum in het Catelaanse Banyoles een opgezette mens bewonderen. 'El Negro' was een zwarte Zuid-Afrikaan, die pas na aanhoudende wereldwijde protesten werd verwijderd, en begraven in Afrika. Frank Westerman schreef naar aanleiding van deze geschiedenis El Negro en ik. De Zuid-Afrikaanse Diana Ferrus dichtte over Saartje Baartman, de 'Hottentotvenus', een Zuid-Afrikaanse Khoisan die in de negentiende eeuw als kermisattractie door Europa reisde. Haar skelet, geslachtsdelen en hersenen werden bewaard in een Frans museum. in 2002 werden ze op verzoek van Nelson Mandela teruggebracht naar haar geboorteland en begraven in de Kaap. Hoe keek en kijkt blank naar zwart? Annie M.G. Schmidt-biografe Annejet van der Zijl schrijft erover in haar 'als beste roman van 2004' ontvangen roman Sonny Boy . Een gesprek over 'wij en zij', onder leiding van Noraly Beyer.

  • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 1

    VPRO - De Avonden, live radio vanuit Winternachten

    In dit tweede uur van de live-radio uitzending van VPRO - De Avonden, gaat presentatator Wim Brands o.a. in gesprek met de schrijvers Antjie Krog, Wim Westerman en Henk van Woerden. Het nieuwe boek van Antjie Krog, Liederen van de Blauwkraanvogel (uitgegeven door Podium en Novib), wordt in dit programma gepresenteerd.

  • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 1

    Voor geluk en vaderland

    Een volk van onderdrukten wandelt naar het Nieuwe Land. Maar is nieuw ook altijd meteen beter? Wanneer wordt een ideaal een verplichte lofzang of een mislukking? Moeten we idealen afschaffen en is het beter om dromen woordeloos te laten? Schrijvers Thomas Rosenboom en Frank Westerman over de toekomst van het ideaal en het schrijven voor een illusiemaatschappij.