Inschrijven op de nieuwsbrief

Connie Palmen

Connie Palmen - foto: Fjodor Buis
Connie Palmen - foto: Fjodor Buis

(St. Odiliënberg, 1955) zoekt in haar werk steeds de grens op tussen feit en fictie. Ze krijgt bekendheid met haar debuut De wetten (1991). Haar volgende romans De vriendschap (1995) en I.M. (1998) worden ook bestsellers. Ze publiceert daarna Geheel de uwe (2004), Lucifer (2007) en Logboek van een onbarmhartig jaar (2011). Palmen schreef meerdere essaybundels zoals Een kleine filosofie van de moord (2004), Het geluk van de eenzaamheid (2009) en Het drama van de afhankelijkheid (2017). Veel van haar romans zijn gebaseerd op gebeurtenissen in haar eigen leven, haar essays zijn juist verhalender dan gewoonlijk. In 2023 publiceert ze Voornamelijk vrouwen, persoonlijke essays over elf vrouwen en één man die op een eigengereide manier hun leven vormgeven. Palmen gaat met ze in gesprek, daagt ze uit, ontdekt verschillen en overeenkomsten met haar eigen leven. Haar meermaal bekroonde werk is ook internationaal succesvol en vertaald in twintig talen.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Connie Palmen

  • Writers Unlimited 2024

    You Do Something to Me - Connie Palmen en Sven Ratzke over Marlene Dietrich

    Met: Connie Palmen, Jetse de Jong, Roos van Rijswijk, Sven Ratzke

    Topauteur Connie Palmen en internationaal sterartiest Sven Ratzke werkten samen aan een theatershow over Marlene Dietrich - Connie schreef mee aan de tekst en Sven vertolkt die in zijn show. Zij vertelden over hun samenwerking en spraken over Dietrich, hun samenwerkingen, mannelijkheid, vrouwelijkheid en gender in performance. Gespreksleider was schrijver en journalist Roos van Rijswijk.

    Sven vertolkte enkele beroemde Dietrich-songs, begeleid door zijn pianist Jetse de Jong: Illusions uit de Billy Wilder-film A Foreign Affair uit 1948 en, beide uit 1930, Wenn ich mir was wünschen dürfte en Falling in Love Again.

    Marlene is vanaf 28 februari 2024 te zien in Nederlandse theaters. Een wervelend muziektheaterstuk over legende Dietrich, filmgodin vol mysterie en glamour, die als chansonnière een tweede wereldcarrière beleefde en de laatste jaren van haar leven, volledig teruggetrokken in haar Parijse appartement, de isolatie verkoos. De voorstelling biedt inkijk in de waanzin, de showbizz en Marlenes herinneringen. Met als klapstuk: haar concert in 1960 in Berlijn. Sven Ratzke, o.a. bekend van Rocky horror show, Hedwig and the angry inch en zijn geroemde one-man-shows, vertolkt Marlene. Als geen ander weet Ratzke te switchen tussen genders en het werk van iconen naar zijn hand te zetten. Doordrenkt met prachtige muziek en omlijst door teksten van Connie Palmen en kostuums van Ian Griffiths (art director Max Mara), geeft Marlene een kijkje in de ziel van een wereldberoemde legende.

    Haar hele lezende leven is Connie Palmen gebiologeerd door vrouwelijk kunstenaarschap. In haar nieuwste boek Voornamelijk vrouwen beschrijft ze hen: vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Patricia Highsmith en Jane Bowles, die ieder op hun eigen wijze de grenzen van de heersende moraal en hun sekse overschreden. Voornamelijk vrouwen is Connie Palmens literaire lofzang op vrouwelijke scheppende kracht en autonomie. En het is vooral een verkenning van haar eigen schrijverschap, waarin ze al haar literaire thema's laat terugkomen.

    Festivaltip: Connie Palmen nam ook deel aan de grote festivalavonden Friday Night Unlimited (19 januari) en Saturday Night Unlimited (20 januari)! Op vrijdagavond spraken zij en Annelies Verbeke in Tijd en Literatuur over hoe je als schrijver tijd versnelt of vertraagt; op zaterdagavond hield Connie in The Voice - in search of the character's soul een keynote speech over de stem van het personage, en sprak hierover verder met schrijvers Sacha Bronwasser en Celeste Ng.

  • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

    De vluchtige tijd

    De tijd is de ruimte waarin het leven zich ontvouwt, maar op de tijd is nauwelijks vat te krijgen. Minuten kunnen eeuwen duren en jaren lijken twee seconden. Wat is tijd? De mens heeft weinig tijd, dat is zijn tragiek. Tegelijkertijd geeft het besef van die beperkte tijd ons leven diepgang en betekenis. Wat de filosofie niet kan zeggen kan wel worden uitgedrukt via de literatuur.

    Als schrijver kun je spelen met tijd en heb je de vrijheid om de chronologie van het boek te bepalen, de tijd te versnellen of te vertragen. Hoe comprimeert een schrijver de tijd van een leven of van een paar eeuwen? Is een boek een kleine fabriek van tijd? Te veel vragen voor te weinig tijd, maar Connie Palmen en Annelies Verbeke gaven antwoord op deze vragen! Gespreksleider was schrijver en essayist Mira Feticu.

    Connie Palmen zoekt in haar werk steeds de grens op tussen feit en fictie. Ze krijgt bekendheid met haar debuut De wetten (1991). Haar volgende romans De vriendschap (1995) en I.M. (1998) worden ook bestsellers. Palmen schreef meerdere essaybundels zoals Het geluk van de eenzaamheid (2009) en Het drama van de afhankelijkheid (2017). Veel van haar romans zijn gebaseerd op gebeurtenissen in haar eigen leven, haar essays zijn juist verhalender dan gewoonlijk. In 2023 publiceert ze Voornamelijk vrouwen, persoonlijke essays over elf vrouwen en één man die op een eigengereide manier hun leven vormgeven. Palmen gaat met ze in gesprek, daagt ze uit, ontdekt verschillen en overeenkomsten met haar eigen leven. Haar meermaals bekroonde werk is ook internationaal succesvol en vertaald in vele talen.

    Annelies Verbeke schrijft romans, verhalen, filmscenario's en toneelstukken. In 2003 debuteert ze met Slaap!. Later volgen drie romans (Reus, Vissen redden, Dertig dagen), vier bundels korte verhalen (Groener gras, Veronderstellingen, Halleluja en Treinen en Kamers), een collectie van journalistieke verhalen (Wakker, samen met fotograaf Charlie De Keersmaecker) en de 'graphic novella' Tirol Inferno, geschreven in jambische pentameters en rijm, gemaakt samen met illustrator Klaas Verplancke. Haar werk, vertaald in vele talen, heeft meerdere prijzen gewonnen. In 2023 verschenen Koude soep in de Terloops-reeks en JIJ, een bloemlezing met jij-verhalen. In januari 2024 gaat Wunderbaum speel live (online gaat het mis) in première, een theatervoorstelling van Wunderbaum met een tekst van Annelies Verbeke.

    Mira Feticu is schrijver, dichter, columnist en maakt literaire programma's voor onder meer Writers Unlimited. In 1993 verschijnt haar eerste poëziebundel, daarna legt ze zich toe op proza. Ze debuteert in 2012 in het Nederlands met Lief kind van mij, in 2013 gevolgd door De ziekte van Kortjakje. Beide boeken gaan over een onder Ceaușescu opgegroeide Roemeense immigrante die niet kan aarden in Nederland maar opbloeit als ze afstand neemt van haar echtgenoot. Tascha. De roof uit de Kunsthal, haar derde roman, verschijnt in 2015, gevolgd door Al mijn vaders en Picasso's keerzijde (2019), en Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal (2021). Haar artikelen en columns verschijnen in onder meer Tirade, De Groene Amsterdammer en Den Haag Centraal.

    Festivaltip: Connie Palmen sprak zaterdagmiddag 20 januari 2024 in Theater aan het Spui met artiest Sven Ratzke over hun theatershow Marlene, en over mannelijk- en vrouwelijkheid; later die zaterdag was Connie te zien in een gesprek tijdens Saturday Night Unlimited met Celeste Ng en Sacha Bronwasser over de stem van het personage.

  • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

    The Voice - in search of the character's soul

    Deze festivaleditie besteedden we onder het motto Human Voices extra aandacht aan de menselijke stem. We vroegen Connie Palmen voor The Voice - in search of the character's soul een nieuw essay te schrijven en daarmee Saturday Night Unlimited te openen.

    In haar keynote speech sprak Palmen over hoe een auteur een stem geeft aan personages. De stem is het ontmoetingspunt tussen ziel en lichaam; in de stem komen binnenkant en buitenkant bij elkaar. Een roman begint te leven met de stem van het personage.

    Dit thema was daarna onderwerp van gesprek met Connie Palmen, Celeste Ng en Sacha Bronwasser, waarvan in 2023 de roman Luister verscheen. Schrijver en journalist Sarah Sluimer was moderator.

    Connie Palmen is de auteur van essays, verhalen, een novelle, Logboek van een onbarmhartig jaar, en haar zes grote romans De wetten (European Novel of the Year), De vriendschap (winnaar AKO Literatuurprijs), I.M. (winnaar Trouw Publieksprijs), Geheel de uwe, Lucifer en Jij zegt het (winnaar Libris Literatuur Prijs). Onlangs verscheen Voornamelijk vrouwen, een bundel met persoonlijke essays over hoe elf bekende vrouwen en een man eigengereid hun leven vormgeven.

    Sacha Bronwasser is schrijver en kunsthistoricus. Bronwasser was twintig jaar beeldende kunstcriticus voor de Volkskrant. Haar romandebuut Niets is gelogen komt uit in 2019, gevolgd in 2023 door Luister, een ingenieus geschreven en meeslepende roman die zich afspeelt in de jaren tachtig en nu.

    Celeste Ng (VS), internationaal een van de best gelezen auteurs met Aziatische roots. schreef drie echte page-turners. Haar romandebuut Wat ik nooit eerder gezegd heb (2014, Everything I Never Told You) is een gevoelig portret van een familie met meerdere culturen. Kleine brandjes overal (2017, Little Fires Everywhere), een nog grotere bestseller, is verfilmd met Reese Witherspoon en Kerry Washington. Haar derde roman Onze verloren harten (2022, Our Missing Hearts) draait om liefde tussen moeder en kind, discriminatie van mensen met Aziatische roots en om menselijkheid in donkere tijden.

    Festivaltip: Celeste Ng trad ook op tijdens Friday Night Unlimited (vrijdag 19 januari 2024). Connie Palmen was zaterdagmiddag 20 januari 2024 te zien in een gesprek met artiest Sven Ratzke in het programma You Do Something to Me over hun samenwerking voor zijn nieuwe show Marlene, waaruit hij ook beroemde Dietrich-songs uitvoerde.

  • Winternachten 2016

    Anna Luyten in gesprek met Connie Palmen

    Met: Anna Luyten, Connie Palmen

    "Alle grote literatuur gaat over de strijd tegen het kwaad." Het zijn woorden die Connie Palmen in haar meest recente roman, Jij zegt het, in de mond legt van de dichter Ted Hughes, een fictieve autobiografie van de dichter die 35 jaar lang zweeg nadat zijn vrouw, dichteres Sylvia Plath, in 1963 zelfmoord pleegde. Maar hoe kan Palmens personage de strijd tegen het kwade voeren terwijl hij zich ervan bewust is dat in het hart van de liefde geweld en vernietiging schuilen? Als in een liefdesrelatie destructie en creatie afwisselend de boventoon voeren? Als in hem zelf het rationele telkens met het dierlijke strijdt? Heeft strijden überhaupt wel zin als alles in de sterren ligt besloten? In een vraaggesprek met Anna Luyten gaat Connie Palmen in op deze dilemma's. Hoe ziet zij zelf de verhouding tot de werkelijkheid van een verhaal als dat van Hughes?

    Voorafgaand aan dit programma kunt u de NRC Leesclub live bijwonen, die zich buigt over Lucifer, de roman van Connie Palmen uit 2007.

  • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

    The Limits of Empathy

    De Indiaas-Britse schrijver Neel Mukherjee stond op de shortlist voor de Man Booker Prize met zijn ambitieuze roman The Lives of Others, een relaas over de grenzen van empathie en gebrek aan binding binnen een grote familie. De Nederlandse vertaling wordt tijdens Winternachten gepresenteerd. Connie Palmen schreef Jij zegt het, een bestseller over dichter Ted Hughes, wiens vrouw, dichteres Sylvia Plath, zelfmoord pleegde nadat de grenzen van de liefde waren bereikt. Macht speelt bij beide families een rol. Schuilt er kwaad in elke relatie? Anna Luyten knoopt het gesprek aan.

  • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    De tekst van mijn leven: Connie Palmen

    Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de schrijver Conny Palmen haar leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek luistert mee en gaat in kleine kring met haar in gesprek. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    Mag ik mijn hart aan uw voeten leggen?

    Schrijvers storten zich in de wereld van zoetgevooisde woorden, verrukking en verzoeking. Maar, zoals Elisabeth Bennet in Pride and Prejudice al opmerkte: 'If it's only a vague inclination, I'm convinced a poor sonnet will kill it stone dead.' Een avond over de beste verleidingsfrasen uit de literatuur, de meest geslaagde praktijkvoorbeelden van de macht van het woord op het gebied van de versierkunst en woorden die een ontluikende liefde met wortel en al uit kunnen rukken. En Hartstuk van Heiner Müller, een van de kortste stukken uit de toneelgeschiedenis, gebracht door de jonge groep theatermakers HartenJagers. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    Niets te verbergen! Een publieksdebat.

    Niets te verbergen, mijn hele leven mag op Facebook. Of toch niet? Waarom zouden we ons druk maken over privacy en de omgang daarmee in de sociale media? Wat zijn de verschillen in opvatting tussen jongeren en de oudere generatie? In een Socratisch gesprek - à la het tv programma De Achterkant van het Gelijk - proberen we er achter te komen wat de kern is van onze behoefte aan privacy en wat de ongeschreven regels zijn op Facebook en Twitter. Tijdens de zoektocht staan deskundigen ons bij: filosoof en schrijver Connie Palmen, primatoloog Jan van Hooff en Maurits Martijn, filosoof en expert op het gebied van privacy en surveillance. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2009 – Winternachten vrijdagavond

    Connie Palmens State of the Novel: 'Fake it till you make it'

    'De non-fictie heeft de werkelijkheid als referentieel kader en doet, schatplichtig aan de wetten van het genre, een andere belofte aan de lezer dan de literatuur. Non-fictie belooft de beschrijving van een bestaande werkelijkheid en wordt door die werkelijkheid gedicteerd. De roman belooft de lezer fictie. Of een roman op de werkelijkheid is gebaseerd, doet er voor de roman niet toe. De roman is fictie en fictie is een onderlinge afspraak over het onechte. Op elke pagina zal de roman laten zien dat ze maakwerk, poièsis is. Met het prijsgeven van zijn glorieuze en trotse verbeelding, van zijn pogingen om te doen alsof hij in de schoenen van een ander staat, probeert de roman de werkelijkheid van de fictie zo genadeloos mogelijk te onthullen'. Aldus Connie Palmen in haar speciaal voor Winternachten geschreven State of the Novel: 'Fake it till you make it'.

    Na haar openingstekst sprak zij met Christiaan Weijts, die zich in zijn romans Art. 285b en Via Cappello 23 een getalenteerd manipulator van woorden en waarheid toont. Kees 't Hart trad op als gesprekleider.
    De volledige tekst van 'Fake it till you make it' is te vinden op

  • Winternachten 2002 – Winternacht 1

    De Staat van Lust en Liefde

    "Beminde gelovigen, verliefden, geilaards en neuroten, jullie die de hele dag aan seks doen en jullie die beweren de hele dag aan seks te doen. Voorwaar ik zeg jullie, dat de liefde een chemische reactie is met een onvermijdelijk slechte afloop". Met deze woorden opende Gerrit Komrij dit festival. Zijn zedenpreek was de aanleiding van een gesprek van schrijfster Connie Palmen en Xaviera Hollander, over lust en liefde. Denise Jannah schoof in de laatste minuten van het gesprek aan om te spreken over de door Gerrit Komrij uitgekozen liefdesgedichten die zij voor Winternachten op muziek zette.