Ga naar de inhoud
NL EN menu

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom - foto Bart Treuren
Fiep van Bodegom - foto Bart Treuren

studeerde literatuurwetenschappen en cultural analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft voor weekblad De Groene Amsterdammer en is redacteur bij literair tijdschrift De Gids. Ze publiceert regelmatig recensies, essays, interviews, vertalingen en proza, zowel in voornoemde tijdschriften als voor Mister Motley, DeFusie, nY en DWB. Van Bodegom staat geregeld op (literaire) festivals en podia, waaronder Perdu, Crossing Border en Spui25.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Fiep van Bodegom

 • Winternachten 2019 – Saturday Night Unlimited

  How dark is the future?

  Fiep van Bodegom, schrijver en journalist, spreekt met Leni Zumas uit de VS, Basma Abdelaziz uit Egypte en Aafke Romeijn uit Nederland over hun verwachtingen en speculaties over de nabije toekomst. De drie auteurs publiceerden recent toekomstromans. In Rode klok portretteert Zumas vrouwen in een toekomstige VS waar abortus, IVF en adoptie voor alleenstaande ouders illegaal is; in The Queue van Abdelaziz dwingt een regime ieder voor de simpelste handeling toestemming te vragen en in Concept M schetst Romeijn een verrassend portret van radicalisering in Nederland anno 2020.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Mens-machine: En technologie schiep de nieuwe mens

  Hanna Bervoets en, uit Ierland, Mark O'Connell spreken over onze 'transhumane' toekomst, mede naar aanleiding van O'Connells bestseller De mensmachine en Bervoets' roman Ivanov. O'Connell gaf zijn boek de pakkende ondertitel Adventures Among Cyborgs, Utopians, Hackers, and the Futurists Solving the Modest Problem of Death mee. Hij onderzoekt de roots, ethiek en toekomstvisie van transhumanisme. Deze beweging wil de natuurlijke grenzen van het menselijk bestaan doorbreken met hulp van technologie; een volgens anderen verwerpelijke filosofie. Bervoets combineert spanning en ethiek in Ivanov, waarin de hoofdpersoon verstrikt raakt in het dubieuze onderzoek van een jonge wetenschapper. Fiep van Bodegom leidt het gesprek, met als sidekick ingenieur en innovatiefilosoof Martijntje Smits.
  Tip: Bervoets en O'Connell zijn van 22:30-23:40 uur in Filmhuis Zaal 1 met Forever clips clips clips, een reeks fragmenten, korte films en games rond het festivalthema Who Wants to Live Forever?