Inschrijven op de nieuwsbrief

Damiaan Denys

Damiaan Denys - foto Fjodor Buis
Damiaan Denys - foto Fjodor Buis

(1965) is toonaangevend psychiater, neurowetenschapper, schrijver en theateracteur. De geboren Vlaming woont en werkt in Nederland. Hij studeerde filosofie en geneeskunde in België, promoveerde in psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht en werkte als hoofd angststoornissen aan het UMC Utrecht. Hij is hoogleraar aan de UvA en afdelingshoofd psychiatrie aan het AMC Amsterdam. Hij ontwikkelde een methode voor diepe hersenstimulatie om dwanggedachten de baas te worden. In 2016 verscheen zijn boek Angstparadox waarin hij bepleit: 'Als er één woord is dat de essentie vervat van de wereld waarin we nu leven, van wat ons leidt en belemmert, dan is het angst.' Denys schreef en speelde theatermonologen waaronder Van angst naar vrijheid (2016), 'over de zin en onzin van onze hedendaagse angstcultuur'.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Damiaan Denys

 • Winternachten 2019 – Saturday Night Unlimited

  Op de sofa: Aafke Romeijn als Katadreuffe

  Komt een romanpersonage bij de dokter! Psychiater Damiaan Denys ontving muzikant, journalist en schrijver Aafke Romeijn op de sofa. Als Jacob Willem Katadreuffe, hoofdpersoon uit Karakter (1938) van F. Bordewijk reflecteerde ze op verlangens, beweegredenen en levensvragen. Wat als ik het eeuwige leven had? Heb ik, als personage, niet al een eeuwig leven? En wat heeft het leven eigenlijk voor zin? Is het leven maakbaar, is alles mogelijk zolang je maar wilt?

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Op de sofa: Dimitri Verhulst als Dorian Gray

  Komt een romanpersonage bij de dokter! Psychiater Damiaan Denys ontving Dimitri Verhulst op de sofa. Als het titelpersonage uit Het portret van Dorian Gray van Oscar Wilde reflecteerde Verhulst op verlangens, beweegredenen en levensvragen. Wat als ik het eeuwige leven had? Heb ik, als personage, niet al een eeuwig leven? En wat heeft het leven eigenlijk voor zin? Is het leven maakbaar, is alles mogelijk zolang je maar wilt?

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Boek van mijn leven: Damiaan Denys

  Schrijvers vertelden over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.

 • Meer dan een Monsterboek

  Meer dan een monsterboek: Frankenstein-lezen met Hanna Bervoets en Martijntje Smits

  Met: Damiaan Denys, Hanna Bervoets, Martijntje Smits

  In 1818 schreef de toen maar nog negentienjarige romancier Mary Shelley een baanbrekend boek dat jaren later vele Hollywoodfilms heeft geïnspireerd. Haar boek is in vele opzichten zowel een literair meesterwerk als pionierwerk in een genre dat pas decennia later een naam zou gaan krijgen: science fiction. Maar het boek is ook een diepgaande dialoog over hoe we moeten omgaan met de technologische vooruitgang. Een script over onze grote verwachtingen van én veel angst voor de machine. Op vrijdagavond 14 december vertelden de schrijver Hanna Bervoets en de filosoof en ingenieur Martijntje Smits over hun fascinatie voor Frankenstein. Waarom is Shelley's boek een meesterwerk en nog altijd erg relevant voor onze tijd? Ze droegen hun persoonlijke keuze aan Frankenstein-passages voor en gingen met elkaar en het publiek in gesprek. Gespreksleider was de toonaangevende psychiater, neurowetenschapper, schrijver en theateracteur Damiaan Denys.

  Programma samengesteld door Shervin Nekuee (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum

 • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

  Nederland op de sofa: Marjolijn van Heemstra

  Komt een land bij de dokter! Nederland voelt zich fantastisch. Het staat in 2017 op de zesde plaats van de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Niet gek als je bijvoorbeeld kijkt naar de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg en onderwijs. Of naar de vrijheden die zijn inwoners genieten. Op individueel niveau is de toekomst op zijn minst rooskleurig.

