Inschrijven op de nieuwsbrief

Chris Keulemans

Chris Keulemans
Chris Keulemans

(Tunis, 1960) is schrijver, essayist, reiziger, veelgevraagd debatvoorzitter. Hij publiceerde fictie en non-fictie, was directeur van De Balie, en oprichter van de literaire boekhandel Perdu en van het cultureel centrum De Tolhuistuin, allebei in Amsterdam. Hij acteerde met Enkidu Khaled in de door hun gezamenlijk gerealiseerde documentaire theatervoorstelling Bagdad. Uit nieuwsgierigheid naar hoe kunstenaars na een crisis de stad opnieuw uitvinden reisde hij naar Sarajevo, Beirut, Tirana, Algiers, New York, Kiev, Jakarta en Qamishlo.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Chris Keulemans

 • Winternachten 2019

  De keuze van Ian Buruma

  Met: Chris Keulemans, Ian Buruma

  Ian Buruma is zonder twijfel een van de beroemdste schrijvers en denkers van onze tijd. U kreeg een unieke kans om deze auteur met Nederlandse achtergrond aan de hand van zijn literaire smaak wat beter te leren kennen.
  We vroegen hem om u over zijn favoriete fictie of non-fictie te vertellen. Dit was ongetwijfeld een lastige opgave voor een schrijver, essayist en criticus die al drie decennia voor onder meer de prestigieuze New York Review of Books vele boeken heeft besproken. Buruma koos voor Een domein van duisternis (1964) van V.S. Naipaul, Berlin Alexanderplatz (1929) van Alfred Döblin en De liefde van een dwaas (1924) van Tanizaki Junichiro. Deze middag ging Chris Keulemans aan de hand van deze boeken in gesprek met Buruma. Het publiek was welkom om vragen te stellen.
  Georganiseerd in samenwerking met BOZAR.

 • Winternachten 2019 – Saturday Night Unlimited

  Books Unlimited: Ayelet Gundar-Goshen & Gioconda Belli

  Maak kennis met internationale topschrijvers en hun recente boeken. Over hun drijfveer om te schrijven, het ontstaan van hun personages en het wereldwijde succes van hun boeken. Schrijver, programmamaker en essayist Chris Keulemans sprak met Ayelet Gundar-Goshen uit Israël over haar tweede roman Leeuwen wekken en met Gioconda Belli uit Nicaragua over haar roman Het land van de vrouwen.
  Na haar debuut Eén nacht, Markovitsj bouwt Gundar-Goshen in haar tweede roman Leeuwen wekken veel spanning op rond een chirurg die moet verder leven met de consequenties van een aanrijding. Belli brak internationaal door met De bewoonde vrouw; in 2012 publiceerde ze Het land van de vrouwen, over een Zuidamerikaans land waar sinds twee jaar nog uitsluitend vrouwen aan de macht zijn.

 • Winternachten 2018

  Frank Westerman meets Mohsin Hamid

  Met: Chris Keulemans, Frank Westerman, Mohsin Hamid

  Mohsin Hamids roman De val van een fundamentalist (2007) is leerzaam: het maakt duidelijk hoe kwetsend onze manier van doen kan overkomen op buitenstaanders. En hoe de pure macht van het Westen - afgezien van de vraag of die gerechtvaardigd is - veel kwaad bloed zet bij mensen die daar met hun talent en intellect deel van uit willen maken. Maar die zich toch weer buitengesloten voelen." Dit schreef Leonie Breebaart in Trouw bij het bespreken van de bestseller van Mohsin Hamid.

  Nu, een decennium later, ging Mohsin Hamid in gesprek met journalist en schrijver Frank Westerman. Westerman voert de lezer in zijn boeken - onder meer Srebrenica, het zwartste scenario en met name Een woord, een woord - mee naar terreurdaden uit het recente verleden.

  Wat zijn nu de juiste woorden en daden om de ideeënstrijd van de fundamentalisten te winnen? Gespreksleider was Chris Keulemans.


  Direct na afloop signeerden Mohsin Hamid en Frank Westerman hun werk bij de Van Stockum Bookshop in de foyer.

 • Wetenschap is ook maar een mening

  Wetenschap is ook maar een mening

  Met: Chris Keulemans, Frank Westerman, Geert Munnichs, Katinka Baehr, Roel Coutinho

  Bekijk de videoregistratie van dit programma. Waarom wint de mythe het zo vaak van de wetenschappelijke feiten? In de Ebola-crisis in West Afrika werden de adviezen van westerse hulpverleners aanvankelijk genegeerd. Want er deden verhalen de ronde dat zij juist de veroorzakers waren van de uitbraak. De gevolgen zijn bekend. Wat maakt dat de wetenschappelijke feiten vaak niet door het publiek worden geaccepteerd? Een gesprek met epidemioloog Roel Coutinho ('De geplaagde mens'), schrijver Frank Westerman ('Stikvallei'), chef wetenschap van De Volkskrant Maarten Keulemans en Geert Munnichs, onderzoeker van het Rathenau Instituut. Bekijk de videoregistratie.

