Inschrijven op de nieuwsbrief

Christine Otten

Christine Otten - foto Fjodor Buis
Christine Otten - foto Fjodor Buis

(Deventer, 1961) is schrijver, performer en theatermaker. In 2004 brak ze door met De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs. Deze roman, over de levensloop van vier zwarte Amerikanen die furore maakten onder de naam 'The Last Poets', werd bewerkt voor theater. In de roman Rafaël (2014) vertelt ze het verhaal van de zwangere Brabantse kapster Winny en de Tunesiër Nizar die worden gescheiden door de oorlog. We hadden liefde, we hadden wapens (2016) is een wervelende roman over het leven van de zwarte burgerrechtenstrijder Robert F. Williams in Amerika en over opkomen voor het recht te mogen zijn wie je bent, ongeacht de consequenties. Begin 2017 gaat We hadden liefde, we hadden wapens op tournee door Nederland als muziektheatervoorstelling.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Christine Otten

  • Optimistische woede

    Optimistische woede

    Met: Annelies Verbeke, Christine Otten, Jannah Loontjens, Manon Uphoff, Rachida Lamrabet, Sanneke van Hassel, Shantie Singh


    In dit Writers Series-programma vierde schrijverscollectief Fixdit in samenwerking met Writers Unlimited de publicatie van het Fixdit-manifest Optimistische Woede: fix het sexisme in de literatuur, een uitgave van De Geus, in Theater aan het Spui in Den Haag.

    Optimistische woede
    Veel mensen geven openlijk toe nauwelijks boeken van vrouwen te lezen. Leeslijsten op scholen worden gedomineerd door boeken van (witte hetero)mannen. Vrouwen winnen minder literaire prijzen dan mannen. Is dat erg? Ja, want het weerspiegelt en vormt de verhoudingen in de samenleving.

    Elf vrouwelijke schrijvers zijn verontwaardigd over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren, en verenigden zich in het collectief Fixdit. Vanuit bondgenootschap strijden ze voor verandering, in de literaire wereld én in de canon. In de elf stukken van dit manifest diepen zij het probleem uit. Woedend, strijdvaardig, en vooral: optimistisch.

    Programma
    Maar liefst acht van de elf Fixdit-auteurs lazen voor uit hun bijdragen aan hun gezamenlijke manifest: Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Christine Otten, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Je las vast hun boeken en ontmoette ze in eerdere Writers Series-programma's of op het Winternachten festival.

    Het programma in Zaal 1 opende en sloot met delen uit de urban dance-voorstelling (Y)our eyes only van Gregory Shaggy over de realiteit van jonge zwarte mannen in de westerse maatschappij. Met eigen dromen, doelen en talenten proberen ze zichzelf te profileren in een wereld waarin vooroordelen, racisme, ongelijkheid en vertekende beelden in de media helaas nog steeds tot hedendaagse problemen horen. De mannen willen op zoek naar hun eigen waarheden. Ze proberen persoonlijke blokkades onder ogen te zien, om uiteindelijk hun dromen te kunnen volgen.

    Na het programma vierden we de boekpresentatie feestelijk met bubbels en signeren bij de boekverkoopstand van De Vries Van Stockum Boeken in de foyer. Deze boekpresentatie vormde de start van een Fixdit-tour langs boekhandels en literaire podia door Nederland en België.

    Fixdit bestaat uit Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.


  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    This Is Not America (part 1)

    Late Night Show over het Amerika dat scheurt aan vele kanten, van de slinkende middenklasse, van tegenstellingen tussen blank en zwart, van hoopvolle nieuwe immigranten een verbitterde geraakte witte onderklasse. Het Amerika van de grote aanhang van Donald Trump. De Amerikaanse bestseller-auteur Colson Whithehead, de Boliviaanse schrijver Rodrigo Hasbún, de Nederlandse schrijver Christine Otten en de Brits-Nederlandse schrijver Ian Buruma gaan over Amerika in het tijdperk van president Trump met elkaar in gesprek onder leiding van Stephan Sanders. Spoken Beat Night geeft een jazzy muzikale vertolking van het verhaal van Amerika.

  • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

    The Tale of Two Cities

    Vier schrijvers, acht steden. In Tale of two cities komen schrijvers aan het woord voor wie 'de stad' meer gezichten heeft. De Nederlandse sociologe Corina Duijndam leefde tussen de achterstandsjongeren in de suburbs van Parijs én Amsterdam, Ibrahim Piotr Kalwas kent zijn geboortestad Warschau als zijn broekzak maar zijn woonplaats Alexandrië (Egypte) als zijn andere broekzak, Ilja Leonard Pfeiffer zwoer altijd bij Leiden maar is nu verslaafd aan Genua (Italië), en de Israëlische Dorit Rabinyan springt in haar roman over de onmogelijke liefde tussen een Israëlische en een Palestijn heen en weer tussen New York, Tel Aviv (Israël) en Ramallah (Palestina). Gespreksleiding: Christine Otten.

  • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    VPRO De Avonden Live: Christine Otten en Manon Uphoff

    Interviews met schrijvers live in de radiouitzending van VPRO De Avonden.  Nederlandstalig.

  • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    De Derde Kamer

    Derde Kamer-voorzitter Ruben Maes nodigt u uit om te debatteren, te interrumperen en amendementen in te dienen. Breng met uw inbreng de ware democratie dichterbij. Al is het maar voor één avond. Vijf deelnemers brengen het debat voor u op stoom: filosoof Maxim Februari opent met een column over het begrip 'burger'. Daarna gaan cultuurhistoricus Thomas von der Dunk, journalist Paul van der Gaag en schrijvers Christine Otten en David Van Reybrouck een discussie met u aan. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    Daar geef ik mijn leven voor

    Vier auteurs lieten zich inspireren door een confronterende vraag: voor wie of wat zou ik mijn leven willen geven? Vier schrijvers, vier pleidooien voor een zaak die hen in vuur en vlam zet. Even verrassend als ontroerend: de verhalen én liedjes van bevlogen schrijvers en verhalenvertellers. Nederlandstalig.

  • Antjie Krog Sestig

    Antjie Krog Sestig

    Met: Ad Zuiderent, Adriaan van Dis, Anne Vegter, Antjie Krog, Anton Korteweg, Bas Kwakman, Christine Otten, Hester Knibbe, Ineke Holzhaus, Jan Baeke, Jan Klug, Jan van der Haar, K. Michel, Liesbeth Lagemaat, Mark Boog, Peter Swanborn, Raj Mohan, Rob Schouten, Robert Dorsman, Rodaan Al Galidi, Tom Lanoye, Tsead Bruinja

    Nederlandse dichters eerden de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Antjie Krog, die haar zestigste verjaardag in Den Haag kwam vieren. Een feestelijke avond, waarin Antjie Krog haar favoriete Afrikaanstalige gedichten voordroeg. Adriaan van Dis sprak met haar over de positie van de dichter in Zuid-Afrika. Een keur aan dichters trad voor haar op, zoals Hester Knibbe, Christine Otten, Rob Schouten, Jan Baeke, Tsead Bruinja, Rodaan Al Galidi, Anton Korteweg, Raj Mohan, Peter Swanborn, Jan van der Haar en Ad Zuiderent.

    Ter gelegenheid van haar verjaardag schreven meer dan veertig dichters een gedicht voor Antjie Krog. Deze gedichten zijn gebundeld in een speciale uitgave van Tortuca, tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst, die op deze avond aan haar werd aangeboden. Bas Kwakman, directeur van Poetry International Rotterdam, presenteerde het programma.

    Antjie Krog (23 oktober 1952) is een van de belangrijkste schrijvers van Zuid-Afrika: dichter, schrijver van proza en non-fictie, en journalist. Een heldere analytica wordt zij genoemd en een verfrissende denker. In De kleur van je hart (2000) deed zij op indringende wijze verslag van het werk van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Na haar poëziedebuut Dogter van Jefta in 1970 publiceerde ze nog vele bundels zoals Otters in bronslaai, Jerusalemgangers, Lady Anne, Kleur kom nie alleen nie en Lijfkreet. Haar werk werd vele malen bekroond, onder andere met de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Hertzogprijs, de Pringle Award en de Alan Paton Award.

