Dinaw Mengestu
(Ethiopië, 1978) is een van de meest veelbelovende Afrikaans-Amerikaanse auteurs van dit moment. In zijn romans schetst hij de identiteitsproblemen van Afrikaanse emigranten in de VS. Mengestu, die op zijn tweede met zijn ouders zijn geboorteland Ethiopië ontvluchtte om in de VS een nieuw bestaan op te bouwen, ondervindt aan den lijve hoe het is om met een exotische naam door het leven te gaan. Zijn verhalen worden bevolkt door Afrikaanse emigranten die hun weg proberen te vinden in de Amerikaanse maatschappij. Mengestu's eerste roman The Beautiful Things That Heaven Bears uit 2007 (in het Nederlands verschenen als Kinderen van de revolutie) gaat over een Ethiopische winkelier in een achterbuurt in Washington die een nauwe band ontwikkelt met een blanke geschiedenisdocente en haar biraciale dochter. In zijn tweede boek How to Read the Air uit 2010 staat een jongeman centraal die op zoek gaat naar de roots van zijn Afrikaanse ouders. Deze roman verscheen in het Nederlands als De leugen van Jonas Woldemariam. Mengestu schrijft ook non-fictie voor tijdschriften als Rolling Stone, Harper's en Granta. Voor Granta werkte hij onder andere als correspondent vanuit Congo, Oeganda en Darfur. Mengestu won diverse prijzen, o.a. de Guardian First Book Award en de Los Angeles Times Book Prize. Hij woont tegenwoordig met vrouw en kind in Parijs.
(WU 2012)Archief beschikbaar voor: Dinaw Mengestu
-
Schrijvers lezen voor
Genieten van het werk van de schrijvers voor wie u gekomen bent. Ze lezen voor uit oud en nieuw werk. Zonder opsmuk en zonder discussie. Engelstalig.
-
How to be a Dictator in Africa
Schrijvers kruipen in de huid van de Afrikaanse dictators. Ze nemen ons mee in de geest van de ooit zo optimistische leiders die, na de onafhankelijkheid van hun landen, stuk voor stuk dictators werden. Zo proberen ze inzicht te geven in de wereld die ze achter zich hebben gelaten, van Somalië naar Nigeria, en van Soedan naar Congo. Engelstalig.
David van Reybrouck vervangt Mansoura Ez Eldin, die om familieredenen niet naar Nederland kon komen.