David Van Reybrouck

(België, 1971) verwierf in 2010 grote bekendheid met Congo, Een geschiedenis. Verhalen van kindsoldaten en smokkelaars tot ministers en maniokverkopers zijn vervlochten in dit boek over honderd jaar kolonisatie. Congo werd onderscheiden met o.a. de AKO Literatuurprijs en de Libris Geschiedenis Prijs. Van Reybrouck was de bedenker van De Europese grondwet in verzen (2009), een poëtisch commentaar van meer dan 50 Europese dichters op de Europese grondwet. In 2004 schreef hij het toneelstuk Die Siel van die Mier. De cultuurhistoricus en archeoloog Van Reybrouck werkte aanvankelijk als wetenschapper voor hij fulltime schrijver werd. Hij publiceert regelmatig opiniestukken in De Morgen, de Volkskrant en NRC. In Tegen Verkiezingen (2013) houdt hij een dwingend betoog over wat hij het democratisch vermoeidheidssyndroom noemt. Hij werkt aan een boek over het Nederlandse koloniale verleden in Indonesië.
(WN 2019)Archief beschikbaar voor: David Van Reybrouck
-
VPRO O.V.T. Live
Met: Abdelkader Benali, Asis Aynan, Conny Braam, David Van Reybrouck, Ellen de Bruin, HemelBesem, Jos Palm, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Wim Berkelaar
DIT PROGRAMMA WAS UITVERKOCHT - Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. Zondagochtend 20 januari 2019 werd OVT live uitgezonden vanaf het Winternachten festival.
In de foyer van Theater aan het Spui luisterde en keek u naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs als de Vlaamse cultuurhistoricus David Van Reybrouck en Nelleke Noordervliet, die werd geïnterviewd over De Constantijn Huygensprijs voor haar literaire werk. Ze nam die later die middag in het festival tijdens het Schrijversfeest in ontvangst. Schrijver en NRC-wetenschapsredacteur Ellen de Bruin was te gast over onder meer haar boek Onsterfelijkheid voor beginners. Schrijver Asis Aynan ging in gesprek over het verschijnen van het laatste deel van de Berberbibliotheek. Conny Braam sprak over haar boek over Hendrik Witbooi, de 19e eeuwse onafhankelijkheidsstrijder uit Namibië. Hij is een verre voorvader van de Zuid-Afrikaanse schrijver en spoken word-artiest HemelBesem, die tijdens dit programma optrad. Abdelkader Benali sprak zijn column uit en Wim Berkelaar presenteerde de boekrecensies van de week. Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm.
-
Re-inventing Europe with Adam Zagajewski, Luuk van Middelaar and David Van Reybrouck
Met: Adam Zagajewski, David Van Reybrouck, Luuk van Middelaar
Adam Zagajewski, een van de grootste Poolse dichters van onze tijd, en Luuk van Middelaar, een eigenzinnig politiek filosoof met hechte intellectuele banden met Brussel, bogen zich over de vraag hoe we Europa van nieuwe woorden, beelden en vergezichten kunnen voorzien. Zodat de EU de harten en de hoofden van haar burgers zou kunnen (her)winnen. Ze gingen met elkaar in gesprek en ze droegen teksten voor die volgens hen het Europees gevoel ultiem vertolken. Het gesprek werd geleid door de Belgische cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck, een van meest gevierde Europese denkers van zijn generatie. Engels gesproken.
-
Boek van mijn leven: David Van Reybrouck
Schrijvers vertelden over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.
-
Thinking beyond the state
Is de staat opgewassen tegen globalisering? Kunnen burgers hun lot toevertrouwen aan landelijke politici terwijl economie, culturele veranderingen en milieu zich steeds minder door nationale grenzen laten weerhouden? Wat zijn de mogelijkheden en gevaren als de staat niet meer vanzelfsprekend is voor de wereldorde?
