Connie Palmen

(St. Odiliënberg, 1955) zoekt in haar werk steeds de grens op tussen feit en fictie. Veel van haar romans zijn gebaseerd op dramatische gebeurtenissen in haar eigen leven, zoals I.M. (1998, over haar overleden geliefde Ischa Meijer) en Logboek van een onbarmhartig jaar (2011, over het verlies van haar man Hans van Mierlo). Palmen werd in 1991 in één klap beroemd met haar debuut De Wetten. Terugkerende thema's in het werk en het leven van de Neerlandica en filosofe zijn honger naar kennis, vriendschap en verslaving. In haar oeuvre gaat ze steeds op zoek naar de gevolgen van keuzes of het ontbreken van keuzes en het belang van verbintenissen met anderen voor het eigen geluk. Ze wisselt de verhalende vorm vaak af met essayistische passages. Haar essays zijn daarentegen juist vaak weer verhalender dan gewoonlijk. In 2005 verscheen ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag Als een weke krijger, een bundeling van haar korte verhalen, toneelteksten en beste toespraken. Met Lucifer (2007) zoekt ze opnieuw de grenzen op van het schemergebied tussen feit en fictie en in haar meest recente roman Jij zegt het geeft ze de in 1998 overleden dichter Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk met Sylvia Plath.
(2014)Archief beschikbaar voor: Connie Palmen
-
Anna Luyten in gesprek met Connie Palmen
Met: Anna Luyten, Connie Palmen
"Alle grote literatuur gaat over de strijd tegen het kwaad." Het zijn woorden die Connie Palmen in haar meest recente roman, Jij zegt het, in de mond legt van de dichter Ted Hughes, een fictieve autobiografie van de dichter die 35 jaar lang zweeg nadat zijn vrouw, dichteres Sylvia Plath, in 1963 zelfmoord pleegde. Maar hoe kan Palmens personage de strijd tegen het kwade voeren terwijl hij zich ervan bewust is dat in het hart van de liefde geweld en vernietiging schuilen? Als in een liefdesrelatie destructie en creatie afwisselend de boventoon voeren? Als in hem zelf het rationele telkens met het dierlijke strijdt? Heeft strijden überhaupt wel zin als alles in de sterren ligt besloten? In een vraaggesprek met Anna Luyten gaat Connie Palmen in op deze dilemma's. Hoe ziet zij zelf de verhouding tot de werkelijkheid van een verhaal als dat van Hughes?
Voorafgaand aan dit programma kunt u de NRC Leesclub live bijwonen, die zich buigt over Lucifer, de roman van Connie Palmen uit 2007.
-
The Limits of Empathy
De Indiaas-Britse schrijver Neel Mukherjee stond op de shortlist voor de Man Booker Prize met zijn ambitieuze roman The Lives of Others, een relaas over de grenzen van empathie en gebrek aan binding binnen een grote familie. De Nederlandse vertaling wordt tijdens Winternachten gepresenteerd. Connie Palmen schreef Jij zegt het, een bestseller over dichter Ted Hughes, wiens vrouw, dichteres Sylvia Plath, zelfmoord pleegde nadat de grenzen van de liefde waren bereikt. Macht speelt bij beide families een rol. Schuilt er kwaad in elke relatie? Anna Luyten knoopt het gesprek aan.
-
De tekst van mijn leven: Connie Palmen
Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de schrijver Conny Palmen haar leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek luistert mee en gaat in kleine kring met haar in gesprek. Nederlandstalig.
-
Mag ik mijn hart aan uw voeten leggen?
Schrijvers storten zich in de wereld van zoetgevooisde woorden, verrukking en verzoeking. Maar, zoals Elisabeth Bennet in Pride and Prejudice al opmerkte: 'If it's only a vague inclination, I'm convinced a poor sonnet will kill it stone dead.' Een avond over de beste verleidingsfrasen uit de literatuur, de meest geslaagde praktijkvoorbeelden van de macht van het woord op het gebied van de versierkunst en woorden die een ontluikende liefde met wortel en al uit kunnen rukken. En Hartstuk van Heiner Müller, een van de kortste stukken uit de toneelgeschiedenis, gebracht door de jonge groep theatermakers HartenJagers. Nederlandstalig.
-
Niets te verbergen! Een publieksdebat.
Niets te verbergen, mijn hele leven mag op Facebook. Of toch niet? Waarom zouden we ons druk maken over privacy en de omgang daarmee in de sociale media? Wat zijn de verschillen in opvatting tussen jongeren en de oudere generatie? In een Socratisch gesprek - à la het tv programma De Achterkant van het Gelijk - proberen we er achter te komen wat de kern is van onze behoefte aan privacy en wat de ongeschreven regels zijn op Facebook en Twitter. Tijdens de zoektocht staan deskundigen ons bij: filosoof en schrijver Connie Palmen, primatoloog Jan van Hooff en Maurits Martijn, filosoof en expert op het gebied van privacy en surveillance. Nederlandstalig.
-
Connie Palmens State of the Novel: 'Fake it till you make it'
'De non-fictie heeft de werkelijkheid als referentieel kader en doet, schatplichtig aan de wetten van het genre, een andere belofte aan de lezer dan de literatuur. Non-fictie belooft de beschrijving van een bestaande werkelijkheid en wordt door die werkelijkheid gedicteerd. De roman belooft de lezer fictie. Of een roman op de werkelijkheid is gebaseerd, doet er voor de roman niet toe. De roman is fictie en fictie is een onderlinge afspraak over het onechte. Op elke pagina zal de roman laten zien dat ze maakwerk, poièsis is. Met het prijsgeven van zijn glorieuze en trotse verbeelding, van zijn pogingen om te doen alsof hij in de schoenen van een ander staat, probeert de roman de werkelijkheid van de fictie zo genadeloos mogelijk te onthullen'. Aldus Connie Palmen in haar speciaal voor Winternachten geschreven State of the Novel: 'Fake it till you make it'.
Na haar openingstekst sprak zij met Christiaan Weijts, die zich in zijn romans Art. 285b en Via Cappello 23 een getalenteerd manipulator van woorden en waarheid toont. Kees 't Hart trad op als gesprekleider.
De volledige tekst van 'Fake it till you make it' is te vinden op -
De Staat van Lust en Liefde
"Beminde gelovigen, verliefden, geilaards en neuroten, jullie die de hele dag aan seks doen en jullie die beweren de hele dag aan seks te doen. Voorwaar ik zeg jullie, dat de liefde een chemische reactie is met een onvermijdelijk slechte afloop". Met deze woorden opende Gerrit Komrij dit festival. Zijn zedenpreek was de aanleiding van een gesprek van schrijfster Connie Palmen en Xaviera Hollander, over lust en liefde. Denise Jannah schoof in de laatste minuten van het gesprek aan om te spreken over de door Gerrit Komrij uitgekozen liefdesgedichten die zij voor Winternachten op muziek zette.