Inschrijven op de nieuwsbrief

Diana Ferrus

Diana Ferrus tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg
Diana Ferrus tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg

(Worcester, 1953) is schrijfster, dichteres en voorvechtster van Afrikaanse vrouwen in de marge. Ze werkt aan de Universiteit van West Kaap, waar ze tevens een studie Vrouwen Studies volgt. Ferrus is lid van WEAVE (Women's Education & Artistic Voice Expression), een kunstenaarscollectief in Kaapstad. Ze kreeg grote bekendheid door haar gedicht Tribute to Sarah Baartman, dat ze in 1998 in Utrecht schreef. Het gedicht werd vertaald en is gepubliceerd in de Franse overheidsdocumenten die nodig waren om de overblijfselen van Sarah Baartman – ofwel de Hottentot Venus, zoals ze in Europa in de negentiende eeuw bekend stond – vanuit Parijs te verschepen en uiteindelijk in 2002 in Zuid-Afrika te begraven.

(WIN 2009)

Archief beschikbaar voor: Diana Ferrus

  • Turkije 2009

    Presentatie Koerdische roman Sivane Kurmance

    Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou

    Hoogtepunt van het bezoek van de schrijvers aan Diyarbakir was de slotavond waarin alle auteurs voorlazen uit de zojuist verschenen eerste editie in het Koerdisch van wat wordt gezien als de eerste Koerdische roman, 'Koerdische herder', van Ereb Semo.

    Met İnci Aral, Markar Esayan Lasana M. Sekou, Diana Ferrus, Abdelhay Moudden, Frank Westerman, Mueyed Teyib Şêrzad Barzanî, Vecdi Erbay, Irfan Babaoğlu, Azad Zal, Evrim Alataş, Kesk müzik grubu, Dengbejler Dicle-Fırat. In aanwezigheid van en deelname van de burgemeester van Diyarbakir. Dhr. Osman Baydemir.

  • Turkije 2009

    Diyarbakir - Sümerpark - debat

    Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou

    Twee debatprogramma's in Diyarbakir.

  • Turkije 2009

    Dyarbakir - opening programme

    Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou

    In Diyarbakir traden de auteurs samen op met Turkse, Iraakse en Iraanse auteurs, o.a. Mueyed Teyib, Şêrzad Barzanî, İnci Aral. Arjen Arî, Aslı Erdoğan, Vecdi Erbay, Evrim Alataş, Markar Esayan, en Ayça Damgacı.

  • Turkije 2009

    Istanbul - Winternachten reading

    Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou

    Voor studenten gaven de schrijvers een lezing in Mavikum Bookshop in Istanbul.

  • Turkije 2009

    Istanbul - Literature Café with Hare - City and the Other

    Met: Abdelhay Moudden, Diana Ferrus, Frank Westerman, Lasana M. Sekou

    In het ITEF Festival in Istanbul gingen de schrijvers in gesprek in een literair café, Kaktus Cihangir Café.

  • Suriname 2006

    Gran Gala

    Met: Astra Singh, Celestine Raalte, Cynthia Mc Leod, Diana Ferrus, Dominique Martin, Eddy van der Hilst, Els Beerten, Erich Zielinski, Ismene Krishnadath, Jeffrey Quartier, Manon Uphoff, Shahz, Sweet Melody, Tan Lioe Ie

    Een spetterend Gran Gala in Thalia, met de feestelijke bekendmaking van de winnaars van de schrijffestijnen, de wedstrijden die in het kader van het festival werden uitgeschreven. Onder meer voordrachten van werk van overleden dichters, kabra-gedichten, een soko-psalm van Switi Melodia en voordrachten van een reeks nationale en internationale auteurs. En alle bezoekers werden uitgenodigd om mee te doen met het dictee Sranantongo, dat onder leiding van Eddy van der Hilst en Cynthia McLeod gegeven werd.

