Inschrijven op de nieuwsbrief

Djûke Poppinga

(Luxemburg, 1956) is sinds 2007 betrokken bij het festival, eerst als programmamaker en daarna als adviseur Arabische literatuur. Ze studeerde Arabische en Turkse taal-en letterkunde in Amsterdam, verbleef een aantal jaren in de Arabische wereld en begon in de jaren '80 met het vertalen van Arabische romans. Inmiddels heeft ze meer dan dertig titels uit het Arabisch vertaald, waaronder verscheidene romans van de Egyptische Nobelprijswinnaar Nagieb Mahfoez en het hele oeuvre van de Libanese auteur Hanaan as-Sjaikh. In het najaar van 2010 verschenen Poort van de zon van Elias Khoury en Ik wil trouwen van Ghada Abdelaal. In 2005 ontving ze samen met Richard van Leeuwen de Fonds voor de Letteren Vertaalprijs 'voor hun verdiensten voor de ontsluiting van de Arabische literatuur'.

(2011)

Archief beschikbaar voor: Djûke Poppinga

  • Winternachten 2011

    Villa Escamp Literair: Abeer Soliman en Iman Humaydan

    Met: Abeer Soliman, Djûke Poppinga, Iman Humaydan

    Twee schrijfsters uit de Arabische wereld: Abeer Soliman uit Egypte en Iman Humaydan uit Libanon. Allebei zijn ze maatschappelijk betrokken, en schrijven vaak over de positie van d vrouw in hun land. Abeer Soliman is nu een maand in Nederland en verbaast zich over het beeld dat er in het westen bestaat van de Arabische vrouw. Hoofddoek of geen hoofddoek? Onderdrukt of niet? Iman Humaydan is  in de maanden januari en februari te gast in Den Haag, op uitnodiging van Kosmopolis Den Haag (www.kosmopolisdenhaag.nl). Ze leert de stad kennen, en ook onze manier van kijken naar haar land. Hoe verbaasd is zij over onze ideeën over vrouwen in de Arabische wereld? Iman en Abeer lezen voor uit hun werk. Ze gaan in gesprek met vertaalster Arabisch Djûke Poppinga, en met het publiek. De voertaal van het gesprek is Engels. Waar nodig wordt er vertaald naar en uit het Arabisch en Nederlands.

    Villa Escamp bevindt zich op de hoek van de Leyweg en de Melis Stokelaan, Leyweg 795, 2545 HA Den Haag, Reserveren is verplicht. Dit kan via info@villaescamp.nl of via telefoonnummer: 070 359 57 79 (wo t/m zo 12.00-17.00 uur).