Inschrijven op de nieuwsbrief

Francine Oomen

Francine Oomen - foto Gerlinde de Geus
Francine Oomen - foto Gerlinde de Geus

(Laren, 1960) van huis uit industrieel ontwerper, begint in 1990 met het vormgeven, ontwerpen, schrijven en illustreren van kinderboeken. Haar grote doorbraak komt met de Hoe overleef ik…-serie, waarmee ze negen keer op rij de prijs van de Kinderjury wint, vijf keer de Jonge Jury, plus verschillende andere prijzen. In de serie verschijnen in totaal vijftien delen en het verhaal wordt verfilmd voor televisie en bioscoop en bewerkt tot twee succesvolle musicals. Zeven jaar lang verschijnt het succesvolle Hoe overleef ik…-tijdschrift. Voor volwassenen verschijnen van haar hand de autobiografische graphic novels Oomen stroomt over, Hoe overleven we en de dichtbundel Gek van liefde. In 2023 start ze met Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, een absolute bestseller die wekenlang de boekentoptien aanvoert, een nieuwe serie voor twintigers.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Francine Oomen

 • Writers Unlimited 2024

  De Grote Survival Show met Francine Oomen in theater Dakota

  Met: Francine Oomen


  Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag presenteert Francine Oomen met De Grote Survivalshow in Theater Dakota! Francine is er deze keer voor ex-pubers: de lezers van de Hoe overleef ik-serie die nu (jong)volwassen zijn. Centraal staan alle leeftijds- en generatieperikelen van deze tijd. Francine beantwoordt vragen van bezoekers en gaat met ze in gesprek.

  September 2023 verscheen Francines eerste boek voor twintigers en dertigers: Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? Al snel werd duidelijk dat haar lezers Rosa en haar vrienden niet vergeten waren. Binnen een maand gingen bijna 100.000 exemplaren over de toonbank en het boek stond wekenlang op de eerste plaats in De Bestseller 60. Ondertussen is er ook een musical in de maak.

  Wat als je toekomstdromen als zeepbellen uit elkaar gespat zijn? Als je nog bij je ouders op zolder woont en je vrienden al huisje-boompje-baby hebben? Als iedereen het beter lijkt te doen dan jij? Wat als je je eenzaam voelt, last hebt van fomo, keuzestress, stemmen in je hoofd en een studieschuld? Wat als er dingen zijn die je aan niemand durft te vertellen? Kortom: volwassen worden, hoe doe je dat?

  De Grote Survivalshow is een voorstelling vol humor, (inter)actie en onmisbare survivaltips!


  Wat gebeurt er met je als er een heleboel is wat je aan niemand durft te vertellen?
  Wat doe je als je je vrienden heel erg nodig hebt, maar ze vier jaar lang niet gezien hebt?
  Wat doe je als je akelige stemmen in je hoofd hebt?
  Wat doe je als je je een complete puinhoop voelt, terwijl je zelf psycholoog bent?
  Wat doe je als je je anders voelt dan anderen? En anders bent?
  Als je toekomstdromen als zeepbellen uit elkaar gespat zijn?
  Of als je ontdekt dat je zwanger bent (per ongeluk en voor de tweede keer)?
  Als je een huizenhoge studieschuld, maar geen diploma hebt,
  als je het niet meer ziet zitten, omdat de wereld naar de *** gaat,
  als je verdwaald bent en je innerlijk kompas zoek is,
  als je je vergelijkt met anderen en je je nooit goed genoeg voelt...
  Kortom: volwassen zijn in deze tijd, HOE doe je dat?
  Vooral niet laten merken dat je net doet alsof?
  Fake it until you make it? Doe je het alleen, of durf je het samen?

  Laat je tijdens de 29e festivaleditie - van donderdag 18 t/m zondag 21 januari 2024 - vier sfeervolle winterse dagen inspireren en meevoeren door zo'n negentig schrijvers, dichters, performers, denkers en jonge talenten uit de hele wereld. De programma's vinden plaats in Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, de Koninklijke Schouwburg, in theaters en bibliotheken in de Haagse wijken en op de Haagse Hogeschool, en Haagse scholen voor voortgezet onderwijs.