Inschrijven op de nieuwsbrief

Clarice Gargard

Clarice Gargard - foto Sharon Jane D
Clarice Gargard - foto Sharon Jane D

(VS, 1988) is een Nederlands-Amerikaanse journalist (onder meer de Correspondent), NRC-columnist, programmamaker, auteur en social advocate. Ze zet zich in voor de samenleving en intersectioneel feminisme, bekritiseert machtsstructuren en kaart ongelijkheid aan. Als de Nederlandse VN-Vrouwenvertegenwoordiger spreekt zij over vrouwenrechten tijdens de Algemene Vergadering van de VN. In 2018 droeg ze bij aan de bloemlezing Zwart (Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen) en in 2019 haar documentaire Daddy and the Warlord (regie: Shamira Raphaela) over Gargards familieachtergrond en de Liberiaanse burgeroorlogen. In haar boek Drakendochter (2019) gaat ze dieper in op de inhoud van deze documentaire. Ze leidt en organiseert debatten en het multidisciplinaire kunstinitiatief Cinnamon. Gargard werd in 2016 genomineerd voor de You Go Girl Award (VIDM) en in 2017 voor de Joke Smit-aanmoedigingsprijs.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Clarice Gargard

 • Winternachten 2020

  NRC Leesclub Live

  Met: Clarice Gargard, Ellen Deckwitz, Michel Krielaars

  Een traditie op het festival, de NRC Leesclub Live. Het panel, met daarin dichter Ellen Deckwitz en journalist Clarice Gargard, beide NRC-columnisten, bespreekt onder leiding van chef boeken Michel Krielaars Oeroeg (1948) van Hella Haasse. Ze beargumenteren er een 'bijsluiter' bij - voor nieuwe lezers of diegenen die de novelle al kennen.

  Iedereen is welkom bij deze bijeenkomst en uiteraard kunt u, de lezer van het boek, uw steentje bijdragen aan de discussie.

  Oeroeg is een novelle van de Nederlandse schrijfster Hella S. Haasse (1918-2011) die voor het eerst werd gepubliceerd in 1948. Het boek verscheen als Boekenweekgeschenk, en groeide uit tot een belangrijk werk in de Nederlandstalige literatuur. Oeroeg werd sinds die eerste publicatie dan ook vele malen herdrukt en vertaald. De inspiratie voor het verhaal vond Haasse in haar eigen gemis van Nederlands-Indië, waar ze werd geboren en een groot deel van haar jeugd doorbracht. In de novelle blikt een Nederlandse ik-verteller terug op zijn vriendschap met een jongen genaamd Oeroeg. Als jongens waren ze onafscheidelijk, maar door hun verschillen, waaronder vooral hun nationaliteit, groeiden ze uit elkaar. Als volwassenen staan ze tegenover elkaar als koloniale overheerser respectievelijk vrijheidsstrijder.

  De Indische romans van Hella Haasse gaan over de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. Van deze Indische romans is Oeroeg de eerste en Sleuteloog (2008) de laatste. Eén van de thema's in die Indische romans is kolonialisme, met name de verhouding tussen Nederland en zijn voormalige kolonie Nederlands-Indië. In Oeroeg komt die koloniale problematiek aan bod.

  Tip: Ellen Deckwitz neemt ook deel aan de feestlijke jubileumavond 'Opening Night - A Free Mind', woensdag 15 januari in Theater aan het Spui; aan het Winternachten festivalprogramma 'Indische roots in poëzie en muziek' in Bibliotheek Nieuw Waldeck op vrijdag 17 januari en, tijdens de gevarieerde festivalavond Saturday Night Unlimited op zaterdag 18 januari in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag, aan het programma 'De erfenis' met Adriaan van Dis.