Ece Temelkuran
(Turkije, 1973) is een van bekendste Turkse journalisten en politiek commentatoren. Ze schreef tot voor kort voor de kranten Habertürk en Milliyet. Tevens publiceert ze in The Guardian, Nawaat, Le Monde Diplomatique en The New Statesman en ze heeft twaalf boeken op haar naam staan. Temelkuran studeerde rechten in Ankara. Haar eerste boek Bütün Kadınların Kafası Karışıktır (Alle vrouwen zijn in de war) kwam uit in 1996 en datzelfde jaar werd ze 'journalist van het jaar'. In haar werk stelt ze politiek gevoelige onderwerpen aan de kaak, waaronder vrouwenrechten en de Armeense en Koerdische kwesties. In Book of the Edge, laat ze zien hoe alles met elkaar verweven is. Ze won vele prijzen, ondermeer de Pen for Peace Award. Haar eerste roman Muz Sesleri (Het geluid van de bananen, 2010) verscheen ook in het Nederlands. Eerder dit jaar verscheen haar boek Turkey: The Insane and the Melancholy, waarin ze de geschiedenis van Turkije beschrijft sinds de oprichting in 1923, en inzicht geeft in de opeenvolgende militaire coups, tot en met de agenda en het handelen van de huidige president Recep Tayyip Erdoğan.
(2017)Archief beschikbaar voor: Ece Temelkuran
-
Het boek van mijn leven: Ece Temelkuran
De Turkse schrijfster/journaliste vertelt over haar favoriete boek: het boek dat haar inspireert of raakt; het boek dat haar artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat zij iedereen aanraadt. Interviewer: Hassnae Bouazza. Engelstalig
-
The Return of Sultans & Tsars?
Essayist en P.C.Hooftprijs 2017-winnaar Bas Heijne gaat in gesprek met de Nederlands-Estse schrijfster Sana Valiulina, de Turkse schrijfster/journaliste Ece Temelkuran en de gevierde Russische romanschrijver Michaïl Sjisjkin in gesprek over de achtergronden van de huidige turbulente tijden in Turkije en Rusland. Hoever moeten we terug in de geschiedenis om het huidige Turkije en Rusland te begrijpen? Welke collectieve trauma's, frustraties en sentimenten liggen ten grondslag aan de recente ontwikkelingen?
Sinds de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer ondergaat Turkije een grimmige tijd. Niet alleen militairen maar ook dissidenten moeten het ontgelden. Vele journalisten is hun werk ontnomen, academici en intellectuelen krijgen een reisverbod. Maar de trend van intimideren van de intelligentsia is ouder dan de coup. Orhan Pamuk, Nobelprijswinnaar voor literatuur, waarschuwde twee jaar terug al in The Guardian dat angst in Turkije de bovenhand krijgt, "Ik zie dat iedereen bang is. . . de vrijheid van meningsuiting is diep gekelderd."
Met Rusland is het niet veel beter gesteld. Michaïl Sjisjkin beschreef onlangs hoe Russische media onder het bewind van president Poetin veranderd zijn in massavernietigingswapens, bedoeld om de bevolking te overtuigen dat Rusland opnieuw in oorlog met het westen is. Binnen deze oorlogsretoriek is elke vorm van kritiek een teken van landverraad. Daarmee wordt het onderdrukken van dissidenten gelegitimeerd.
Ece Temelkuran is een Turkse journalist en politiek commentator. Recent verscheen haar boek Turkey: The Insane and the Melancholy.
De Nederlands-Estse Sana Valiulina verhaalde in Kinderen van Brezjnev (2014) wat het Sovjetsysteem aan beschaving kapotmaakte en hoe in het post-sovjettijdperk het moreel verval in een versnelling kwam.
-
VPRO De Avonden Live: Ece Temelkuran en Adriaan van Dis
Gesprekken met deze schrijvers uit Turkije en Nederland, live in de radiouitzending van VPRO De Avonden. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Engels- en Nederlandstalig.
-
De tekst van het leven van Ece Telmelkuran
Ece Temelkuran is een toonaangevende journaliste en schrijfster uit Turkije. Ze gaat in De Kas voor het theater in gesprek met publiek en met gastvrouwen Manon Uphoff en Aleid Truijens, over een gedicht van Emily Dickinson. Voor haar de tekst van haar leven. Engelstalig.
-
The Medium and the Message
De sociale en politieke invloed van de nieuwe media wordt alom geprezen én verguisd. Maar één belofte zien we steeds weer terugkomen: die van de democratisering. Van creatie door 'burgerjournalisten' tot consumptie: het bereiken van elke bewoner van de aardbol. Met elk nieuw medium was er nieuwe hoop op ultieme openheid: bij de uitvinding van telegraaf tot telefoon, van radio tot tv. Maar is er wel echte openheid, of is er steeds opnieuw sprake van een gesloten en gecontroleerd systeem? Een discussie over de droom dat de wereld kan veranderen, mensen in beweging gebracht kunnen worden en de (on)mogelijkheden die het internet daarbij biedt. Engelstalig.
-
Met Umar op wereldreis - Among the Believers
In landen als Indonesië en Turkije krijgt religie steeds meer vat op de politiek. Neemt religie de macht over of is er nog toekomst voor een land waar godsdienst en staat gescheiden zijn? De schrijvers Ece Temelkuran (Turkije) en Ahmad Tohari (Indonesië) spreken met Umar Mirza over de invloed van idealen die door de staat worden gedicteerd. Met muziek van de Iraanse meesterpercussionist Mohammad Reza Mortazawi. Engelstalig.