Inschrijven op de nieuwsbrief

Ellen Ombre

Ellen Ombre - foto Serge Ligtenberg 2001
Ellen Ombre - foto Serge Ligtenberg 2001

(1948, Paramaribo, Suriname) verhuisde als tiener met het gezin naar Amsterdam, deed hier de MULO en volgde een studie sociale wetenschappen. Het werk in de geestelijke gezondheidszorg leverde stof voor haar boeken. Op 44-jarige leeftijd maakte Ombre haar debuut met het veelgeprezen Maalstroom (1992). In deze verhalenbundel haalt ze herinneringen op aan haar eerste jaren in Nederland. Van haar hand verscheen tevens Wie goed bedoelt (1996), een autobiografische reisverslag waarin ze een driehoek trekt tussen Suriname, Nederland en Benin, de handelsroute waarlangs vroeger slaven werden gehaald. In 2000 publiceerde ze Valse verlangens, waarin vooroordelen tussen Surinamers en Nederlanders de revue passeren. In 2004 verscheen haar boek Negerjood in Moederland. Ombre is lid van de internationale raad van advies van het Prins Claus Fonds. In 2005 verhuisde ze naar Suriname.

(WIN 2005)

Archief beschikbaar voor: Ellen Ombre

 • Suriname 2008

  Spot en Satire: Gesprekken, voordrachten en muziek

  Met: Antoine de Kom, Asli Erdogan, Celestine Raalte, Ellen Ombre, Gerrit Komrij, Izaline Calister, Jit Narain, Peter Snyders, Putu Wijaya, Rappa, Youssouf Amine Elalamy

  19:30 Inloop Band/ DJ
  20:00 Opening avond Ingrid Ameraali
  20:10 welkomstwoord slotavond Ingrid Ameraali
  20:20 Debat over Satire en Spot Peter Snijders, Youssouf, Gerrit Komrij, Rappa, Ellen Ombre, Asli Erdogan, Discussieleider Jerry Egger
  20:40 Voordracht Putu Widjaya
  20:50 Voordracht Antoine de Kom
  21:00 Optreden band Glenn Texeira and band
  21:20 Pauze
  21:40 Voordracht Celestine Raalte
  22:00 Voordracht Rappa
  22:10 Voordracht Rappa
  22:20 Slotwoord Rielle Mardjo: Voorzitter Lit: Fest:
  22:40 Optreden band Glenn Texeira and band/ DJ/Izaline Calister
  Afsluiting Avond/ Nababbel

 • Suriname 2008

  Openingsprogramma

  Met: Alakondre, Antoine de Kom, Asli Erdogan, Celestine Raalte, Ellen Ombre, Gerrit Komrij, Ingrid Ameraali, Izaline Calister, Jit Narain, Peter Snyders, Putu Wijaya, Rappa, Youssouf Amine Elalamy

  19:30 Inloop Alakondreband
  20:00 Opening festival
  20:10 Welkomstwoord door organisaties Stichting Literair Festival Suriname en Stichting Winternachten
  20:20 Kennismaking auteurs met Publiek
  20:30 Voordracht Ellen Ombre
  20:40 Voordracht Peter Snijders
  20:50 Voordracht Rappa
  21:00 Optreden band Izaline Calister
  21:20 Pauze
  21:40 Voordracht Youssouf Amine Elalamy
  21:50 Voordracht Antoine de Kom
  22:00 Voordacht Putu Widjaya
  22:10 Optreden band Izaline Calister
  22:30 Optreden band Izaline Calister
  Afsluiting Avond/ Nababbel DJ

 • Indonesië 2005

  Universitas Indonesia - optreden voor studenten Nederlands

  Met: Antjie Krog, Ellen Ombre, Frank Martinus Arion, Ramsey Nasr

  Als afsluiting van de tournee in Indonesië traden de vier schrijvers op voor studenten van de vakgroep Nederlands van de Universitas Indonesia, in Depok, bij Jakarta. De studenten hadden een programma voorbereid, waarbij ook zij literair werk voordroegen in het Nederlands en Afrikaans. Na hun optredens gingen de schrijvers in op vragen uit de zaal.

