Ga naar de inhoud
NL EN menu

Christien Brinkgreve

Christien Brinkgreve
Christien Brinkgreve

is hoogleraar Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast haar universitaire werk heeft ze altijd geschreven voor een breder publiek. Haar onderwerpen passen in een brede thematiek: tijden veranderen, verhoudingen veranderen, andere vermogens en talenten worden aangesproken, meer mensen krijgen een stem en dat gaat niet vanzelfsprekend. Minder gezag geeft nieuwe kansen, maar ook verlies van houvast. Dat kan spanningen geven in de verhoudingen op het werk en thuis, en deze werken door in de problemen die mensen met elkaar en zichzelf ondervinden. Dat wekt behoefte aan oude en nieuwe verhalen die houvast en betekenis geven. Ze houdt lezingen op congressen en symposia over verschuivingen in macht en cultuur, hedendaags ouderschap, nieuwe vormen van gezag en leiderschap, en het belang van zelfkennis. Ze geeft cursussen autobiografisch schrijven en workshops verhalend werken in organisaties. Ze maakt deel uit van de honours council (adviesraad) van de Honours Academy van de Universiteit Leiden, het bestuur van de stichting psychiatrie en filosofie, en van het Amsterdamse Begijnhof.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Christien Brinkgreve

 • Science Series 2014-2016

  Naar wie luisteren we nog? Over de toekomst van macht, gezag en autoriteit.

  Met: Christien Brinkgreve, Clairy Polak, Paul Verhaeghe, Ton van Haperen

  Een avond rond het nieuwe boek van psycho-analyticus Paul Verhaeghe. Autoriteit lijkt vandaag niet langer een vies woord. Na de teloorgang van het automatische gezag zien we overal een sterke roep om de autoriteit te herstellen. Verhaeghe geeft een fascinerende analyse van de teloorgang van patriarchale autoriteitsstructuren. Hij gaat in gesprek met Ton van Haperen, leraar en lerarenopleider, en auteur van 'De Ondergang van de Nederlandse Leraar' en Christien Brinkgreve, sociologe. Zij schreef 'Het verlangen naar gezag'.

  In zijn boek gaat Verhaeghe in op de diepgaande gezagscrisis in wat Freud de "onmogelijke beroepen" noemde: het werk van artsen, opvoeders, onderwijzers, politieagenten en politici. Hoe kunnen we noodzakelijke autoriteit herstellen, zonder terug te vallen in betuttelend paternalisme, of ons over te geven aan geweld en willekeur, waarbij macht uit onvermogen de lege plaats van autoriteit gaat innemen?

  Het programma is Nederlandstalig. Een avond van Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan de Gemeente Den Haag en Boekhandel Van Stockum. Redactie: Tom Dommisse.