Gevierd essayist en schrijver Ian Buruma ging in gesprek met de Amerikaans-Mexicaanse schrijver en dichter Jennifer Clement, die onlangs haar nieuwe roman Gun Love publiceerde, en met vooraanstaand historicus en schrijver David Van Reybrouck, bekend om zijn onderzoek naar koloniaal verleden in Congo en zijn innovatieve gedachten over democratie in Tegen de verkiezingen. Gespreksleiding: Hassnae Bouazza. -
VPRO's OVT Live
Met: David Van Reybrouck, Ernst Reijseger, Jos Palm, Karwan Fatah-Black, Louise O. Fresco, Maarten van der Graaff, Madelon de Keizer, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Rodaan Al Galidi, Wim Berkelaar
Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. Zondagochtend 21 januari 2018 werd OVT zoals gebruikelijk live uitgezonden vanaf het Winternachten festival.
In een uitverkochte foyer van Theater aan het Spui luisterden en keken de bezoekers naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs Louise O. Fresco, David Van Reybrouck en Maarten van der Graaff, naar historici Karwan Fatah-Black en Madelon de Keijzer en naar een optreden van cellist Ernst Reijseger. Nelleke Noordervliet sprak haar column uit en Wim Berkelaar presenteerde de boekrecensies van de week. Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm.
-
Boek van mijn leven: David Van Reybrouck
Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden.
-
De woede van Europa - over de binnenste buitenstaanders van Europa
In Europa waart woede rond. Woede in vele gedaantes en met vele stemmen, maar misschien ook met een gemeenschappelijke bron. Onder leiding van auteur en cultuurhistoricus David Van Reybrouck schetsen en duiden schrijvers met diverse Europese steden als standplaats deze woede vanuit hun omgeving en perspectief.
Sommige Europeanen vinden dat ons continent zijn oorsprong verloochent en op weg is naar een culturele suïcide door zich open te stellen voor de cultuur van vreemdelingen. De ander vindt dat Europa juist gevangen zit in zijn koloniale reflexen en vooroordelen, en dat het tekortschiet in het omarmen van zijn nieuwe burgers. Een derde kan bij Europa nog slechts denken aan bemoeizucht en technocratie, ontdaan van passie, verbeelding en democratische vitaliteit.
Veelzijdig auteur en toneelschrijver David Van Reybrouck schreef spraakmakende boeken als Congo. Een geschiedenis en essays als Pleidooi voor populisme en Tegen verkiezingen. De debuutroman Ellebogen van Fatma Aydemir over escalerend geweld in de U-Bahn verdeelde onlangs critici en lezers in Duitsland. Grazyna Plebanek is afkomstig uit Warschau, leefde enkele jaren in Stockholm en woont sinds 2005 in Brussel, van waaruit ze werkt als journalist en schrijver van korte verhalen en romans. In Boekarest publiceerde kunsthistoricus, dichter en essayist Magda Cârneci tot 1989 onder een pseudoniem; inmiddels is ze onder meer hoofdredacteur van Revista ARTA.
Als contrapunt draagt Rodaan Al Galidi gedichten voor, maakt Gerda Dendooven illustraties en musiceren Stefka en Amer Shanati.
-
Fraternité! De vergeten waarde van wij-gevoel
Het verlangen naar een daadkrachtig wij-gevoel is overal ter wereld opnieuw een bron van sociale bewegingen. Het wij-gevoel voedt nieuwe, gepassioneerde emancipatie- en identiteitsgroepen. Evengoed veroorzaakt het wij-gevoel ook maatschappelijke fragmentatie en conflicten.
Broederschap, derde pilaar van democratisch streven uit de Franse Revolutie, is lang gezien als een minder ontvlambaar maatschappelijke waarde in vergelijking met Vrijheid en Gelijkheid. Maar de comeback van het daadkrachtige wij-gevoel gaat gepaard met veel polarisatie en conflict in samenlevingen.
Bas Heijne, P.C. Hooftprijs-winnaar voor zijn essayistisch oeuvre en prominent NRC-columnist, onderzocht samen met de Vlaamse cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck, de Turkse dichter en filosoof Efe Murad, de Duitse schrijver Fatma Aydemir en de Poolse romanschrijver en journalist Grazyna Plebanek waarom de kracht van het verlangen naar Broederschap is onderschat. Hij zocht met hun naar de hedendaagse woorden voor het verbindende wij-gevoel.
