Inschrijven op de nieuwsbrief

Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss - foto Merlijn Doomernik
Daan Heerma van Voss - foto Merlijn Doomernik

(Amsterdam, 1986) wordt gezien als de grote belofte van de Nederlandse literatuur. In 2011 ontving hij samen met Daniël van der Meer De Tegel, een prijs voor journalistiek, voor hun interviewreeks Het Decennium. Zijn debuutroman, Een zondagsman (2010), over een psychiater wiens vrouw in coma ligt, oogstte alom lof. Ook De Vergeting (2013), een autobiografische roman over de dag waarop hij zijn geheugen verloor, werd enthousiast onthaald. Hetzelfde jaar verscheen 70, het derde deel van een trilogie die hij samen met Jamal Ouariachi en David Pefko schreef. Zijn vuistdikke roman Het land 32 (2014) werd bejubeld maar ook neergesabeld (Parool, VN). Samen met zijn jongere broer Thomas schreef hij daarna de thriller Ultimatum. Zijn laatste werk, Een verlate reis, is een verslag van zijn bezoek aan Auschwitz. In 2015 maakte hij voor de Volkskrant o.a. een interviewserie over de leefwereld van werklozen en een reportage over zijn bezoek aan het Nederlandse legercontingent in Mali.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Daan Heerma van Voss

  • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

    Seven Deadly Sins

    Hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid: de zeven hoofdzonden zijn niet weg te denken uit literatuur, film en beeldende kunst. Winternachten vroeg een schare van zeven auteurs om er elk eentje te kiezen en er een nieuwe tekst over te schrijven. Vanavond hoort u zondige verhalen uit binnen- en buitenland en Dick van der Harst componeerde er muziek bij. Een superbe literair-muzikaal programma om gulzig naar te luisteren. José Eduardo Agualusa, Slavenka Drakulić, Mira Feticu, Petina Gappah, Daan Heerma van Voss, Andrej Koerkov en Neel Mukherjee lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

  • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

    De tekst van mijn leven: Daan Heerma van Voss

    In Filmhuis Studio A dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Wim Brands.