Inschrijven op de nieuwsbrief

Clarice Gargard

Clarice Gargard - foto Sharon Jane D
Clarice Gargard - foto Sharon Jane D

(VS, 1988) is journalist, columnist, programmamaker, schrijver en social advocate. Momenteel werkt ze als Correspondent Verzet en NRC-columnist. Haar werk is gecentreerd rond het bekritiseren van machtsstructuren, intersectioneel feminisme, mensenrechten en sociale onrechtvaardigheid. Als de Nederlandse VN-Vrouwenvertegenwoordiger spreekt zij in 2019 over vrouwenrechten en het belang van systeemverandering tijdens de Algemene Vergadering van de VN. De korte documentaire Daddy and the Warlord, over haar vader en de Liberiaanse burgeroorlogen die ze samen met Shamira Raphaëla (regie) maakte, won in 2019 een Gouden Kalf. In haar boek Drakendochter (2019) gaat ze dieper in op haar familiegeschiedenis, migratie, politiek en samenleving. Ook won Gargard een Black Achievement Award en is ze in 2018 en 2019 genomineerd voor de Joke Smit aanmoedigingsprijs. Clarice is samen met Hasna El Maroudi oprichter van het feministische multimediaplatform en zine Lilith.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Clarice Gargard

 • Winternachten 2020

  VPRO OVT Live

  Met: Anneloes Timmerije, Clarice Gargard, Dido Michielsen, Ellen Deckwitz, Jos Palm, Liesbeth Zegveld, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Reggie Baay, Robin Block, Stefan Hertmans

  Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. Zondagochtend 19 januari 2020 wordt OVT live uitgezonden vanaf het Winternachten festival.

  In de foyer van Theater aan het Spui luistert en kijkt u naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs Stefan Hertmans - winnaar van de Constantijn Huijgens-prijs voor zijn gehele oeuvre -, Ellen Deckwitz, Clarice Gargard, Reggie Baay en Robin Block.

  Andere gespreksgasten zijn onder meer advocaat en hoogleraar Liesbeth Zegveld, onder meer bekend van processen aangespannen door nabestaanden van oorlogsslachtoffers in voormalig Nederlands-Indië, en schrijvers Dido Michielsen en Anneloes Timmerije die beiden recentelijk romans publiceerden die zich afspelen in voormalig Nederlands-Indië.

  Daarnaast omvat de uitzending vaste onderdelen als de column met een originele visie op heden of verleden, ditmaal van schrijver Nelleke Noordervliet, en de bespreking van historische publicaties. Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm.

 • Winternachten 2020

  NRC Leesclub Live

  Met: Clarice Gargard, Ellen Deckwitz, Michel Krielaars

  Een traditie op het festival, de NRC Leesclub Live. Het panel, met daarin dichter Ellen Deckwitz en journalist Clarice Gargard, beide NRC-columnisten, besprak onder leiding van chef boeken Michel Krielaars Oeroeg (1948) van Hella Haasse. Ze beargumenteerden er een 'bijsluiter' bij - voor nieuwe lezers of diegenen die de novelle al kennen.

  Oeroeg is een novelle van de Nederlandse schrijfster Hella S. Haasse (1918-2011) die voor het eerst werd gepubliceerd in 1948. Het boek verscheen als Boekenweekgeschenk, en groeide uit tot een belangrijk werk in de Nederlandstalige literatuur. Oeroeg werd sinds die eerste publicatie dan ook vele malen herdrukt en vertaald. De inspiratie voor het verhaal vond Haasse in haar eigen gemis van Nederlands-Indië, waar ze werd geboren en een groot deel van haar jeugd doorbracht. In de novelle blikt een Nederlandse ik-verteller terug op zijn vriendschap met een jongen genaamd Oeroeg. Als jongens waren ze onafscheidelijk, maar door hun verschillen, waaronder vooral hun nationaliteit, groeiden ze uit elkaar. Als volwassenen staan ze tegenover elkaar als koloniale overheerser respectievelijk vrijheidsstrijder.

  De Indische romans van Hella Haasse gaan over de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. Van deze Indische romans is Oeroeg de eerste en Sleuteloog (2008) de laatste. Eén van de thema's in die Indische romans is kolonialisme, met name de verhouding tussen Nederland en zijn voormalige kolonie Nederlands-Indië. In Oeroeg komt die koloniale problematiek aan bod.