Colson Whitehead
(New York, 1969) wordt beschouwd als een van de meest ambitieuze, baanbrekende Amerikaanse schrijvers van dit moment. Zijn laatste roman, De ondergrondse spoorweg, werd door Oprah Winfrey opgenomen in haar boekenclubselectie 2016. Obama zette het boek op zijn 'summer reading list'. In 2016 won Whitehead voor het boek de grootste literaire prijs van Amerika, de National Book Award. Whitehead schreef hiermee een alternatieve geschiedenis van de slavernij in Amerika. Slavin Cora vlucht via de Ondergrondse Spoorweg (een clandestien netwerk van antislavernij-activisten) naar het vrije Noorden als een macabere Alice in Wonderland. Whitehead debuteerde in 1999 met De Intuïtionist, door Esquire uitgeroepen tot de beste roman van het jaar. Whitehead schreef behalve zes romans ook twee non-fictie boeken en hij publiceert regelmatig in The New York Times, The New Yorker, Granta en Harper's.
(WU 2017)Archief beschikbaar voor: Colson Whitehead
-
Het boek van mijn leven: Colson Whitehead
De Amerikaanse schrijver vertelt over zijn favoriete boek: het boek dat hem inspireert of raakt; het boek dat zijn artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat hij iedereen aanraadt. Interviewer: Arjan Peters. Engelstalig
-
Ideology as an Act of Fiction
Schrijvers zijn eerder geneigd de pen dan het zwaard op te nemen om onrecht te bestrijden. Fictie is hun ideologische daad. Amerikaan Colson Whitehead laat in De ondergrondse spoorweg slavin Cora aan het woord in het zogenaamde land van de vrijheid Amerika. Boliviaan Rodrigo Hasbún schrijft over de dochter van een nazi die in Zuid-Amerika guerillastrijder wordt. Roemeen Mircea Cărtărescu laat zijn personages zuchten onder het communistisch juk en ontsnappen naar literatuur en het verleden, en de Nederlandse Carolina Trujillo beschrijft een onderwereld vol drugs en dealers in Montevideo, Uruguay, waar een oud-guerrillastrijder tot 2015 president was. Gespreksleiding: Judith Uyterlinde.
-
This Is Not America (part 1)
Late Night Show over het Amerika dat scheurt aan vele kanten, van de slinkende middenklasse, van tegenstellingen tussen blank en zwart, van hoopvolle nieuwe immigranten een verbitterde geraakte witte onderklasse. Het Amerika van de grote aanhang van Donald Trump. De Amerikaanse bestseller-auteur Colson Whithehead, de Boliviaanse schrijver Rodrigo Hasbún, de Nederlandse schrijver Christine Otten en de Brits-Nederlandse schrijver Ian Buruma gaan over Amerika in het tijdperk van president Trump met elkaar in gesprek onder leiding van Stephan Sanders. Spoken Beat Night geeft een jazzy muzikale vertolking van het verhaal van Amerika.