Inschrijven op de nieuwsbrief

Djûke Poppinga

(Luxemburg, 1956) is sinds 2007 betrokken bij het Wnternachten festival, eerst als programmamaker en daarna als adviseur Arabische literatuur. Ze studeerde Arabische en Turkse taal-en letterkunde, verbleef een aantal jaren in de Arabische wereld en begon in de jaren '80 met het vertalen van Arabische romans. Inmiddels heeft ze meer dan dertig titels uit het Arabisch vertaald, waaronder romans van de Egyptische Nobelprijswinnaar Nagieb Mahfoez, het oeuvre van de Libanese auteur Hanaan as-Sjaikh en werken van Hassan Blasim, Ghayath Almadhoun, Alaa Al Aswani en Khaled Khalifa. In 2005 ontving ze samen met Richard van Leeuwen de Fonds voor de Letteren Vertaalprijs 'voor hun verdiensten voor de ontsluiting van de Arabische literatuur'. Poppinga doceert Arabische taal en literatuur aan de Universiteit van Amsterdam.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Djûke Poppinga

  • Winternachten 2011

    Villa Escamp Literair: Abeer Soliman en Iman Humaydan

    Met: Abeer Soliman, Djûke Poppinga, Iman Humaydan

    Twee schrijfsters uit de Arabische wereld: Abeer Soliman uit Egypte en Iman Humaydan uit Libanon. Allebei zijn ze maatschappelijk betrokken, en schrijven vaak over de positie van d vrouw in hun land. Abeer Soliman is nu een maand in Nederland en verbaast zich over het beeld dat er in het westen bestaat van de Arabische vrouw. Hoofddoek of geen hoofddoek? Onderdrukt of niet? Iman Humaydan is  in de maanden januari en februari te gast in Den Haag, op uitnodiging van Kosmopolis Den Haag (www.kosmopolisdenhaag.nl). Ze leert de stad kennen, en ook onze manier van kijken naar haar land. Hoe verbaasd is zij over onze ideeën over vrouwen in de Arabische wereld? Iman en Abeer lezen voor uit hun werk. Ze gaan in gesprek met vertaalster Arabisch Djûke Poppinga, en met het publiek. De voertaal van het gesprek is Engels. Waar nodig wordt er vertaald naar en uit het Arabisch en Nederlands.

    Villa Escamp bevindt zich op de hoek van de Leyweg en de Melis Stokelaan, Leyweg 795, 2545 HA Den Haag, Reserveren is verplicht. Dit kan via info@villaescamp.nl of via telefoonnummer: 070 359 57 79 (wo t/m zo 12.00-17.00 uur).