Inschrijven op de nieuwsbrief

David Grossman

David Grossman - foto Peter-Andreas Hassiepen
David Grossman - foto Peter-Andreas Hassiepen

(Israël, 1954) schrijft kinderboeken, romans en essays. Zijn boek Uit de tijd vallen (2012) houdt het midden tussen poëzie, proza en een theatertekst. Hij schreef het nadat zijn zoon was omgekomen tijdens de Libanese oorlog. 'Grossman heeft de diepste kern van de rouw om een kind op onsentimentele en hartverscheurende manier blootgelegd', schreef de Israëlische krant Ha'aretz. Grossman acht het zijn taak om op een begrijpelijke manier te beschrijven hoe gecompliceerd de wereld is waarin we leven. Hij studeerde filosofie en theaterwetenschappen in Jeruzalem en maakte in de jaren zeventig en tachtig een populair kinderprogramma. De meeste boeken van Grossman zijn in het Nederlands vertaald en zijn werk is veelvuldig bekroond. Zijn kinderboek Het Zigzagkind (1994) werd verfilmd in 2012 als Nono, het Zigzag Kind. Andere bekende boeken van zijn hand zijn o.a. Zo: liefde (1986), De stem van Tamar (adolescentenroman, 2000) en Een vrouw op de vlucht voor een bericht (2009).

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: David Grossman

 • Winternachten 2015

  A conversation with David Grossman

  Met: David Grossman, Lex Bohlmeijer

  Een gesprek met de Israëlische schrijver David Grossman, door Lex Bohlmeijer.

  Deze gelauwerde auteur schrijft kinderboeken, romans en essays. Hij acht het zijn taak om op een begrijpelijke manier te beschrijven hoe gecompliceerd de wereld is waarin we leven. Het ontroerende Uit de tijd vallen (2012) schreef hij nadat zijn zoon was omgekomen tijdens de Libanese oorlog. Een van zijn kinderboeken werd in 2012 in Nederland verfilmd: Nono, het Zigzag Kind. Bekende boeken van zijn hand zijn ondermeer Zie: liefde (1986), De stem van Tamar (adolescentenroman, 2000) en Een vrouw op de vlucht voor een bericht (2009).

  Interviewer Lex Bohlmeijer is bekend van radioprogramma's als Casa Luna en Diskotabel en hij schrijft voor De Correspondent. Het gesprek wordt gehouden in het Engels.

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Poets in the House

  De Saturday Night Unlimited wordt feestelijk afgesloten met poëtische voordrachten door schrijvers die niet alleen schitterend proza produceren, maar in wier borst ook nog een dichtershart klopt. Komt luisteren naar David Grossmans voordracht uit Uit de tijd vallen en naar gedichten van Nii Ayikwei Parkes, Jennifer Clement en Stefan Hertmans. Met improvisaties op cello door Ernst Reijseger. Nederlands/Engelstalig.

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Home Is Where the Hell Is

  'Ik acht het de taak van de schrijver om een vinger op de zere plek te leggen, om op een nieuwe manier, in een taal waarvoor de lezer zich nog niet heeft leren afschermen, te beschrijven hoe gecompliceerd de bestaande situatie is', aldus de bekende Israëlische schrijver David Grossman. Hij beziet de gewelddadige wereld van de volwassenen bij voorkeur door de ogen van een kind. Ook Jennifer Clement en Maaza Mengiste schrijven vanuit het perspectief van kinderen over opgroeien in een door geweld geteisterde omgeving. Maaza Mengiste schreef in De leeuw en de keizer over de revolutie in Ethiopië; Jennifer Clement beschreef in het poëtische Gebed voor de vermisten hoe diep de drugshandel in Mexico ingrijpt in het leven van jonge meisjes. Manon Uphoff gaat met hen in gesprek. Engelstalig.

 • David Grossman in gesprek met Bas Heijne

  David Grossman in gesprek met Bas Heijne

  Met: Bas Heijne, David Grossman, Hugo Maerten

  In deze editie van Writers Unlimited The Series in De Centrale Bibliotheek in Den Haag gaat essayist en columnist Bas Heijne in gesprek met schrijver David Grossman. Onlangs verscheen de Nederlandse uitgave van Grossman's laatste roman Uit de tijd vallen, over het verdriet van ouders die een kind verloren hebben. Acteur Hugo Maerten draagt fragmenten voor uit deze roman.