Inschrijven op de nieuwsbrief

Ester Naomi Perquin

Esther Naomi Perquin - foto Tineke de Lange
Esther Naomi Perquin - foto Tineke de Lange

(Utrecht, 1980) werkte tijdens haar opleiding aan de Schrijversvakschool als cipier in een Rotterdamse gevangenis. Ze debuteerde in 2007 met de bundel Servetten Halfstok, die werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en uiteindelijk bekroond met onder meer de debuutprijs Het Liegend Konijn. De jury waardeerde de vastgehouden beheersing van metrum en ritme in de bundel en benadrukte de breedheid van haar onderwerpen. Voor haar tweede bundel Namens de ander krijgt ze de Jo Peters Poëzieprijs en de J.C. Bloemprijs. Ze publiceert columns voor De Groene Amsterdammer en VPRO De Avonden en is redacteur van Tirade. Ze is als stadsdichter van Rotterdam actief betrokken als dichter, programmamaker en interviewer bij literaire evenementen in die stad. Met haar derde bundel, Celinspecties, grijpt ze terug op haar cipiersverleden. De bundel verscheen in het voorjaar van 2012 en werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2013.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Ester Naomi Perquin

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Lang leve de poëzie!

  De beste dichters van het jaar dragen vanavond hun gedichten aan ons voor. Genomineerden voor de VSB Poëzieprijs, samen met Ellen Deckwitz (C. Buddingh'-prijs 2012 voor het beste poëziedebuut) en Rodaan Al Galidi (Literatuurprijs Europese Unie), luiden de nacht in met vrolijke gedichten en gedachten. Een programma in samenwerking met Poetry International.  Nederlandstalig.

 • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

  Profetieën van de nieuwe generatie dichters

  Komt dat zien: Zeven jonge dichters vanuit de hele wereld betreden ons podium als moderne zieners. Zij zullen deze Winternacht orakelend afsluiten met een in opdracht van het festival geschreven gedicht. Wat voor toekomst wacht ons op? Tamiem al-Barghoeti (Palestina), Lamis Saidi (Algerije), Violetta Simatupang (Indonesië), Saskia de Jong (Nederland), Ester Naomi Perquin (Nederland) en Gabeba Baderoon (Zuid-Afrika) dragen voor en Osama Abdulrasol en Henk de Laat zullen met ud en contrabas improviserend op de poëzie reageren. De dichters dragen ook uit bestaand werk voor. Yra van Dijk leidt het (Engelstalige) programma.

 • Winternachten 2008 – Winternachten vrijdagavond

  Who's Afraid of Youth? Scholieren aan het woord

  Niet te missen: de Haagse scholieren van de Atlas Onderwijs Groep. Vanavond dragen ze zelf geschreven werk voor dat gaat over hun grootste angst. Ze zijn geïnspireerd door dichteres Ester Naomi Perquin, die ze op school heeft bezocht, en door het lezen en analyseren van vele gedichten. Alfred Schaffer presenteert de verse poëten. Hierna ontpoppen scholieren zich als interviewer en ondervragen op het podium Perquin over de geheimen van haar vak. Nederlandstalig. Meer scholierenpoëzie: zie Winternachten zaterdagavond.