Ga naar de inhoud
NL EN menu

Eelco Bosch van Rosenthal

Eelco Bosch van Rosenthal
Eelco Bosch van Rosenthal

(Bunschoten, 1976) studeerde letteren en Amerikanistiek in Groningen en was van 2007 tot en met de presidentsverkiezingen van 2012 correspondent van de NOS in de Verenigde Staten. Sinds de zomer van 2016 presenteert hij Nieuwsuur en in het najaar van 2016 was de door hem gepresenteerde reisdocumentaireserie Droomland Amerika bij de VPRO op NPO 2 te zien. Naast zijn werk voor de NOS schrijft hij over Amerika in diverse media.

Archief beschikbaar voor: Eelco Bosch van Rosenthal

 • Winternachten 2018

  Opening Night - Free the Word!

  Met: Boi Akih, Eelco Bosch van Rosenthal, Eskinder Nega, Farah Karimi, Jennifer Clement, Joost Baars, Margot Dijkgraaf, Milagros Socorro, Mohsin Hamid, Pauline Krikke, Ton van de Langkruis

  De Opening Night van het Winternachten Festival 2018 stond in het teken van de vrijheid van meningsuiting.

  Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, opende het festival gevolgd door een welkomstwoord van Ton van de Langkruis, directeur van het Winternachten festival. Vervolgens introduceerde Jennifer Clement, schrijver en president van PEN International, de Pakistaanse auteur Mohsin Hamid. Zijn roman Exit West was genomineerd voor de Man Booker Prize 2017. Hamid sprak ter gelegenheid van Opening Night de Free the Word!-speech uit.

  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib directeur Farah Karimi werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen.

  De winnaars van de Oxfam Novib PEN Awards 2018 zijn journalist en schrijver Milagros Socorro uit Venezuela en journalist Eskinder Nega uit Ethopië. Nega zit gevangen in zijn land en is niet aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen.

  Na de uitreiking volgde een introductie van de Award-winnaars tijdens het PEN-gesprek door journalist en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal.

  Het Opening Night-programma werd omlijst met optredens door Boi Akih (world jazz) en Joost Baars (poëzie) en werd gepresenteerd door Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus bij NRC en voorzitter van het bestuur van Writers Unlimited.

  De Opening Night is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.