 • Indonesië 2005

  Winternachten Overzee in het Erasmushuis

  Met: Antjie Krog, Ellen Ombre, Frank Martinus Arion, Ramsey Nasr, Richard Oh

  Het laatste openbare optreden in deze tournee was in het Erasmushuis, het culturele centrum van de Nederlandse Ambassade in Jakarta. Hier traden alleen de vier voor Winternachten meereizende schrijvers op. Ze droegen voor uit hun werk en werden  geïnterviewd door schrijver en uitgever Richard Oh. De schrijvers lazen hun gedichten en proza-fragmenten in hun eigen taal, terwijl de Indonesische vertaling simultaan werd geprojecteerd. De populaire muziekgroep Krakatau trad voorafgaand aan het programma en na de pauze op.

 • Indonesië 2005

  Winternachten in Teater Utan Kayu - Jakarta (3)

  Met: Ellen Ombre, Frank Martinus Arion, Ramsey Nasr

  Op de laatste avond van het driedaagse literatuurfestival in Teater Utan Kayu traden Ellen Ombre, Frank Martinus Arion en Ramsey Nasr op met  het Royke Kaopaha ensemble, Iswadi Pratama, de Turkse schrijfster Asli Erdogan, de Amerikaanse auteur Robert Olen Butler, Landung Simatupang en de Australische dichteres Jan Cornall.

 • Indonesië 2005

  Winternachten in Teater Utan Kayu - Jakarta (1)

  Met: Antjie Krog, Ellen Ombre

  De tournee eindigde in Jakarta. Hier vond het driedaagse literatuurfestival plaats in Teater Utan Kayu, het theater van de culturele organisatie Komunitas Utan Kayu. Vanavond traden Ellen Ombre en Antjie Krog op met Afrizal Malna, Azhari, Hamsad Rangkuti, Gunawan Maryanto en de Australiërs Jan Cornall en Lauren Williams.

 • Indonesië 2005

  Winternachten Overzee in Bandar Lampung - Sumatra (2)

  Met: Ellen Ombre, Frank Martinus Arion

  Op de tweede avond in Bandar Lampung traden Ellen Ombre en Frank Martinus Arion op met Humaidi Abbas, Jimmy Maruli Alfian, Tan Lioe Ie, Martin Aleida, Inggit Putria Marga, de Amerikaan Robert Olen Butler en de Australiërs Jan Cornall en Lauren Williams.

 • Indonesië 2005

  Winternachten Overzee in Bandung (2)

  Met: Ellen Ombre

  Op deze tweede avond in Bandung trad Ellen Ombre op met de KeTUK Group, Mona Syviana, Eka Kurniawan, Saini K.M., Asli Erdogan, H.U. Mardi Luhung, de Amerikaanse schrijver Robert Olen Butler, Godi Suwarna en de Australische Lauren Williams.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

  Van Dis in Optima Forma

  Adriaan van Dis houdt van vrijende talen. Vrijtaal noemt hij dat. Over dit onderwerp stelde hij kortgeleden een nummer van het literaire tijdschrift Optima samen. Hij vroeg aan onder anderen Abdelkader Benali, Michiel van Kempen, Ellen Ombre en Henk van Woerden om een artikel te schrijven over hoe voor hun - om met Van Dis te spreken - 'ribbetjes van de ene taal door de andere heen steken'. Van Dis laat in een gesprek met hen de talen nog eens met elkaar vrijen.

 • Zuid-Afrika 2003

  Trade Winds/Passaatwinde

  Met: Anil Ramdas, Arthur Japin, Ellen Ombre, Henk van Woerden, Putu Wijaya

  Winternachten organiseerde samen met het Cape Town Festival het evenement Trade Winds/Passaatwinde, in het Centre for the Book, van 19 tot en met 22 maart 2003. Vijf schrijvers uit Indonesië, Suriname en Nederland traden op met hun Zuid-Afrikaanse collega's Raj Mesthrie, Lewis Nkosi, Rhoda Kadalie, Rayda Jacobs, Nigel Penn, Crain Soudien, E K M Dido, Peter Snyders, Elias Nel, Rachelle Greeff, Joan Hambidge, Etienne van Heerden, Wilma Stockenstrom, Mike Nicol en Gus Ferguson. Behalve debatten met en voordrachten van de schrijvers waren er films lezingen en muzikale optredens.

