Inschrijven op de nieuwsbrief

Eva Hartog

Eva Hartog 2024
Eva Hartog 2024

Eva Hartog is een Nederlandse journalist die werkzaam was in Rusland. Zij was hoofdredacteur van de Engelstalige krant The Moscow Times. Als correspondent voor oa de Groene Amsterdammer woonde en werkte ze in Moskou tot in 2023 haar visum niet werd verlengd. Nu is ze journalist voor onder andere Politico.

Archief beschikbaar voor: Eva Hartog

 • Oorlog of vrede: met Sasja Filipenko, Michaïl Sjisjkin en Eva Hartog

  Terugblik: Oorlog of vrede: Sasja Filipenko en Michaïl Sjisjkin in gesprek met Eva Hartog

  Met: Eva Hartog, Michaïl Sjisjkin, Sasja Filipenko

  'Het is pijnlijk een Rus te zijn.' Zo begint dissident Michaïl Sjisjkin, zoon van een Oekraïense moeder en een Russische vader, het boek dat hij móést schrijven toen de oorlog aan Oekraïne verklaard werd. In Mijn Rusland (verschijnt op 23 april 2024), vertaald uit het Duits door Jan Sietsma, legt hij op inzichtelijke wijze de wortels bloot van de problemen die Rusland al van oudsher kent. Bevlogen speculeert hij over 'zijn Rusland', waar het deel van het volk dat voor democratische waarden is het voor het zeggen krijgt.

  Bijna dertig jaar geleden emigreerde hij; nu lijken hem ook de taal en de literatuur te zijn afgepakt. De vraag is: zit Rusland in een vicieuze cirkel van dictatuur en revolutie, of zal het een uitweg uit die geschiedenis weten te vinden?Ook Sasja Filipenko is een dissidente schrijver. Hij is een uitgesproken tegenstander van Loekasjenko en reist vanwege de huidige politieke spanningen in Wit-Rusland momenteel van land naar land. Na een leven als publiek figuur -naast schrijver was Filipenko ook het gezicht van een satirisch televisieprogramma- leeft en schrijft hij nu noodgedwongen in de luwte. In zijn werk is de geschiedenis van zijn geboorteland Wit-Rusland altijd een thema, en de invloed die het heeft op de huidige tijd.

  In zijn nieuwste roman Uitgewist (2024), vertaald uit het Russisch door Arie van der Ent, verbindt hij verleden en heden aan elkaar. Een vrouw blikt terug op een levens veranderende beslissing die ze nam tijdens de Tweede Wereldoorlog, in een poging haar man en vader van haar dochtertje te redden van een gewisse dood in de Goelag.

  Sasja Filipenko is journalist, voormalig tv-presentator van een satirisch programma in Rusland, scenarioschrijver en auteur van vijf romans. Hij is ook een uitgesproken tegenstander van zowel Loekasjenko als Poetin en in beide landen, Belarus en Rusland, is hij persona non grata. Onvermoeibaar reist hij door Europa om de situatie in met name Belarus, die hij op de voet volgt, uit te leggen en achtergrondinformatie te verschaffen. Na een tijd van de ene schrijfresidentie na de andere te zijn getrokken, heeft hij inmiddels voor een aantal jaren een verblijfsvergunning in Zwitserland.

  Michaïl Sjisjkin (Moskou, 1961) is een van de meest geprezen hedendaagse Russische schrijvers en uitgesproken anti-Poetin. Al in 1995 verliet hij zijn geboorteland en emi­greerde naar Zwitserland. Desondanks heeft hij als enige de drie grootste Russische prijzen gewonnen: de Russische Booker Prize voor fictie (2000), de National Bestseller-prijs (2005) en The Big Book Prize (2011). Eerder verschenen van hem bij Querido Onvoltooide liefdesbrieven, Venushaar en De kalligrafieles. Zijn werk wordt in dertig talen gepubliceerd en werd internationaal bekroond.

  Eva Hartog is een Nederlandse journalist die werkzaam was in Rusland. Zij was hoofdredacteur van de Engelstalige krant The Moscow Times. Als correspondent voor oa de Groene Amsterdammer woonde en werkte ze in Moskou tot in 2023 haar visum niet werd verlengd. Nu is ze journalist voor onder andere Politico.
   
  DE PERS OVER Sasja Filipenko:
  'Sasja Filipenko is een van de jonge auteurs die zich razendsnel heeft ontwikkeld tot een serieus te nemen schrijver. Als je wilt weten hoe het moderne, jonge Belarus denkt, lees dan Filipenko.'

  - Svetlana Aleksijevitsj, winnaar Nobelprijs voor Literatuur 2015
  'Ten eerste, dit boek is zeer geraffineerd geconstrueerd. Ten tweede, het vertelt een ijzingwekkend verhaal.
  - NZZ Am Sonntag

  Met muzikaal intermezzo door pianist Rutger Jansen i.s.m. het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

  Dit Writers Series-programma was Engelstalig en er werd getolkt uit het Russisch door Seijo Epema.
  Na afloop boekverkoop door De Vries Van Stockum met gelegenheid tot signeren.
  Samenstelling programma: Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)

  Writers Series:
  Sasja Filipenko en Michaïl Sjisjkin in gesprek met Eva Hartog
  Woensdag 1 mei 2024, 20:30-22:00 uur
  Centrale Bibliotheek Podium B, Spui 68 2511 BT Den Haag

  Writers Unlimited organiseert jaarlijks in januari het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (data: januari 2025) en door het jaar heen maandelijks Writers Series-programma's op diverse locaties in Den Haag, waaronder de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het festival, met ruim honderd schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland vindt gedurende vier dagen plaats in onder meer Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Koninklijke Schouwburg, wijkbibliotheken, Haagse universiteiten en middelbare scholen.