Inschrijven op de nieuwsbrief

Dorit Rabinyan

Dorit Rabinyan, zwart/wit - foto Sharon Deri
Dorit Rabinyan, zwart/wit - foto Sharon Deri

(Israël, 1972) is een Israëlische schrijfster uit een Iraans joodse familie. Behalve succesromans schrijft ze poëzie, maakte ze een kinderboek en werkt ze als presentator en scenarioschrijfster voor tv. Haar derde roman Grensleven, eind 2016 in Nederland verschenen, zorgde voor grote controverse in Israël. Een commissie wilde de bekroonde roman over de liefde tussen een joodse vrouw en een Palestijnse man op de leeslijst zetten voor Israëlische middelbare scholieren. Maar daar stak het Israëlische ministerie van educatie een stokje voor omdat het assimilatie en huwelijken tussen twee culturen zou bevorderen. Een jaar later werd het boek toch op de lijst gezet en sindsdien is de roman een bestseller. Ook haar twee eerste romans Perzische bruiden (1995) en Onze bruiloften (1999) verschenen in het Nederlands.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Dorit Rabinyan

 • Winternachten 2017 – Door het Noordeinde: verhalen van achter de façades

  Door het Noordeinde: De Filosoof

  Wijnwinkel de Filosoof, Papestraat 5 in Den Haag, is de plek waar wijn, filosofie en poëzie elkaar in de armen nemen. U heeft niet alleen de keuze uit een ruim aanbod van wijnen, maar de Filosoof organiseert tevens om de twee weken een bijeenkomst met een prominente filosoof of dichter om over de zin en onzin van het leven kunt discussiëren. De kelder onder de winkel is hiervoor speciaal omgebouwd tot een kleine Agora, waar onder het genot van een glas wijn met elkaar van gedachten kan worden gewisseld. Deelname aan de bijeenkomsten is gratis.

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  Het Boek van mijn Leven: Dorit Rabinyan

  De schrijfster vertelt over haar favoriete boek: het boek dat haar inspireert of raakt; het boek dat haar artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat zij iedereen aanraadt. Interviewer: Arjan Peters. Engelstalig

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  In Search of the Real (Love) - Dorit Rabinyan over haar roman Grensleven en de film Anomalisa

  De Israëlische schrijver Dorit Rabinyan schreef een eigentijds Romeo en Julia: haar roman Grensleven gaat over de onmogelijke liefde tussen een Palestijnse man en een Israëlische vrouw. Zelden werd liefde, bewustzijn en identiteit zo scherp verfilmd als in de animatiefilm Anomalisa. De Deens-Nederlandse filosoof Stine Jensen gaat over Rabinyans boek en over deze film met haar en het publiek in gesprek.
  Aansluitend volgt de vertoning van Anomalisa, maar het gesprek en film kunnen ook los van elkaar bezocht worden. Engelstalig

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  The Tale of Two Cities

  Vier schrijvers, acht steden. In Tale of two cities komen schrijvers aan het woord voor wie 'de stad' meer gezichten heeft. De Nederlandse sociologe Corina Duijndam leefde tussen de achterstandsjongeren in de suburbs van Parijs én Amsterdam, Ibrahim Piotr Kalwas kent zijn geboortestad Warschau als zijn broekzak maar zijn woonplaats Alexandrië (Egypte) als zijn andere broekzak, Ilja Leonard Pfeiffer zwoer altijd bij Leiden maar is nu verslaafd aan Genua (Italië), en de Israëlische Dorit Rabinyan springt in haar roman over de onmogelijke liefde tussen een Israëlische en een Palestijn heen en weer tussen New York, Tel Aviv (Israël) en Ramallah (Palestina). Gespreksleiding: Christine Otten.