Ga naar de inhoud
NL EN menu

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz | foto Merlijn Doomernik
Ellen Deckwitz | foto Merlijn Doomernik

(Deventer, 1982) is dichter, literatuurwetenschapper en performancekunstenaar. In haar debuut De steen vreest mij (2011) legt ze in een humoristische stijl familieverbanden bloot. Ze won er de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut mee. In haar tweede bundel Hoi feest, die eind 2012 verscheen, dicht ze over de frustraties van de puberteit, konijnen, de lichamelijkheid van religie en de ruimtelijkheid van het lichaam. Deckwitz won in 2009 de Meander Dichtprijs en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Ze was te zien op vele podia, van Lowlands tot Carré, van Edinburgh tot Warschau en van Poetry International tot De Wereld Draait Door. Ze trad o.a. op met het Nederlands Blazers Ensemble en het Scapino Ballet. Deckwitz is een van de vijf leden van het Utrechts Dichtersgilde en sinds 2009 maakt ze deel uit van de band Asfaltfeeën, een samenwerking met Ingmar Heytze en Spinvis-bassist Cor van Ingen. Ze was in 2012 commentator voor het EK-voetbal in Met het Oog op Morgen en is sinds huisdichter en columnist voor NRC en Das Magazin. Haar gedichten verschenen onder andere ook in Hard Gras, Elle en in diverse literaire tijdschriften.

(WU 2019)

Archief beschikbaar voor: Ellen Deckwitz

 • Winternachten 2013

  Schrijversfeest 2013

  Met: Bart Moeyaert, Denise Jannah, Ellen Deckwitz, Guus Janssen, Jaap Cohen, Joke van Leeuwen, Lucas Hüsgen, Marja Pruis, Nico Dijkshoorn, Pieter Steinz, Roland Colastica, Ronald Giphart, Stephan Enter, Wouter Godijn

  Het festival sluit groots af met het Schrijversfeest in de Koninklijke Schouwburg. Een programma rond de Nederlandse literatuur met optredens van o.a. Joke van Leeuwen, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Bart Moeyaert, jazz-zangeres Denise Jannah en pianist en componist Guus Janssen. 

  Hoe staat het ervoor met de Nederlandse letteren? Aan het begin van het jaar maken we de balans op. Schrijfster en critica Marja Pruis geeft haar visie op de stand van zaken. Met muziek en voordracht eren we drie grote schrijvers en dichters die ons in 2012 ontvielen. Jazzkoningin en zangeres Denise Jannah zingt een gedicht van Gerrit Komrij, begeleid door gitarist Robby Alberga. Componist en pianist Guus Janssen eert Bernlef met een compositie voor stem en piano. En we luisteren naar een opname van dichter Rutger Kopland. De Curaçaose auteur en acteur Roland Colastica - hij debuteerde vorig jaar met de jeugdroman Vuurwerk in  mijn hoofd -  vertelt ons het verhaal over zijn moedertaal het Papiaments, hoe hij als kind kennismaakte met de Nederlandse literatuur, over het belang van voorlezen en verhalen vertellen.

  Uitreiking Haagse literatuurprijzen
  Vier schrijvers vallen vandaag in de prijzen: Stephan Enter ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Grip, Wouter Godijn de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Hoe H.H. de wereld redde, en Lucas Hüsgen de J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza voor zijn boek Nazi te Venlo. Multitalent Joke van Leeuwen krijgt de Constantijn Huygensprijs voor haar volledige oeuvre. Met haar theatrale dankwoord sluiten we de middag af: een uniek optreden van deze schrijfster, dichteres, illustratrice en cabaretière. De prijzen worden uitgereikt door de wethouder voor cultuur van Den Haag, Marjolein de Jong.

  Een programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen en de Jan Campert Stichting.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Who's afraid of youth

  Jongeren van Haagse scholen presenteren hun eigen gedichten. Meer dan tien uur poëzie-les hebben ze achter de rug. Inspiratie kwam van de dichter Ellen Deckwitz. Na veel schrijven en schrappen, uitbreiden en inkorten, brengen ze nu zelf hun allerbeste gedichten op het festival. Vanavond treedt ook Ellen Deckwitz met hen op. Programma i.s.m. Huis van Gedichten. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Lang leve de poëzie!

  De beste dichters van het jaar dragen vanavond hun gedichten aan ons voor. Genomineerden voor de VSB Poëzieprijs, samen met Ellen Deckwitz (C. Buddingh'-prijs 2012 voor het beste poëziedebuut) en Rodaan Al Galidi (Literatuurprijs Europese Unie), luiden de nacht in met vrolijke gedichten en gedachten. Een programma in samenwerking met Poetry International.  Nederlandstalig.