Inschrijven op de nieuwsbrief

David Mitchell

David Mitchell - foto Murdo MacLeod
David Mitchell - foto Murdo MacLeod

(Engeland, 1969) is een Engelse auteur met vijf boeken op zijn naam. Met de roman De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet uit 2010 brak hij ook in Nederland door. Het boek is gesitueerd in de 19e eeuw en speelt zich af in Japan waar Mitchell acht jaar woonde. De roman verhaalt over de belevenissen van enkele Oost-Indiëvaarders aan het begin van de negentiende eeuw. Hoofdpersoon is de Zeeuw Jacob de Zoet, een eenvoudige klerk die worstelt met de liefde. Mitchell liet zich inspireren door de dagboeken van de Nederlander Hendrik Doeff die als Indiëvaarder uiteindelijk op het eilandje Deshima terecht kwam en daar jaren lang woonde. Opvallend zijn de beschrijvingen van het Nederland van weleer, waardoor het moeilijk voorstelbaar is dat het boek door een Brit werd geschreven. Mitchell schreef eerder onder meer Wolkenatlas, Dertien en Geestverwantschap. Deze boeken zijn wereldwijd, ook in Nederland, goed ontvangen.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: David Mitchell

  • Winternachten 2011 – Winternacht 1

    Wintercafé 3: VPRO De Avonden live

    In het tweede uur van de Avonden laat dichteres en performer Hagar Peeters horen hoe zij het Utopisch Denken vervat in haar nieuwe bundel Wasdom. Schrijver en cabaretier Martijn Knol schrijft een gebruiksaanwijzing voor hoe we in de 21e eeuw wel degelijk een nieuw Utopia met elkaar kunnen bouwen. Dat is een hartstochtelijk en concreet pleidooi voor een nieuwe wereldgemeenschap. Motivational speaker en spoken word artist Omékongo Dibinga overtuigt het publiek in een korte performance hoezeer het persoonlijk geluk binnen handbereik ligt. Tim Parks en David Mitchell gaan met elkaar in gesprek over de noodzaak van de verbeelding van een betere wereld in hun eigen werk. Presentatie: Jeroen van Kan en Catherine van Campen. Dit programma wordt live uitgezonden op VPRO Radio. Nederlands- en Engelstalig.

  • Winternachten 2011 – Winternacht 1

    De Great Expectations van David Mitchell

    Volgens Kafka is een goed boek een bijl die het ijs in ons bevroren innerlijk kan breken. Mogen we inderdaad zulke hoge verwachtingen hebben van de literatuur? Of heeft ze vooral beperkingen? De Britse auteur David Mitchell, die vooral met zijn laatste boek De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet doorbrak bij het grote publiek in Nederland, gaat in zijn lezing in op zaken als literatuur, geschiedenis en verwachtingen. Hij zet daarmee de toon voor de vrijdagavond van het festival. Na afloop van de lezing spreekt Bas Heijne met de auteur. Engelstalig.