  • Ronelda S. Kamfer en Christine Otten

    Ronelda S. Kamfer en Christine Otten

    Met: Christine Otten, Jeroen van Kan, Ronelda S. Kamfer

    Ronelda S. Kamfer is een van de spannendste jonge Zuid-Afrikaanse dichters van dit moment. In Writers Unlimited The Series in de Centrale Bibliotheek in Den Haag ging ze in gesprek met de Nederlandse schrijfster Christine Otten.

    Kamfer groeide op in Kaapstad. Ze studeert aan de Universiteit van West Kaap bij de bekende schrijfster Antjie Krog. Voor haar debuutbundel ´Noudat Slapende Honde´ (2008) kreeg ze de prestigieuze Eugene Marais prijs. Ze was eerder in Den Haag te zien tijdens het festival Writers Unlimited in 2010. Haar optreden sloeg in als een bom en er kwam een run op haar dichtbundel. Haar nieuwe bundel 'Santenkraam' verscheen deze maand in Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Podium.

    Tijdens deze aflevering van Writers Unlimited The Series gaat Ronelda in gesprek met schrijfster, journaliste en performer Christine Otten. Zij heeft veel affiniteit met het werk van de Zuid-Afrikaanse: 'Ronelda S. Kamfer zet de rauwe dagelijkse werkelijkheid van Zuid-Afrika om in glasheldere poëzie die de lezer sprakeloos achterlaat.' Otten is o.m. bekend van haar roman over The Last Poets ('De Laatste Dichters', 2006), 'In Wonderland' (2010) en 'Als Casablanca' (2008). Met Writers Unlimited reisde ze naar Zuid-Afrika en trad op tijdens festivals in Durban en Kaapstad.

    Het gesprek tussen Kamfer en Otten wordt geleid door radio- en televisiepresentator Jeroen van Kan

  • Winternachten 2010 – Winternachten 2

    Big Brother op bezoek

    Bij Christine Otten en Antjie Krog valt de ontregeling met de deur in huis. Zij ontdekten dat zij in onafhankelijk van elkaar geschreven boeken een bijna identieke scene hadden beschreven, namelijk een inval van de politie in huis. Beide invallen gebeurden op verdenking van betrokkenheid bij terroristische aanslagen in de jaren negentig. De affaire in de roman van Otten voert terug op een terroristische actie van RARA in Nederland; die in het non-fictie boek van Krog op een ANC-moord in Zuid-Afrika. In "Big Brother op Bezoek' vraagt Wim Brands de schrijfsters beide boeken te vergelijken en te plaatsen in de tijd. Is het toeval dat beiden schrijven over hoe de persoonlijke leefomgeving van hun personages, en daarmee hun vrijheid, wordt geschonden? Is het toeval dat ze nu, na 9/11, over deze kwesties schrijven?

  • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 1

    De makeover van De hut van oom Tom

    "Aha, u bent de dame die de burgeroorlog is gestart en de slavernij heeft afgeschaft", zei president Lincoln indertijd tegen Harriet Beecher Stowe, schrijfster van De hut van oom Tom. Kan literatuur zo'n grote rol hebben? Als de geschiedenis de fictie heeft ingehaald, zoals bij deze roman, moet het boek dan aangepast worden om het weer relevant te maken? Schrijvers Frank Martinus Arion, Vamba Sherif en Christine Otten probeerden het uit. Ze herschreven delen uit De hut van oom Tom en lichtten toe waarom ze hun versie voor de lezer van nu beter vinden dan het origineel. Pieter Steinz leidde het gesprek. Nederlandstalig

  • Zuid-Afrika 2004

    Tradewinds/Passaatwinde - Kaapstad

    Met: Christine Otten, Drisana Deborah Jack, Jan Klug, Jit Narain, Sutardji Calzoum Bachri

    In Kaapstad werkt Winternachten samen met het festival Tradewinds/Passaatwinde, georganiseerd door schrijfster Antjie Krog en producent Ben Willliams. Net als bij Winternachten in Den Haag komen in Tradewinds/Passaatwinde schrijvers, dichters en musici samen uit de hele wereld, maar met name uit de landen die een historische koloniale band met Nederland hebben. Het festival biedt film, muziek, voordrachten en debatten.

