Inschrijven op de nieuwsbrief

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel - Jota Chabel
Edward van de Vendel - Jota Chabel

(Leerdam, 1964) schrijft kinder- en young adult-boeken. Hij debuteert in 1996 met de kinderpoëzievundel Betrap me. Sinds 2001 is hij fulltime auteur en publiceert een omvangrijk en veelbekroond oeuvre dat bestaat uit gedichten, jeugdromans, toneel, non-fictie, liedjes en teksten voor prentenboeken. Van de Vendel kreeg grote bekendheid door zijn vrolijke Superguppie-kinderliedjes over heel gewone onderwerpen. Hij gaat in zijn werk zware thema's niet uit de weg. Hij startte de Slash-reeks, een serie boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen van jongeren, in 2008 met De Gelukvinder over een jonge asielzoeker uit Afghanistan die vluchtte voor de Taliban. Diverse werken van Van de Vendel zijn onderscheiden met o.a. de Zilveren Griffel, de Gouden Zoen en de Woutertje Pieterse Prijs. Bijzonder is zijn betrokkenheid bij de in 2020 gestarte Querido Glow. In deze boekenreeks voor young adults met hoofdpersonen uit het hele queer spectrum, publiceerde hij zijn boek en podcast Gloei met interviews en gedichten over jongeren die gemeen hebben dat hun geaardheid of gender afwijkt van die van de meerderheid.

(WU 2022)

Archief beschikbaar voor: Edward van de Vendel

 • De kracht van kinderboeken

  De kracht van kinderboeken

  Met: Brian Elstak, Edward van de Vendel, Jellie Brouwer

  Het is weer Kinderboekenweek (5-16 oktober)! Door (voor)lezen leren kinderen ontspannen, wegdromen en doen ze kennis op. Writers Unlimited presenteert in de Writers Series, voor een volwassen publiek, een indringend gesprek met twee geweldige kinderboekenauteurs: Edward van de Vendel en Brian Elstak. Hoe kijken zij naar hun werk en vooral hun maatschappelijke rol? Wat is de impact van hun boeken en hoe verschillen hun ervaringen?

  Brian Elstak is als beeldend kunstenaar, illustrator en kinderboekenschrijver betrokken bij alle aspecten van verhalen vertellen. Voor zijn 'eigentijdse verhalen voor alle kinderen' gebruikt hij een beeldtaal die verwijst naar popcultuur en maatschappelijke kwesties. Eind november verschijnt bij Das Mag Lobi met nieuwe belevenissen van de mensenkinderen Cel, Bones en Zi, bekend en geliefd van zijn boeken Tori (geschreven met Karin Amatmoekrim) en Trobi (evenals Lobi geschreven met Esther Duysker).

  Het oeuvre van Edward van de Vendel is omvangrijk, veelbekroond en breed: hij schrijft kinderboeken, jeugdromans, gedichten, toneelteksten en liedjes. Bijzonder is zijn betrokkenheid bij de in 2020 gestarte Querido Glow. In deze boekenreeks voor young adults met hoofdpersonen uit het hele queer spectrum, publiceerde hij zijn boek en podcast Gloei met interviews en gedichten over jongeren die gemeen hebben dat hun geaardheid of gender afwijkt van die van de meerderheid.

  Moderator en journalist Jellie Brouwer, onder meer bekend als presentator en interviewer van het radioprogramma Kunststof, weet als geen ander de juiste vraag op het juiste moment te stellen. Zij gaat het gesprek aan met de twee auteurs, waarin we bovenal de kracht (en het plezier!) van het kinderboek vieren.

  Programma samengesteld door Joëlle Koorneef (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de foyer door De Vries Van Stockum Boeken

  Het adres van Zaal 3: De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag

 • Winternachten 2016

  Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon

  Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.