Inschrijven op de nieuwsbrief

Etienne van Heerden

Etienne van Heerden tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg
Etienne van Heerden tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg

(Zuid-Afrika, 1954) is een van de bekendste en meest gelauwerde schrijvers van Zuid-Afrika. Hij debuteerde in 1978 met de roman Matoli, waarin hij een boerenbedrijf gebruikt als microkosmos om de Zuid-Afrikaanse raciale spanningen weer te geven. De eerste roman die internationale bekendheid kreeg was de roman De betoverde berg, vertaald in tien talen. Voor deze roman ontving Van Heerden alle grote literaire prijzen van Zuid-Afrika, en daarmee vestigde hij zich als de belangrijkste schrijver van zijn generatie. Hij publiceerde achtereenvolgens de romans Casspirs en Camparis, De stoetmeester en Kikuyu, gevolgd door de roman Het zwijgen van Mario Salvati. In zijn satirische cabaret vond hij een goede methode om tijdens de lastige jaren tachtig in Zuid-Afrika zijn ongenoegen te uiten. Van Heerden doceert aan de universiteit van Kaapstad, waar hij professor is aan het instituut voor Taal en Literatuur. Hij treedt regelmatig op in festivals. Hij is hoofdredacteur van Litnet, een zeer belangrijke internetsite over het culturele leven in Zuid-Afrika. Zijn laatste roman 30 Nagte in Amsterdam werd in 2010 bekroond met de Hertzog prijs, de belangrijkste prijs voor Afrikaanse literatuur.

(WIN 2002)

Archief beschikbaar voor: Etienne van Heerden

  • Verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden!

    Verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden!

    Met: Annari van der Merwe, Anne van Veen, Etienne van Heerden, Marita van der Vyver, Robert Dorsman, Sonja Loots, Tineke de Nooij, Toef Jaeger

    Afrikaanstalige poëzie kent een rijke traditie: van Antjie Krog tot Ingrid Jonker, van Breyten Breytenbach tot Elisabeth Eybers. Veel van hun poëzie verscheen in Nederlandse vertaling, onder meer in de bundel 'Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten', samengesteld door Gerrit Komrij. Maar wat is er mooier dan de originele gedichten in de zangerige en poëtische Afrikaanse taal te horen voordragen door Zuid-Afrikaanse schrijvers? Etiënne van Heerden, Sonja Loots, Kirby van der Merwe en Marita van der Vyver zijn op tournee in Nederland en zullen op deze avond hun favoriete gedicht ten gehore brengen en vertellen wat zij er zo prachtig aan vinden. Ook is er een vertegenwoordiger van de Zuid-Afrikaanse regering aanwezig om het favoriete gedicht van president Zuma voor te dragen.

    Daarnaast zijn er nog meer gasten die hun hart hebben verpand aan de Afrikaanse taal en poëzie. Robert Dorsman is vertaler van poëzie uit het Afrikaans naar het Nederlands. De Nederlandse romanschrijver Richard de Nooy groeide op in Zuid-Afrika. Presentatrice Tineke de Nooij, bekend van radio en televisie, is groot liefhebber van het land en de taal en maakt ons deelgenoot van haar lievelingsgedicht. Zangeres en theatermaker Anne van Veen (dochter van Herman van Veen) zingt haar favoriete Zuid-Afrikaanse gedichten.

    Ook bezoekers van de avond mogen hun favoriete gedicht voorstellen. Zij hebben het laatste woord, als ze aan het eind van de avond hun stem uitbrengen in de verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden. De avond wordt gepresenteerd door NRC-redacteur en kenner van de Zuid-Afrikaanse literatuur Toef Jaeger.

    Georganiseerd door Writers Unlimited i.s.m. de Week van de Afrikaanse roman (www.weekvandeafrikaanseroman.nl).

    Voertaal Afrikaans en Nederlands.

    Boekverkoop door Paagman bookshop in de zaal.

    Centrale Bibliotheek, Spui 68, Studio B (eerste verdieping).
    Toegang: € 10,- voor leden van Bibliotheek Den Haag en € 6, - voor leden van Bibliotheek Den Haag, CJP, studenten, klanten met Paagman-aankoopbon, Ooievaarspas.