    Het hoofdprogramma vindt plaats in het Labia Theatre, een art-deco 'filmhuis' in het centrum van de stad. Daarnaast legt Tradewinds/Passaatwinde met optredens buiten de stad verbindingen met de vele verschillende gemeenschappen in de Kaapse regio. Het thema dit jaar is 'Poetry Junction': dichters en andere kunstenaars geven verschillende visies op tien jaar democratie in Zuid-Afrika.

    Van zondag 24 tot woensdag 27 oktober reizen de dichters rond in de Kaap en treden ze op in culturele centra, bibiotheken en universiteiten. Op donderdag 28 en vrijdag 29 oktober zijn er optredens in het Labia Theatre.

    De deelnemende schrijvers en dichters: Sutardji Calzoum Bachri (Indonesie), Regina Beregho (Zuid-Afrika), Breedevallei Digters (uit Worcester, Zuid-Afrika), Chirikure Chirikure (Zimbabwe), Ingrid de Kok (Zuid-Afrika), Drisana Deborah Jack (Sint Maarten), Estella Kambina (Zuid-Afrika) Mzwakhe Mbuli (Zuid-Afrika), Petra Muller (Zuid-Afrika), Jit Narain (Suriname), Christine Otten (Nederland), Alfred Schaffer (Nederland/Zuid-Afrika) en Bulelani Zantsi (Zuid-Afrika). Deelnemende musici: Jan Klug (Nederland), Chiwoniso Maraire (Zimbabwe) en Karen Zoid & Band (Zuid-Afrika).
    Daarnaast neemt de schrijfster Nurridin Farah (Somalië) deel in een discussieprogramma en treden op als gespreksleiders en presentatoren Miki Flockemann (Zuid-Afrika), Alfred Schaffer (Nederland/Zuid-Afrika) en Harry Garuba (Zuid-Afrika).

    Maandag 25 Oktober, avond: Poetry Junction in Montagu
    Woensdag 27 Oktober: Poetry Caravan: Atlantis, Delft + Brown's Farm, Athlone, City Centre libraries
    Donderdag 28 Oktober: Poetry Junction en Poetry Slam - University of the Western Cape
    Donderdag 28 oktober, 20.00-22.00 uur: Preview evening, Labia Theatre, Orange Street, Kaapstad.
    Vrijdag 29 oktober, 20.00 uur: "Main evening" in het Labia Theatre, Kaapstad.

  • Zuid-Afrika 2004

    Poetry Africa - Durban

    Met: Christine Otten, Drisana Deborah Jack, Jan Klug, Jit Narain, Sutardji Calzoum Bachri

    Poetry Africa in Durban geldt als een van de belangrijkste poëziefestivals van Afrika. Zes dagen lang treden meer dan dertig dichters en muziekgroepen uit twaalf landen op. Het programma omvat voordrachten, seminars, workshops, poëzie-schrijfwedstrijden en speciale optredens in scholen en in gevangenissen.

    Namens Winternachten treden dichters op uit Indonesië, Suriname, Sint Maarten en Nederland. In een programma op donderdag 21 oktober in het Elisabeth Sneddon Theatre staat deze 'Dutch Connection' centraal. Elk van de dichters draagt voor uit zijn werk, en wordt geïntroduceerd door de bekende Zuid-Afrikaanse stand-up comedian Soli Philander. Philander is ook voor het Nederlandse publiek een bekende. Hij trad twee keer op tijdens Winternachten in Den Haag.