  • Suriname 2006

    Boekenverkoop en signeersessies

    Met: Diana Ferrus, Erich Zielinski, Manon Uphoff, Tan Lioe Ie

    In Eftee Bookshop kwamen de schrijvers bijeen om hun werk te signeren. Hiermee kreeg het publiek de kans om in een ongedwongen sfeer kennis te maken met de auteurs en een blijvende herinnering aan een favoriete auteur aan te schaffen.

  • Suriname 2006

    Orale literatuur: een veelzijdige tori-neti

    Met: Boike Tojo, Diana Ferrus, Elly Purperhart, Fiamba, Sapto Sopawiro, Sombra, Tan Lioe Ie, Tanuya Manichand

    Traditionele vertellers uit verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen vertelden hun verhalen, al dansend, pratend, zingend, met of zonder poppen. De Balinese dichter Tan Lioe Ie zong zijn gedichten, Diana Ferrus uit Zuid-Afrika vertelde een oud verhaal uit haar familie. Tot slot een traditioneel Javaans-Surinaams wayangspel. Een afwisselend programma dat werd gepresenteerd door woordkunstenaar Sombra.

  • Suriname 2006

    Literatuurprogramma internationale dag van de vrouw

    Met: Arlette Codfried, Celestine Raalte, Diana Ferrus, Els Beerten, Hillary de Bruin

    In het kader van de internationale dag van de vrouw presenteerde het festival een speciaal programma. De Zuid-Afrikaanse dichteres Diana Ferrus schreef een gedicht over Saartje Baartman, de 'Hottentotvenus', een Zuid-Afrikaanse Khoisan die in de negentiende eeuw als kermisattractie door Europa reisde. Haar skelet, geslachtsdelen en hersenen werden bewaard in een Frans museum. in 2002 werden ze op verzoek van Nelson Mandela teruggebracht naar haar geboorteland en begraven in de Kaap. Diana Ferrus' gedicht, 'A Tribute to Sarah Baartman', speelde een sleutelrol bij het besluit van de Franse regering om de resten van Sarah Baartman vrij te geven voor teruggave aan Zuid-Afrika. Deze avond werd, na enkele voordrachten van Surinaamse schrijfsters, de documentaire 'The Life and Times of Sarah Baartman' van de Zuid-Afrikaanse regisseur Zola Maseko vertoond. Diana Ferrus las haar gedicht en vertelde over de geschiedenis van deze vrouw. Ook in dit programma een voordracht van auteur Arlette Codfried, een bijdrage van Celestine Raalte en een open podium.

  • Suriname 2006

    Openingsprogramma

    Met: Alphons Levens, Ashna Phoelsingh, Celestine Raalte, Diana Ferrus, Elly Purperhart, Els Beerten, Erich Zielinski, Guyz Nextdoor, Ifna Vrede, Ismene Krishnadath, Jit Narain, Manon Uphoff, Norma Bouterse, Robin Anoewarte, Roué Hupsel, Soecy Gummels, Sombra, Tan Lioe Ie, Tessa Leuwsha

    De openingsavond van het internationaal literatuurfestival bestond uit korte optredens van een groot aantal schrijvers uit binnen- en buitenland. De muzikale omlijsting was van de groep Guys Next Door. Ismene Krishnadath, voorzitter van de Schrijversgroep '77, opende het festival.

  • Antillen/Aruba 2005

    Krusa Laman - Villa Maria

    Met: Clark Accord, Diana Ferrus, Drisana Deborah Jack, Gerrit Komrij, Jopi Hart, Laura Quast, Mario Kleinmoedig, Merietza Haakmat en Hershel Rosario, Myra Römer, Putu Wijaya