De gesprekken werden omlijst door voordracht van poetry slam-talent Sanam Sheriff (India), door live getekende illustraties van Gerda Dendooven (België) en door muzikale bijdragen van klassiek accordeonist Oleg Lysenko (Nederland) en van sopraan Elisabeth Sturtewagen (België)
-
Syria, What's Next?
Met: David Van Reybrouck, Ghayath Almadhoun, Laila al-Zwaini, Lieve Joris, Nihad Siries
Bekijk nu de video van dit programma: Hoe ziet de toekomst van Syrië eruit als het ooit komt tot een wapenstilstand? Schrijver David Van Reybrouck besprak deze vraag met Syrische romanschrijver Nihad Siries en de Palestijns/Syrische dichter Ghayath Almadhoun. Beiden leven in ballingschap. Ze droegen voor uit hun werk, en gingen in gesprek met Laila Zwaini - Arabiste en onderzoekster op het gebied van de sharia en rechtsontwikkeling - en met schrijfster Lieve Joris, die een boek over het land schreef. Gaat het met Syrië dezelfde kant op als met Irak, waar een poging om democratie te vestigen faliekant mislukt is? Kan het, in al zijn etnische en religieuze verscheidenheid, ooit een stabiel land worden? En zal het ooit het thuis zijn waar de twee Syrische schrijvers van dromen? Een avond in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.
Het programma is Engelstalig. Een avond van B Unlimited, georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan de Gemeente Den Haag, PEN Nederland en Theater van de Verkeerde Beslissing. Redactie: Tom Dommisse.
-
Opening Night: Free the Word!
Met: David Van Reybrouck, Dinar Rahayu, Farah Karimi, John Ralston Saul, Joris Wijsmuller, Karl Ove Knausgård, Leela Corman, Mano Bouzamour, Manon Uphoff, Mohammed Benzakour, Nelleke Noordervliet, Pauni Trio, Petra Stienen, Razan al-Maghrabi, Ton van de Langkruis
Een bijzondere openingsavond met een speech van Karl Ove Knausgård, de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, een debat onder leiding van Petra Stienen en een slotwoord van David Van Reybrouck.
Op de eerste avond van het festival staat de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De president van PEN International, John Ralston Saul introduceert de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård, die de Free Word Speech houdt. Vervolgens vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, door Oxfam Novib directeur Farah Karimi. Met deze prijs worden schrijvers geëerd die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Een van de prijswinnaars was aanwezig, en nam de prijs in ontvangst: Razan al-Maghrabi. Na de prijsuitreiking volgt een Engelstalig debat onder leiding van Petra Stienen over de vrijheid om te praten en te schrijven over seksualiteit, en de wijze waarop religie hier invloed op heeft. In het panel de schrijvers Mohammed Benzakour, Mano Bouzamour en Dinar Rahayu (Indonesie) en cartooniste Leela Corman. Slotwoord: David Van Reybrouck. Aan het eind van het programma spreken Nelleke Noordervliet en Joris Wijsmuller oprichter en festivaldirecteur Ton van de Langkruis toe, vanwege het 20jarig bestaan van Writers Unlimited. Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.
-
Writers Formerly Known as African
Maaza Mengiste komt uit Ethiopië, maar emigreerde als kind naar de VS en studeerde in New York. Nii Ayikwei Parkes werd in Londen geboren uit Ghanese ouders. Uit de romans van beide auteurs spreekt een grote verbondenheid met het land van hun ouders. Waar bestaat die uit en in hoeverre is die bepalend voor hun werk en hun identiteit?
