Ga naar de inhoud
NL EN menu

Clairy Polak

Clairy Polak
Clairy Polak

(Amsterdam, 1956) is een gerenommeerd radio- en televisiepresentatrice, vooral bekend door de presentatie van actualiteitenprogramma's als NOVA en Nieuwsuur. In 1995 werd zij presentatrice van Radio 1 Journaal. De waardering voor haar wijze van presenteren was groot en in 1998 werd zij uitgeroepen tot radiomaker van het jaar. Ze maakte haar televisiedebuut als presentatrice van NOVA, later Nieuwsuur, en samen met Peter van Ingen en Pieter Jan Hagens was ze te zien in het programma Buitenhof. In 2012 stopte zij met van Buitenhof om zich weer meer te richten op het maken van radio in De Klassieken en Met het Oog op Morgen. Ook daarmee is ze inmiddels gestopt. Voor tv maakte ze van 2011 t/m 2014 nog Het Filosofisch Kwintet waarin zij samen met filosoof Ad Verbrugge en wisselende gasten sprak over de kwaliteit van de rechtsstaat en de verzorgingsstaat en over het thema identiteit.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Clairy Polak

 • Science Series 2014-2016

  Naar wie luisteren we nog? Over de toekomst van macht, gezag en autoriteit.

  Met: Christien Brinkgreve, Clairy Polak, Paul Verhaeghe, Ton van Haperen

  Een avond rond het nieuwe boek van psycho-analyticus Paul Verhaeghe. Autoriteit lijkt vandaag niet langer een vies woord. Na de teloorgang van het automatische gezag zien we overal een sterke roep om de autoriteit te herstellen. Verhaeghe geeft een fascinerende analyse van de teloorgang van patriarchale autoriteitsstructuren. Hij gaat in gesprek met Ton van Haperen, leraar en lerarenopleider, en auteur van 'De Ondergang van de Nederlandse Leraar' en Christien Brinkgreve, sociologe. Zij schreef 'Het verlangen naar gezag'.

  In zijn boek gaat Verhaeghe in op de diepgaande gezagscrisis in wat Freud de "onmogelijke beroepen" noemde: het werk van artsen, opvoeders, onderwijzers, politieagenten en politici. Hoe kunnen we noodzakelijke autoriteit herstellen, zonder terug te vallen in betuttelend paternalisme, of ons over te geven aan geweld en willekeur, waarbij macht uit onvermogen de lege plaats van autoriteit gaat innemen?

  Het programma is Nederlandstalig. Een avond van Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan de Gemeente Den Haag en Boekhandel Van Stockum. Redactie: Tom Dommisse.