    Een programma met literatuur en muziek uit Indonesië, Nederland, Zuid-Afrika, Suriname, Curaçao, Sint Maarten en Aruba. Mario Kleinmoedig presenteert deze veelzijdige literaire avond. Zes schrijvers reizen deze week van eiland naar eiland voor het festival Crossing the Seas. Ze treden vanavond op met hun Curaçaose collega-auteurs Jopi Hart en Laura Quast. De Nederlandse ex-Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij draagt vanavond zijn gedichten voor. Een van de grootste schrijvers Indonesië, Putu Wijaya, vertelt een van zijn meesterlijke verhalen. De Surinaamse Nederlander Clark Accord - hij werd bekend met zijn debuutroman De Koningin van Paramaribo - leest uit zijn nieuwe roman Tussen Apoera en Oreala. Uit Kaapstad komt de dichter Diana Ferrus. Zij werd bekend met haar gedicht over Saartje Baartman -  de 'Hottentot-Venus' -  een zwarte Zuid-Afrikaanse die in de 19e eeuw gedwongen werd om als kermisattractie door Europa te reizen. Myra Römer is geboren in Curaçao en woont nu in Nederland. Begin dit jaar maakte ze een verrassend schrijversdebuut met Verhalen van Fita, over het opgroeien van een meisje in het Curaçao van de jaren vijftig. Uit Sint Maarten komt dichter Drisana Deborah Jack. Alle buitenlandse schrijvers dragen in hun eigen taal voor, terwijl hun tekst in Papiamentu vertaling simultaan op een scherm wordt geprojecteerd. De muziek is van zangeres Martiza Haakmat, met een programma van gezongen poëzie.

  • Antillen/Aruba 2005

    Krusa Laman - Power to the poets - Teatro Luna Blou

    Met: Clark Accord, Diana Ferrus, Drisana Deborah Jack, Gerrit Komrij, Gibi Bacilio, Mario Kleinmoedig, Merietza Haakmat en Hershel Rosario, Putu Wijaya

    Power to the poets is de titel van een international literair programma met voordracht en debat, onder leiding van Mario Kleinmoedig. Het engagement van de schrijver en de dichter is het onderwerp van gesprekken met de schrijvers. Aan de gesprekken nemen deel:  Gerrit Komrij uit Nederland (ex-Dichter des Vaderlands, dichter, romancier, toneelschrijver, columnist, essayist en vermaard bloemlezer); Diana Ferrus uit Kaapstad, Zuid-Afrika, is dichter, en werd bekend met haar gedicht over Saartje Baartman -  de 'Hottentot-Venus' -  een zwarte Zuid-Afrikaanse die in de 19e eeuw gedwongen werd om als kermisattractie door Europa te reizen. De overblijfselen van de vrouw werden bewaard in een Frans museum. In Zuid-Afrika werd actie gevoerd om Saartje na al die tijd alsnog te begraven in haar geboorteland. Het gedicht van Diana Ferrus speelde daarbij een belangrijke rol.  Uit Sint Maarten komt dichter Drisana Deborah Jack. In haar poëzie toont ze een sterk maatschappelijk engagement, ondermeer met de toekomst van Sint Maarten.  De Curaçaose deelnemer aan het debat is dichter/performer Gibi Bacilio. Tijdens deze avond zijn er ook voordrachten van een van de grootste schrijvers Indonesië, Putu Wijaya, en van de Surinaamse Nederlander Clark Accord. Hij werd bekend met zijn debuutroman De Koningin van Paramaribo.  Vanavond leest hij uit zijn nieuwe roman Tussen Apoera en Oreala.  Zangeres Maritza Haakmat brengt een programma van gezongen poëzie. Het debat is Engelstalig. De voordrachten van de buitenlandse schrijvers zijn in hun eigen taal, terwijl hun tekst in Papiamentu en Engelse vertaling simultaan op een scherm wordt geprojecteerd.