    RESERVEREN STERK AANBEVOLEN! ZIE BOVENAAN DEZE PAGINA.

  • Zuid-Afrika - Etienne van Heerden in gesprek met Bart Luirink

    Zuid-Afrika - Etienne van Heerden in gesprek met Bart Luirink

    Met: Bart Luirink, Etienne van Heerden, Jeroen van Kan

    Etienne van Heerden is een van de bekendste schrijvers van Zuid-Afrika. Kort geleden verscheen zijn roman 30 Nagte in Amsterdam in Nederlandse vertaling. Hij ging in gesprek met Bart Luirink, hoofdredacteur van ZAM Africa Magazine en voormalig actie-coördinator bij de Anti Apartheids Beweging. Gespreksleider was Jeroen van Kan (VPRO De Avonden). Van Heerdens roman speelt in Amsterdam, en ontrafelt onder andere de duistere kanten van het Nederlandse verzet tegen de apartheid in Zuid-Afrika.

  • World Speakers sept. 2006

    Living Apart Together - language and multiculturalism in The Netherlands

    Met: Auma Okwany, Cavy G., Etienne van Heerden, Fouad Laroui, René Appel

    Het eerste deel van een drieluik van paneldiscussies over de toekomst van het multiculturele Nederland. Aan de discussie namen deel de Zuid-Afrikaanse schrijver Etienne van Heerden, de Keniase Auma Okwany en de Nederlandse auteur en socio-linguist René Appel. Gespreksleider is de Nederlands/Marokkaanse schrijver Fouad Laroui.

    In deze paneldiscussie in Korzo theater in Den Haag stond de omgang met taal in Nederland centraal. We vergeleken de situatie in ons land met die in landen met een lange multiculturele traditie, zoals Zuid-Afrika en Kenia. In ons land worden 122 talen gesproken. Hoe tolerant zijn de Nederlanders en hoe tolerant zouden ze moeten zijn ten aanzien van het gebruik van andere talen dan het Nederlands? Hoe verhoudt zich de Nederlandse taalpolitiek - zo die al bestaat - tot die in andere multiculturele samenlevingen? Moet iedereen op straat Nederlands spreken? Moet het Turks naast het Fries en Nederlands tot officiële taal worden gemaakt? Of nemen we een voorbeeld aan Zuid-Afrika, waar elf officiële talen worden erkend? Welke omgangsregels hebben we nodig voor een succesvolle multiculturele samenleving? Tijdens de avond kwamen de pannelleden samen met drie studenten van het Institute of Social Studies, en het publiek tot drie drie geboden voor de omgang met taal in het nieuwe Nederland. Dat er intussen een nieuwe taal in Nederland ontstaat, de straattaal, hoorden we in een optreden van de Haagse rapper Cavy G. De voertaal van de gesprekken was Engels. Een geluidsopname kunt u op deze pagina beluisteren.

    De drie geboden die op deze avond werden opgesteld:
    - Thou shalt not be afraid of the tongue of another.
    - All languages are equal, but Dutch is more equal.
    - We must embrace differences because language diversity is a cultural treasure.


    De debatserie 'World Speakers' van literatuurfestival Winternachten en het Institute of Social Studies brengt prominente schrijvers en wetenschappers uit binnen- en buitenland samen.
    Deze discussie over taal is de eerste in een serie van drie. De volgende discussie vindt plaats op dinsdag 21 november in Korzo theater en gaat over onderwijs. Het afsluitende programma vindt plaats tijdens festival Winternachten in januari, op vrijdagmiddag 12 januari in Theater aan het Spui in Den Haag. Daarin staat de omgang met religie in multicultureel Nederland centraal.
    Schrijver Fouad Laroui zal alle drie de discussies leiden. Aan het eind van het drieluik presenteert hij de tien geboden voor het nieuwe Nederland.