Afrika-liefhebber David van Reybrouck leidt het gesprek; Toef Jaeger - biografe van de in Zuid-Afrika opgegroeide Henk van Woerden - leidt het programma in met een column over omgekeerde emigratie: van Nederland naar Afrika. Engelstalig. -
Aan het thuisfront
Bestaat 'thuis' nog als je er terugkeert na een oorlog? Hoe bouw je een leven weer op? Hoe zet je een beschaving weer in elkaar? Ian Buruma schreef 1945 Biografie van een jaar, over de onmiddellijke nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Stefan Hertmans' Oorlog en Terpentijn beschrijft de Eerste Wereldoorlog door de ogen van zijn eigen grootvader. Wat opvalt bij beiden is de persoonlijke aanpak; ook voor Buruma vormen de verhalen van een familielid zijn vader de aanleiding zich in de persoonlijke dimensie van de wereldgeschiedenis te verdiepen. Wat betekent het voor het verhaal als de bronnen zo dicht bij huis liggen? Is het mogelijk de werkelijkheid weer te geven in een detail? David Van Reybrouck vraagt het hen. Louise Fresco opent het programma met een column.
-
The Medium and the Message
De sociale en politieke invloed van de nieuwe media wordt alom geprezen én verguisd. Maar één belofte zien we steeds weer terugkomen: die van de democratisering. Van creatie door 'burgerjournalisten' tot consumptie: het bereiken van elke bewoner van de aardbol. Met elk nieuw medium was er nieuwe hoop op ultieme openheid: bij de uitvinding van telegraaf tot telefoon, van radio tot tv. Maar is er wel echte openheid, of is er steeds opnieuw sprake van een gesloten en gecontroleerd systeem? Een discussie over de droom dat de wereld kan veranderen, mensen in beweging gebracht kunnen worden en de (on)mogelijkheden die het internet daarbij biedt. Engelstalig.
-
Forget it!
Schrijvers over zwarte bladzijden in de geschiedenis van hun land. Hoe om te gaan met pijnlijke kwesties uit het verleden, is het aan schrijvers deze boven water krijgen en zo ja, doen ze daar wel goed aan? Is vergeten en met een schone lei beginnen niet effectiever om verder te komen? Hanaan as-Sjaikh schreef over de burgeroorlog in Libanon, Alberto Manguel deed dat over de vuile oorlog in Argentinië en Hans Goedkoop wierp in zijn boek De laatste man een nieuw licht op het Nederlands Indië ten tijde van de politionele acties. David Van Reybrouck praat met hen. De Keniaanse Ngwatilo Mawiyoo verzorgt een muzikaal intermezzo begeleid door Serigne Gueye en Mark Tuinstra. Engelstalig.
-
Burger King en Burgerschap
De discussie over de rol van de burger in de democratie staat volop in de spotlights. Maar zit dé burger wel te wachten op een koningsrol? Gaat hij niet liever als consument door het leven, en vindt hij één keer per vier jaar stemmen wel genoeg? Is de roep om meer participatie van de burger vooral de opflikkering van een kleine (elitaire) vlam? Vijf schrijvers op zoek naar het antwoord. Nelleke Noordervliet opent het programma. Ze duikt met een column in de geschiedenis van de Nederlandse democratie. Nederlandstalig.
-
De Derde Kamer
Derde Kamer-voorzitter Ruben Maes nodigt u uit om te debatteren, te interrumperen en amendementen in te dienen. Breng met uw inbreng de ware democratie dichterbij. Al is het maar voor één avond. Vijf deelnemers brengen het debat voor u op stoom: filosoof Maxim Februari opent met een column over het begrip 'burger'. Daarna gaan cultuurhistoricus Thomas von der Dunk, journalist Paul van der Gaag en schrijvers Christine Otten en David Van Reybrouck een discussie met u aan. Nederlandstalig.
-
Krusa Laman - Villa Maria Curaçao
Met: Cathleen Giterson, David Van Reybrouck, Favell Maduro, Frank Martinus Arion, Grupo Serenada, Guineta de Palm, Helon Habila, Lucille Berry-Haseth, Merietza Haakmat, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi
Een avond vol verhalen, gedichten en muziek op een prachtige lokatie in de openlucht. Merietza Haakmat & Favell Maduro presenteren de Belgische schrijver David van Reybrouck, de Curaçaose dichteres Lucille Berry-Haseth, schrijfster Petina Gappah uit Zimbabwe, de liederen van Serenada, verhalen van Guineta de Palm, schrijver Helon Habila uit Nigeria, de Curaçaose auteur Cathleen Giterson en dichter Rodaan Al Galidi uit Nederland. Alle auteurs dragen voor in de eigen taal. De vertaling naar Papiamentu en Engels wordt simultaan geprojecteerd.
