Inschrijven op de nieuwsbrief

Ellah Wakatama

Ellah Wakatama Allfrey - foto Julian Knox
Ellah Wakatama Allfrey - foto Julian Knox

(Zimbabwe, 1966) is hoofdredacteur van de Schotse onafhankelijke uitgeverij Canongate Books, een senior Research Fellow aan de Universiteit van Manchester en voorzitter van de Cain Prize for African Writing. Ze woont en werkt in London als redacteur en criticus, waar ze de eerder de uitgeverij Indigo Press oprichtte. Haar journalistiek werk verscheen in Britse kranten als The Telegraph, Guardian en Observer. In 2019 schreef ze een bijdrage voor de essaybundel New Daughters of Africa. Haar kritieken waren te beluisteren in radiouitzendingen van de NPR en BBC4.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Ellah Wakatama

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  The Best Books You've Never Heard of

  Welke rol spelen de poortwachters van literatuur – uitgevers, redacteuren, boekhandelaren, agenten en scouts - als het gaat om het kleurenfilter? Wie bepaalt uiteindelijk wat 'goede literatuur' is en op welke gronden? Daarover gaan we in gesprek met Ellah Wakatama, directeur van de Schotse uitgeverij Cannongate Books, met Ebissé Rouw, als redacteur van podcast-platform Dipsaus Publicaties verbonden aan Uitgeverij Pluim, en met Mylo Freeman, kinderboekenschrijver en -illustrator, bekend van de Prinses Arabella-prentenboekenreeks.

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Linguistic Colonization: Then and Now

  In hoeverre heeft Afrikaanse literatuur zich los kunnen wrikken van linguïstische kolonisatie? En hoe zit het met andere taalgebieden? Is de Engelstalige dominantie nog te stoppen of is het een verloren zaak? De Liberiaans-Nederlandse schrijver en dichter Vamba Sherif gaat in gesprek met de Amerikaans-Keniaanse schrijver, dichter, universitair docent Engels en activist Mukoma Wa Ngũgĩ en met Ellah Wakatama, directeur van de bekende Schotse uitgeverij Cannongate Books. Ze is ook Senior Research Fellow aan de Universiteit van Manchester en voorzitter van de Caine Prize for African Writing.

  Tip: Mukoma Wa Ngũgĩ neemt ook deel aan het Storytelling Symposium 'Decolonising the Mind: What happened to you?' op donderdag 16 januari in het International Institute of Social Studies.