  • Antillen/Aruba 2005

    Krusa Laman - Bonaire

    Met: Clark Accord, Diana Ferrus, Drisana Deborah Jack, Gerrit Komrij, Henri Toré, Linda Coffie, Myra Römer, Putu Wijaya, Tica Sealy-Nicolaas, Tiri Trinidad & Kathleen Thielman-Winklaar

    Een programma met literatuur en muziek uit Indonesië, Nederland, Zuid-Afrika, Suriname, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire. Tica Sealy-Nicolaas presenteert deze veelzijdige literaire avond. Zes schrijvers reizen deze week van eiland naar eiland voor het festival Crossing the Seas/Crusa Lama/Krusa Laman. Ze treden vanavond op met hun Bonaireaanse collega-auteurs Henri Toré en Linda Coffie. De Nederlandse ex-Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij draagt vanavond zijn gedichten voor. Een van de grootste schrijvers Indonesië, Putu Wijaya, vertelt een van zijn meesterlijke verhalen. De Surinaamse Nederlander Clark Accord - hij werd bekend met zijn debuutroman De Koningin van Paramaribo - leest uit zijn nieuwe roman Tussen Apoera en Oreala. Uit Kaapstad komt de dichter Diana Ferrus. Zij werd bekend met haar gedicht over Saartje Baartman -  de 'Hottentot-Venus' -  een zwarte Zuid-Afrikaanse die in de 19e eeuw gedwongen werd om als kermisattractie door Europa te reizen. Myra Römer is geboren in Curaçao en woont nu in Nederland. Begin dit jaar maakte ze een verrassend schrijversdebuut met  Verhalen van Fita, over het opgroeien van een meisje in het Curaçao van de jaren vijftig.  Uit Sint Maarten komt dichter Drisana Deborah Jack. Alle buitenlandse schrijvers dragen in hun eigen taal voor, terwijl hun tekst in Papiamento vertaling simultaan op een scherm wordt geprojecteerd. De optredens van de schrijvers en dichters worden afgewisseld door een poëzie-presentatie met begeleiding, door Tiri Trinidad & Kathleen Thielman-Winklaar.

  • Antillen/Aruba 2005

    Crusa Lama - Aruba

    Met: Belén Kock-Marchena, Clark Accord, Diana Ferrus, Drisana Deborah Jack, Gerrit Komrij, Jessica van der Linden, Johnny Scharbaay, Myra Römer, Olga Zaandam-Buckley, Putu Wijaya

    Een programma met literatuur en muziek uit Indonesië, Nederland, Zuid-Afrika, Suriname, Curaçao, Sint Maarten en Aruba. Mirto Laclé presenteert deze veelzijdige literaire avond.
    Zes schrijvers reizen deze week van eiland naar eiland voor het festival Crossing the Seas. Ze treden vanavond op met hun Arubaanse collega-auteurs Olga Zaandam-Buckley en Belén Kock-Marchena. De Nederlandse ex-Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij draagt vanavond zijn gedichten voor. Een van de grootste schrijvers Indonesië, Putu Wijaya, vertelt een van zijn meesterlijke verhalen. De Surinaamse Nederlander Clark Accord - hij werd bekend met zijn debuutroman De Koningin van Paramaribo - leest uit zijn nieuwe roman Tussen Apoera en Oreala. Uit Kaapstad komt de dichter Diana Ferrus. Zij werd bekend met haar gedicht over Saartje Baartman -  de 'Hottentot-Venus' -  een zwarte Zuid-Afrikaanse die in de 19e eeuw gedwongen werd om als kermisattractie door Europa te reizen. Myra Römer is geboren in Curaçao en woont nu in Nederland. Begin dit jaar maakte ze een verrassend schrijversdebuut met Verhalen van Fita, over het opgroeien van een meisje in het Curaçao van de jaren vijftig.  Uit Sint Maarten komt dichter Drisana Deborah Jack. Alle buitenlandse schrijvers dragen in hun eigen taal voor, terwijl hun tekst in Papiamento vertaling simultaan op een scherm wordt geprojecteerd. De muziek is van Johnny Scharbaay.