-
Literair debat in Teatro Luna Blou - Curaçao
Met: David Van Reybrouck, Helon Habila, Mario Kleinmoedig, Miriam Sluis, Petina Gappah, Rhazul and his Group, Richenel Ansano, Rodaan Al Galidi, Sheila Payne
Een avond met storytelling, schrijversgesprekken en voordrachten. De avond opent met storyteller Sheila Payne. Vervolgens leidt Mario Kleinmoedig twee schrijversgesprekken rond het onderwerp 'The Power of Memory'. Helon Habila (Nigeria/V.S.) en David van Reybrouck (Belgie), de auteur van 'Congo, een geschiedenis', gaan in gesprek met Miriam Sluis, die veel geschreven heeft over de geschiedenis van de Antillen. Het tweede deel brengt de Curaçaose dichter Richenel (Muz) Ansano samen met de Nederlands/Iraakse dichter Rodaan Al Galidi en de schrijfster Petina Gappah uit Zimbabwe. Er is muziek van Rhazul and his Group. De gesprekken zijn Engelstalig.
-
Crusa Lama - Aruba
Met: Caresse Isings, David Van Reybrouck, Dora Lauffer-Mathilda, Elisabeth Pope, Helon Habila, Jacques Thönissen, Jossy Tromp, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi, Ryan Maduro, Sharon Rose, Victor Mathilda
Een avond met Arubaanse schrijvers, dichters en musici, met de vier buitenlandse gasten van Writers Unlimited. Voordracht van proza en poëzie, verhalen en muziek wisselen elkaar af in een prachtige lokatie, de tuin van het bibliotheekgebouw.
-
Crossing the Seas - Sint Maarten
Met: David Van Reybrouck, Gino Olivacce, Helon Habila, Marianne Tefft, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi, Stephen Rodney
De vier schrijvers die namens Writers Unlimited het eiland Sint Maarten bezoeken, zullen deze zondagmiddag samen optreden met lokale auteurs en musici: Marianne Tefft, Giovanni Olivacce en Stephen "Stretch" Rodney. De volgende ochtend zullen de schrijvers optredens verzorgen in middelbare scholen op het eiland.
-
Burger King & Burgerschap
Sinds de crisis wordt er veel gerept over het consumentenvertrouwen. Maar hoe staat het eigenlijk met het 'burgervertrouwen'? De 21e eeuwse burger lijkt op drift te zijn. Hij voelt zich onmachtig, ongehoord en onbegrepen. De uitingen van onvrede, de analyses van de oorzaken en oplossingsmodellen zijn legio: van Occupy tot Tea Party. In Burger King & Burgerschap een debat over de burger in de huidige democratie. Bestaat het begrip 'burger' nog wel of is de democratie langzaam een plutocratie geworden die zich voordoet als democratie? Wie heeft de macht en de wetten in handen: de burger of de banken? Vanavond komt de burger aan het woord. U luistert en kijkt buiten mee, in de kas voor het theater.
-
How to be a Dictator in Africa
Schrijvers kruipen in de huid van de Afrikaanse dictators. Ze nemen ons mee in de geest van de ooit zo optimistische leiders die, na de onafhankelijkheid van hun landen, stuk voor stuk dictators werden. Zo proberen ze inzicht te geven in de wereld die ze achter zich hebben gelaten, van Somalië naar Nigeria, en van Soedan naar Congo. Engelstalig.
David van Reybrouck vervangt Mansoura Ez Eldin, die om familieredenen niet naar Nederland kon komen. -
Winternachtenlezing - Tim Parks
Met: Abdelkader Benali, David Van Reybrouck, Elif Batuman, Epi, Maaza Mengiste, Nelleke Noordervliet, Tim Parks
"Ik heb een probleem met de toenemende internationalisering van literatuur," betoogde de Britse auteur Tim Parks onlangs in een NRC Handelsblad interview met Bas Heijne. Op donderdag 20 januari 2011 opende hij festival Winternachten.