  • Winternachten 2003 – Winternacht 1

    Het lelijke eendje - zelfportret van Zuid-Afrika

    'Ik zie mensen opkrabbelen uit de ondraaglijke stank van onderdrukking, maar ik zie ook hun wonden', schrijft het hoofdpersonage in The Quiet Violence of Dreams van K. Sello Duiker. Deze jonge Zuid-Afrikaanse schrijver geeft met zijn oudere landgenoot en schrijver Etienne van Heerden een zelfportret van zijn land. Michaël Zeeman interviewde twee belangrijke literaire stemmen over de hybride Zuid-Afrikaanse samenleving

  • Winternachten 2003 – Winternacht 1

    Zuid-Afrika, Vlaanderen en Nederland: Eenheid van cultuur?

    Wat bepaalt heden ten dage de verhouding tussen Nederland, Vlaanderen en Afrikaanstaligen? Is het opnieuw tijd voor gevoelens van verbondenheid, of is dit nog steeds een taboe? Is de verbondenheid er uitsluitend een van de taal, of ook van een gedeelde cultuur? De Vlaams/Nederlandse auteur Benno Barnard, zijn Zuid-Afrikaanse collega Etienne van Heerden en de in Zuid-Afrika opgegroeide Nederlandse auteur Henk van Woerden gingen in gesprek onder leiding van Michaël Zeeman.

  • Tournee NL 2003

    KIT Tropentheater - Zuid-Afrika programma

    Met: Etienne van Heerden, Henk van Woerden, K. Sello Duiker

    Schrijver Henk van Woerden introduceerde en interviewde deze avond de Zuid-Afrikaanse schrijvers Etienne van Heerden en K. Sello Duiker. Beiden lazen voor uit eigen werk en gaven tekst en uitleg geven bij de factoren die voor hun schrijverschap belangrijk zijn.

  • Tournee NL 2003

    Winternachten Tilburg

    Met: Ed van Eeden, Etienne van Heerden, Kader Abdolah, Quito Nicolaas

    Een avond met de Zuid-Afrikaanse schrijver Etienne van Heerden, de in Nederland wonende Arubaanse schrijver Quito Nicolaas en de Nederlands-Iraanse schrijver en Volkskrant-columnist Kader Abdolah. Gespreksleider Ed van Eeden voelde ze aan de tand over hun werk en hun visie op Nederland.

  • Winternachten 1998

    Wingewest van het geweten

    Met: Adriaan van Dis, Etienne van Heerden, Frank Martinus Arion, Gerard van Westerloo, Shrinivási, Toeti Heraty

    Op zondagmiddag 1 maart 1998 van 12.00 uur tot 14.00 uur was er in Theater aan het Spui in Den Haag een forumdiscussie van schrijvers uit Indonesië, Zuid-Afrika, de Antillen en Nederland onder de titel 'Wingewest van het geweten'. Thema was de ontwikkeling van de culturele oriëntatie van de verschillende landen op elkaar.Tijdens de bijeenkomst richtten Frank Martinus Arion en Adriaan van Dis het comité op dat ijverde voor de plaatsing van een Nationaal Slavernijmonument.

  • Winternachten 1998

    Zuid-Afrikaanse Winternacht

    Met: Aad Nuis, Adriaan van Dis, Carl Niehaus, Emma Huismans, Etienne van Heerden, Henk van Woerden, Lesego Rampolokeng, Louis Maholo and Friends, Michaël Zeeman, Peter Snyders, Robert Dorsman, Sandile Dikene, Soli Philander, Thula Sizwe, Tom Lanoye, Tribal Countdown, Vernon February

    Een avond met de schrijvers uit Zuid-Afrika en Nederland. Zij lazen voor uit hun werk en werden geïntroduceerd door Aad Nuis. Ze werden geinterviewd door Michaël Zeeman en Robert Dorsman. In het muziekprogramma waren optredens van o.a. Tribal Countdown. Louis Maholo, Seon Birgin, Frankie Douglas en Ernst Glerum en optredens van de populairste stand-up comedian in Zuid-Afrika, Soli Philander. In het Filmhuis waren te zien de documentaire 'Mandela, Son of Africa, Father of a Nation' van Jo Menell, die vorig jaar werd genomineerd voor een Oscar in de categorie 'beste documentaire'. Verder o.a. de film 'Breaker Morant' , het aangrijpende drama van regisseur Bruce Beresford over de Boerenoorlog en enkele korte films over Zuid-Afrika uit het begin van deze eeuw.