  Tegelijkertijd weet Nederland het allemaal even niet meer. De verwachting van de samenleving als geheel blijkt een stuk somberder. Er is een groeiende onrust over het 'wij'. Nederland is bang voor een teloorgang van zijn normen en waarden.

  Wat is er aan de hand? Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra vertolkte, in de rol van Nederland, deze paradoxale gevoelens op de sofa bij psychiater Damiaan Denys.

 • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

  Nederland op de sofa: Peter Buwalda

  Komt een land bij de dokter! Nederland voelt zich fantastisch. Het staat in 2017 op de zesde plaats van de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Niet gek als je bijvoorbeeld kijkt naar de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg en onderwijs. Of naar de vrijheden die zijn inwoners genieten. Op individueel niveau is de toekomst op zijn minst rooskleurig.

  Tegelijkertijd weet Nederland het allemaal even niet meer. De verwachting van de samenleving als geheel blijkt een stuk somberder. Er is een groeiende onrust over het 'wij'. Nederland is bang voor een teloorgang van zijn normen en waarden.

  Wat is er aan de hand? Schrijver en columnist Peter Buwalda vertolkte, in de rol van Nederland, deze paradoxale gevoelens op de sofa bij psychiater Damiaan Denys.


  N.B. Oorspronkelijk zou Adriaan van Dis aan dit programma deelnemen. Hij is helaas verhinderd.

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  Nederland op de sofa: Tommy Wieringa

  Komt een land bij de dokter: Nederland lijdt aan agorafobie. Willen we meer of minder Marokkanen? Hoeveel vluchtelingen nemen we op? En waarom rotten mensen die Zwarte Piet racistisch vinden niet op naar hun eigen land? Tommy Wieringa in de rol van Nederland vertelt waarom hij zo bang is de eigen, vertrouwde omgeving te verlaten en waarom de grote boze buitenwereld zulke monsterlijke vormen heeft aangenomen. Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys probeert de angstige toestand van Nederland te begrijpen en te verklaren.

  Damiaan Denys vervangt de eerder aangekondigde Gündüz Vassaf.

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  Nederland op de sofa: Stine Jensen

  Komt een land bij de dokter: Nederland heeft een burn-out. Van jong tot oud werken we ons te pletter: CITO-toetsen van basisschoolkinderen kunnen hun toekomst maken of breken, als afgestudeerde kom je zonder vier masters en tientallen nevenactiviteiten niet zomaar aan een baan, en de AOW-leeftijd wordt alsmaar verhoogd. We zijn in een constante ratrace, en wat aanvankelijk een voordeel leek — oneindig veel mogelijkheden ten opzichte van vroeger — wordt langzamerhand een nadeel: keuzestress en het idee dat omdat je in theorie het perfecte leven kan leiden, dat ook moet doen. Met hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys en, als patiënt Nederland, schrijver en filosoof Stine Jensen.

  De eerder aangekondigde Joke Hermsen moet wegens griep verstek laten gaan. Stine Jensen is bereid gevonden op het laatste moment haar plaats in te nemen. Damiaan Denys vervangt de in de folder vermelde Gündüz Vassaf.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  De verbeelding, ons brein en het verhaal van ons leven

  Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys bekijkt zijn vak met een filosofische blik. Hij is gefascineerd door wat de mens niet is, door het menselijk tekort. Dit tekort is, volgens hem, de bron van alle verbeelding. Schrijver P. F. Thomese schreef een roman over een man met het romantische idee van de kunstenaar die het niets omarmt en vandaar tot grote hoogte stijgt, maar de werkelijkheid volledig uit het oog verliest. Na een korte voordracht van Denys over verbeelding en het brein zal Tessel Blok hen interviewen over verbeelding en leegte, in de werkelijkheid en in de literatuur. Een programma over de grens tussen pathologie en kunst. Nederlandstalig.