    Poetry Afrika opent op maandagavond in het Elisabeth Sneddon Theatre met een serie korte optredens van alle participerende dichters: Sutardji Calzoum Bachri (Indonesië), The Botsotso Jesters (Zuid-Afrika), Feel A Sistah!, een 'Spoken Word Collective' uit Zuid-Afrika met Lebo Mashile, Myesha Jenkins, Napo Masheane en Ntsiki Mazwai, Dorian Haarhof (Zuid-Afrika), Joy Harjo (USA), Drisana Deborah Jack (Sint Maarten), Were Were Liking (Kameroen/Ivoorkust), Mazwakhe Mbuli (Zuid-Afrika), Kobus Moolman (Zuid-Afrika), Richard Murphy (Ierland), Nowadayz Poets (Zuid-Afrika), Jit Narain (Suriname), Albert Nyathi (Zimbabwe), Christine Otten (Nederland), Karen Press (Zuid-Afrika), Baralong Seboni (Botswana), Tumi (Zuid-Afrika) en Christian Uetz (Zwitserland).

    Tijdens Poetry Africa beleeft de documentaire van John Albert Jansen over de Surinaamse dichter Jit Narain zijn première in de Engelstalige versie 'Ashes of Memory'.

    Meer informatie over Poetry Africa is hier te vinden.

  • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

    De Zieners - visioenen in dichtvorm

    Beklimmers van de Olympus, hemelbestormers, Doktor Spocken en bungyjumpers naar de hel dichten hun weg naar de toekomst. Vier dichters en hun visioen: Pieter Boskma, Ruben van Gogh, Astrid Lampe en Christine Otten schreven in opdracht van Winternachten een 'visionair gedicht'. Ze dragen hun gedichten voor en gaan in gesprek met Joris van Casteren. Christine Otten laat zich begeleiden door saxofonist Jan Klug.

  • Winternachten 2003

    Mijn Volkslied

    Met: Christine Otten, Geert van Istendael, Gibi Bacilio, Jaap Blonk, Kader Abdolah, Michaël Zeeman, Theodor Holman

    Nederland is Nederland niet meer. Zijn we ook toe aan een nieuw volkslied? Zes schrijvers en dichters uit binnen- en buitenland deden op deze middag hun voorstel.

    Schrijver/columnist Theodor Holman en Gibi Bacilio uit Curaçao componeerden zelf de muziek voor hun lied. Holman begeleidde zichzelf op de piano, Bacilio liet zich door een orkestband begeleiden. Schrijfster en rap-dichters Christine Otten liet de muziek schrijven en liet zich begeleiden door door de saxofoon en computer van Jan Klug. Klankdichter Jaap Blonk gaf een nieuwe versie van het Wilhelmus, met zijn stem als instrument. Schrijver Kader Abdolah zong zijn tekst begeleid door componist/pianist Steven Faber. De Vlaamse schrijver Geert van Istendael liet zijn volkslied voor Nederland zingen door de operazangeres Lieve Jansen, op de piano begeleid door componist Koen Dejonghe, en ondersteund door zang uit de zaal. Michaël Zeeman sprak met de schrijvers en dichters over de noodzaak van een nieuw volkslied.

    U kunt de geluidsopnames van dit programma beluisten op deze pagina.

  • Tournee NL 2003

    Winternachten Bijlmer

    Met: Christine Otten, Cynthia Mc Leod, Gibi Bacilio, Marylin Simons, Nicole Terborg

    Geen betere dichter en performer op de Antillen dan Gibi Bacilio uit Curaçao. Hij trad op samen met de Surinaamse schrijfster Marylin Simons. Zij won vorig jaar de Kwakoe literatuurprijs met een van haar korte verhalen. Voor Winternachten kwam e naar Nederland. Verder traden op deze avond op de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod en de Nederlandse schrijfster en rap-dichteres Christine Otten. Nicole Terborg sprak met ze over hun werk. De avond werd georganiseerd i.s.m. Krater Theater Zuidoost.