Inschrijven op de nieuwsbrief

Ed van Eeden

Ed van Eeden - Winternachten 2002 - foto Serge Ligtenberg
Ed van Eeden - Winternachten 2002 - foto Serge Ligtenberg

(Nijmegen 12-6-1957) debuteerde als romanschrijver met De vogelspin (1999), een roman met thrillerelementen. In april 2000 verscheen de thriller Dossier jeugdbende, deel 1 van de reeks-in-opbouw DISTRICT NOORD, waarvan in april 2001 een tweede deel is verschenen, met de titel Dossier gifmoord.
Hij studeerde Nederlands, filosofie en Algemene Literatuurwetenschap. Sinds 1989 werkt hij als freelance (literair) journalist, publicist en vertaler (o.a. van Amin Maalouf en John Updike). Hij was tevens werkzaam bij Boekblad en is een van de tekstschrijvers van Ook dat nog! (KRO). Onder het pseudoniem Steven Klamm maakte hij een reeks griezelboeken voor kinderen. Hij is literatuurrecensent voor Het Parool en voor thrillerboeken voor VN. In het voorjaar van 2003 verschijnt van hem Liefste litteken
WN2002

Archief beschikbaar voor: Ed van Eeden

  • Winternachten 2003 – Winternacht 2

    The Undutchables

    'Het vooroordeel dat Nederlandse mannen melkflesbenen hebben, kan na dit festival geschrapt worden', stelde akteur en schrijver Kees van Kooten in het gesprek met de Vlaamse publicist Geert van Istendael en Jiskefet-acteur en schrijver Herman Koch. De drie droegen voor uit hun werk en gaven elk drie vooroordelen over Nederland, onder leiding van schrijver Ed van Eeden. 'Nederlanders nemen het altijd op voor de loosers', stelde Koch. 'Waarom hebben jullie dan in de oorlog zo weinig joden gered?' reageerde Van Istendael. Van Kooten toonde zich verontwaardigd over het Nederlandse verbod op de kwikthermometer, Van Istendael over de overheidsbemoeienis en Koch over het thuis bevallen. Van Kooten: 'Er is geen land dat waarschuwt tegen een keukentrap en jou vertelt hoe je hem op moet zetten'.

  • Tournee NL 2003

    Winternachten Tilburg

    Met: Ed van Eeden, Etienne van Heerden, Kader Abdolah, Quito Nicolaas

    Een avond met de Zuid-Afrikaanse schrijver Etienne van Heerden, de in Nederland wonende Arubaanse schrijver Quito Nicolaas en de Nederlands-Iraanse schrijver en Volkskrant-columnist Kader Abdolah. Gespreksleider Ed van Eeden voelde ze aan de tand over hun werk en hun visie op Nederland.

  • Winternachten 2002 – Winternacht 2

    Een buitenvrouw voor elke bakra

    Om een oer-Hollandse relatie een beetje kleur te geven is een Surinaamse bijvrouw wellicht een goed idee. De leraar Theo uit Hoorn gaat zo'n relatie aan in De buitenvrouw van Joost Zwagerman. De Surinaamse schrijfster en lerares Annel de Noré, Frank Martinus Arion (Curaçao) en Zwagerman spraken over de voor- en nadelen van een bijvrouw.

  • Winternachten 2002 – Winternacht 1

    De Staat van Lust en Liefde

    "Beminde gelovigen, verliefden, geilaards en neuroten, jullie die de hele dag aan seks doen en jullie die beweren de hele dag aan seks te doen. Voorwaar ik zeg jullie, dat de liefde een chemische reactie is met een onvermijdelijk slechte afloop". Met deze woorden opende Gerrit Komrij dit festival. Zijn zedenpreek was de aanleiding van een gesprek van schrijfster Connie Palmen en Xaviera Hollander, over lust en liefde. Denise Jannah schoof in de laatste minuten van het gesprek aan om te spreken over de door Gerrit Komrij uitgekozen liefdesgedichten die zij voor Winternachten op muziek zette.

  • Winternachten 2002 – Winternacht 2

    Seks op papier

    'De liefste Blue-Band reclame die ik ooit gehoord heb', zo reageerde Stephan Sanders op de seks-scène die Ronald Giphart voorlas uit zijn werk. 'Seks van mannen boven de veertig, dat vind ik walgelijk', stelde Giphart. Een eigenzinnige moraal wat de grenzen van geweld en liefde aangaat, houdt ook Manon Uphoff er op na. Drie trendsetters over seks op papier bij elkaar.

  • Tournee NL 2002

    Winternachten Den Bosch

    Met: Annel de Noré, Antjie Krog, Ayu Utami, Ed van Eeden, Hagar Peeters

    Hoe schrijven vrouwen over de liefde? Schrijfsters uit vier continenten spraken over de manier waarop ze lust en liefde verwoorden in hun proza en poëzie. "Liefde bouwt zich een Hel, de Hemel te spijt.", schrijft Annel de Noré uit Suriname. "Genoeg gedicht over de liefde vandaag", stelt dichter Hagar Peeters, als het schrijven in de plaats dreigt te komen van de liefde zelf. Een avond in Theater Bis in Den Bosch.

  • Tournee NL 2002

    Winternachten Tilburg

    Met: Ed van Eeden, Frank Martinus Arion, Joko Pinurbo, Roland Colastica, Ronald Giphart

    "Veel van de problemen in de Antilliaanse samenleving zouden zijn opgelost als de mannen meer van de vrouwelijke sexualiteit zouden begrijpen." Dat is een stelling van schrijver Frank Martinus Arion, vooral bekend geworden via zijn roman 'Dubbelspel'. Een avond in Boekhandel Gianotten over lust en liefde in de letteren in Indonesië, Nederland en de Antillen.

  • Tournee NL 2002

    Winternachten Utrecht

    Met: Annel de Noré, Ayu Utami, Ed van Eeden, Frank Martinus Arion, Manon Uphoff

    Liefde bouwt zich een Hel, de Hemel te spijt. Dit motto van de Surinaamse schrijfster Annel de Noré klinkt als een klok, maar allemaal willen we wel weten hoe die hel er dan uitziet. Kent de onderwereld grenzen, zowel landelijke als seksuele, onderkent ze tradities en cultuurverschillen en vooral, mag iedereen het daar met iedereen doen of is ze een oord van seksuele geheelonthouders? Vier auteurs uit verschillende continenten bespraken deze vragen. Een avond in Boekhandel Broese i.s.m. de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht.

  • Winternachten 2001 – Winternacht 2

    Voortdurend onderweg

    Wanneer men het over diaspora heeft, wordt snel aan de Joden gedacht. Geen enkel volk is zo opgestuwd door de geschiedenis. Hoe gaan schrijvers als Ruebsamen, Meijer en Möring nu met veel beschreven thema om? Gespreksleider: Ed van Eeden.

  • Winternachten 2001 – Winternacht 2

    Door slavernij en kolonialisme verbonden

    De venijnig precies observerende Surinaams-Nederlandse Ellen Ombre, de dichter Lasana Sekou van St Maarten en de Liberiaan Vamba Sherif (zijn debuut Het land van de vaders verscheen in 2000) ontmoetten elkaar in een gedeelde afkomst. De West-Afrikaanse geschiedenis van slavernij en kolonialisme bindt deze ver van elkaar geboren schrijvers. Ed van Eeden presenteerde.