"Schrijvers richten zich niet langer op de lokale situatie en lokale kwesties, omdat een internationaal publiek daar niet in geïnteresseerd is. Daardoor verandert de literatuur." En daar maakt Tim Parks zich grote zorgen over. Hij is bang dat literatuur verwordt tot een onpersoonlijke boodschap voor een lezerspubliek van enkel buitenstaanders. "Wanneer je dat soort boeken leest, heb je helemaal niet het gevoel dat je bij iemand anders naar binnen kijkt, dat je in een andere cultuur terechtkomt. Dat maakt veel literatuur oppervlakkig en leugenachtig."
Tim Parks werkte in deze Winternachtenlezing zijn eigen verontrustende constatering verder uit. Want er blijven veel vragen open. Wat moet een schrijver dan wel doen? Moet iedereen zich tot de eigen leest beperken? Zijn culturen nog wel zo geïsoleerd dat zoiets mogelijk is? En wat moeten schrijvers dan die ontheemd zijn en hun eigen geboortegrond en cultuur hebben moeten achterlaten?
Abdelkader Benali ondervroeg Parks na afloop over zijn betoog en legde vervolgens zijn visie voor aan David van Reybrouck, Maaza Mengiste en Elif Batuman.
Dit was de eerste avond van het festival. Schrijfster Nelleke Noordervliet, voorzitter van het bestuur van het festival, hield aan het begin van het programma een openingstoespraak.Engelstalig.
-
Oxfam Novib - PEN Awards
Met: Andrei Nekrasov, Arnold Karskens, David Van Reybrouck, Joris Luyendijk, Lionel Veer, Tom van der Lee, Xandra Schutte
Winternachten is erg blij dat Oxfam Novib en PEN Nederland op het festival bekend gaan maken wie de Oxfam Novib PEN Awards hebben gewonnen. Eén van de laureaten komt ook naar Den Haag om de prijs in ontvangst te nemen.
Ieder jaar reiken Oxfam Novib en het PEN Emergency Fund de Oxfam Novib/PEN Awards uit. Ze kennen deze prijzen toe aan schrijvers en kunstenaars die niet willen zwijgen maar hun mening kenbaar durven maken en naar aanleiding hiervan in moeilijkheden zijn geraakt. Lionel Veer, de Nederlandse mensenrechten ambassadeur, reikt de prijzen uit.
Direct daarna start het PEN Dispuut, georganiseerd door Writers Unlimited i.s.m. PEN Nederland. In tijden van oorlog, onder dictatoriale regimes en onder andere extreme omstandigheden proberen de betrokken regeringen de verslaggeving te controleren en manipuleren. Propaganda en censuur zijn van oudsher bekende methoden om de openbare mening te beïnvloeden, maar tegenwoordig hoort ook technische manipulatie van nieuws tot de mogelijkheden. Hoe worden deze nieuwe manipulatiemethoden ingezet en hoe en waarom dienen ze ontmaskerd te worden? En hoe werkt de manipulatie van de media hier in het westen? Raoul Heertje bespreekt deze problematiek met schrijvers/journalisten Joris Luyendijk, Arnold Karskens, Xandra Schutte en David van Reybrouck. Prijsuitreiking: Engelstalig. Dispuut: Nederlandstalig.
-
De Andere Koloniale Geschiedenis
België had Belgisch-Kongo; Nederland had Nederlands-Indië. Beide landen kijken daar doorgaans met diepe schaamte of met weemoed op terug. David van Reybrouck en Reggie Baay proberen zich aan die beeldvorming te ontworstelen door het perspectief te zoeken van de mensen die in de landen zelf de geschiedenis meemaakten. Historica Tjitske Lingsma, auteur van het verdriet van Ambon, spreekt met hen over hun zoektocht naar de Andere Geschiedenis van de koloniën. Nederlandstalig.