 • Zuid-Afrika 2003

  Time of the Writer - Durban

  Met: Anil Ramdas, Arthur Japin, Ellen Ombre, Putu Wijaya

  Voor de tweede keer werkte Winternachten samen met het literaire festival Time of the Writer. In dit internationale festival voor proza-schrijvers bracht Winternachten programma's in met schrijvers uit Nederland en de 'verwantschapslanden', ofwel 'The Dutch Connection'. Putu Wijaya uit Indonesië, Anil Ramdas uit Suriname/Nederland/India, Ellen Ombre uit Suriname/Nederland en Arthur Japin uit Nederland vormden de 'Winternachten-groep'. De schrijvers traden op op drie avonden in het Elisabeth Sneddon Theatre in Durban, en in een reeks presentaties op scholen en universiteiten. Behalve de 'Winternachten'-schrijvers namen ook deel Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria), Meshack Asare (Ghana), Florent Couao-Zotti (Benin), Ashwin Desai (South Africa), Carl De Souza (Mauritius), Nuruddin Farah (Somalia), Aziz Hassim (South Africa), Mahmood Mamdani (Uganda), John Matshikiza (South Africa), Es'kia Mphahlele (South Africa), Lauretta Ngcobo (South Africa), Lewis Nkosi (South Africa), Gisele Pineau (Guadeloupe), Arundhati Roy (India), Tajima Shinji (Japan), and Binyavanga Wainaina (Kenya).

 • Winternachten 2003

  Nieuwe Beeldenstormen - debat

  Met: Ellen Ombre, Fouad Laroui, H.J.A. Hofland, Laetitia van den Assum, Louk de la Rive Box, Mai Ghoussoub, Paul Schnabel

  Culturele identiteit in internationaal perspectief. Een forumdiscussie i.s.m. het Prins Claus Fonds. Bij wijze van introductie verleidde Ellen Ombre zaal en panel tot het aanheffen van 'Waar de blanke top der duinen', het lied dat ze als kind in Suriname leerde zingen. Henk Hofland beloofde dat wij op weg waren naar vernieuwing van de Nederlandse culturele identiteit. Algemeen was de klacht te horen dat de Nederlanders vaag, onzorgvuldig en zonder gepaste trots met hun culturele erfenis om gaan. Cultuur hoort een exportartikel te zijn, dat wel wat meer overheidssteun mag krijgen. Ambassadeur Van den Assum pleitte voor het opnemen van Zuid-Afrika als geassocieerd lid van de Taalunie. Kijk voor reacties op dit programma onder 'forum'.

 • Winternachten 2001

  Live Bloemlezing en discussie

  Met: Anna Enquist, Ardashir Vakil, Bas Heijne, Basil Appollis, Breyten Breytenbach, Ellen Ombre, Henk van Woerden, Ian Buruma, Jan Eijkelboom, Jit Narain, Lasana M. Sekou, Michaël Zeeman, Rajeev Balasubramanyam, Vamba Sherif

  Wat is het mooiste gedicht over diaspora? Een programma in twee delen. In het eerste deel las een aantal van de Winternachtgasten een favoriet gedicht uit de wereldliteratuur. De schrijvers werden geïntroduceerd door Basil Appollis. Aansluitend op de Live Bloemlezing leidde Henk van Woerden met een korte lezing een discussie in over het thema diaspora en de schrijver. De discussie onder leiding van Michaël Zeeman bleek een goede aanloop voor de komende boekenweek, over de 'spagaat' waarin schrijvers uit twee culturen zouden leven.

 • Winternachten 2001 – Winternacht 2

  Door slavernij en kolonialisme verbonden

  De venijnig precies observerende Surinaams-Nederlandse Ellen Ombre, de dichter Lasana Sekou van St Maarten en de Liberiaan Vamba Sherif (zijn debuut Het land van de vaders verscheen in 2000) ontmoetten elkaar in een gedeelde afkomst. De West-Afrikaanse geschiedenis van slavernij en kolonialisme bindt deze ver van elkaar geboren schrijvers. Ed van Eeden presenteerde.