  • Antillen/Aruba 2005

    Crossing the Seas - Sint Maarten

    Met: Clark Accord, Diana Ferrus, Drisana Deborah Jack, Gerrit Komrij, Joy Reiph-Arnell, La-Vaune Henry & Mosera, Myra Römer, Papa Mpho, Putu Wijaya, Ruby Bute

    Een avond met voordracht van proza en poëzie van schrijvers uit Indonesië, Nederland, Zuid-Afrika, Suriname, Curaçao en Sint Maarten. Joy Reiph-Arnell presenteert deze veelzijdige literaire avond. Met een optreden van de Sint Maartense zangeres La-Vaune Henry, begeleid door Mosera.
    Zes schrijvers reizen deze week van eiland naar eiland voor het festival Crossing the Seas. Ze treden vanavond op met hun Sint Maartense collega-auteurs Papa Umpe en Ruby Bute. De Nederlandse ex-Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij draagt vanavond zijn gedichten voor. Een van de grootste schrijvers Indonesië, Putu Wijaya vertelt een van zijn meesterlijke verhalen. De Surinaamse Nederlander Clark Accord - hij werd bekend met zijn debuutroman De Koningin van Paramaribo - leest uit zijn nieuwe roman Tussen Apoera en Oreala. Uit Kaapstad komt de dichter Diana Ferrus. Zij werd bekend met haar gedicht over Saartje Baartman -  de 'Hottentot-Venus' -  een zwarte Zuid-Afrikaanse die in de 19e eeuw gedwongen werd om als kermisattractie door Europa te reizen. Myra Römer is geboren in Curaçao en woont nu in Nederland. Begin dit jaar maakte ze een verrassend schrijversdebuut met Verhalen van Fita, over het opgroeien van een meisje in het Curaçao van de jaren vijftig.  Voor dichter Drisana Deborah Jack is het vanavond een thuiswedstrijd. Alle buitenlandse schrijvers dragen in hun eigen taal voor, terwijl hun tekst in Engelse vertaling simultaan op een scherm wordt geprojecteerd.

  • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 1

    VPRO De Avonden - live vanuit Winternachten

    In het tweede uur van deze live uitzending vanuit Winternachten, presenteren Wim Brands en Roel Bentz van den Berg de Nederlandse dichter Alfred Schaffer, de Curaçaose laat-debutant Erich Zielinski, de Zuid-Afrikaanse dichteres Diana Ferrus en de Nederlandse schrijver Thomas Verbogt. Zielinksi spreekt over zijn veelgeprezen roman De Engelenbron, Ferrus draagt haar Afrikaanstalige poëzie voor, en Alfred Schaffer - sinds gisteren geremigreerd uit Zuid-Afrika - brengt enkele van zijn gedichten. Met muziek van Jan Klug. De Avonden is een cultureel informatief radioprogramma van de VPRO, elke werkdag te beluisteren van 21.00 tot 23.00 uur op 747AM.

  • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

    Kijk, een Neger!

    Tot in 1997 kon je in een museum in het Catelaanse Banyoles een opgezette mens bewonderen. 'El Negro' was een zwarte Zuid-Afrikaan, die pas na aanhoudende wereldwijde protesten werd verwijderd, en begraven in Afrika. Frank Westerman schreef naar aanleiding van deze geschiedenis El Negro en ik. De Zuid-Afrikaanse Diana Ferrus dichtte over Saartje Baartman, de 'Hottentotvenus', een Zuid-Afrikaanse Khoisan die in de negentiende eeuw als kermisattractie door Europa reisde. Haar skelet, geslachtsdelen en hersenen werden bewaard in een Frans museum. in 2002 werden ze op verzoek van Nelson Mandela teruggebracht naar haar geboorteland en begraven in de Kaap. Hoe keek en kijkt blank naar zwart? Annie M.G. Schmidt-biografe Annejet van der Zijl schrijft erover in haar 'als beste roman van 2004' ontvangen roman Sonny Boy . Een gesprek over 'wij en zij', onder leiding van Noraly Beyer.