  Soms doet de wetenschap harde voorspellingen die vervolgens niet, of slechts gedeeltelijk, uitkomen. Publiek en overheid vragen zich vervolgens af of al die subsidies misschien weggegooid geld zijn. Het is niet gauw goed. Maar als wetenschappers, genuanceerd als ze zijn, allerlei voorbehouden maken, wordt er weer duidelijkheid geëist. En als uit wetenschappelijk onderzoek iets blijkt dat niet overeenkomt met de eigen mening, krijgen de onderzoekers ervan langs. Dan is er sprake van "partijdig onderzoek" en is wetenschap "ook maar een mening", zoals bleek toen het VVD-kamerlid René Leegte voorstelde het KNMI op te heffen omdat het ervan uit gaat dat CO2 een rol speelt in klimaatverandering.

  De burger is mondig en laat zich niet voorschrijven wat waar is en wat niet. Op internet is immers alle mogelijke informatie over een onderwerp te vinden, dus waar heb je dan nog de wetenschap voor nodig? Dat bleek bijvoorbeeld bij de campagne tegen de HPV-vaccinatie. Wetenschappers kunnen het dus nooit goed doen: óf ze worden geacht met de definitieve oplossing van een probleem te komen, óf ze worden weggezet als twijfelende knoeiers. Waarom zijn die verwachtingen zo hoog gespannen? Spelen onderzoekers daar zelf een rol in? En welke rol speelt de wetenschapsjournalistiek? En waarom luisteren zo veel mensen liever naar kruidenvrouwtjes uit Zalk en anonieme zelfbenoemde deskundigen op internet dan naar iemand die "ervoor gestudeerd heeft"?

  Frank Westerman schreef in zijn veelgeprezen boek 'Stikvallei' over de massale sterfte van mens in dier door een gifwolk die opsteeg uit een meer in een vallei in Kameroen in 1986. Hij beschrijft hoe de wetenschappelijke verklaringen van het fenomeen het moesten afleggen tegen de mythes die daarna ontstonden. "Gaat het om levensvragen dan vertrouwt het gros van de wereldbevolking liever op fictie dan op feiten", schrijft hij.
  Een gesprek onder leiding van programmamaakster Katinka Baehr.

  Het gesprek is in het Nederlands. Reserveren aanbevolen via de link bovenaan deze pagina.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 2

  Burger King & Burgerschap

  Sinds de crisis wordt er veel gerept over het consumentenvertrouwen. Maar hoe staat het eigenlijk met het 'burgervertrouwen'? De 21e eeuwse burger lijkt op drift te zijn. Hij voelt zich onmachtig, ongehoord en onbegrepen. De uitingen van onvrede, de analyses van de oorzaken en oplossingsmodellen zijn legio: van Occupy tot Tea Party. In Burger King & Burgerschap een debat over de burger in de huidige democratie. Bestaat het begrip 'burger' nog wel of is de democratie langzaam een plutocratie geworden die zich voordoet als democratie? Wie heeft de macht en de wetten in handen: de burger of de banken? Vanavond komt de burger aan het woord. U luistert en kijkt buiten mee, in de kas voor het theater.

 • Winternachten 2010 – Winternachten 1

  Wintercafé 4: Rules for Radicals 2.0

  Wat moeten de boze kunstenaars van vandaag? Hoe kunnen ze hun woede en kritiek kwijt? In Rules for Radicals gaan we op zoek naar een pragmatische handleiding voor het maken van schadelijke literatuur, straatrumoer en bommen onder de canon. Wat zijn de nieuwe strategieën waar de kunstenaar van tegenwoordig zich van kan bedienen? Rules for radicals 2.0 stelt een nieuwe vorm van 'radicalisering' voor. De kunstenaar moet als een wolf in schaapskleren het systeem binnendringen, om vervolgens codes op te eten en er nieuwe voor in de plaats te stellen. Geen openlijke oppositie dus, maar infiltratie. Het goede voorbeeld: de Yes Men, met hun 'identity correction'. De Yes men geven zich uit als grote criminelen met het doel ze publiekelijk te vernederen. En wie zijn dan die grote criminelen? Leiders en vertegenwoordigers van grote bedrijven die winst boven alles stellen. NL.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 1

  Koloniale geschiedenis van Oost en West

  Frank Martinus Arion (1936, Curacao) en Eka Kurniawan (1975, Indonesië) ontmoetten elkaar tijdens de tournee van Winternachten in Indonesië, afgelopen zomer. Zij vonden elkaar, door generaties en continenten heen, in hun belangstelling voor de koloniale geschiedenis. Onder leiding van Chris Keulemans gingen zij in gesprek over de manier waarop zij die geschiedenis, spelend met feit en fictie en met een ironische knipoog, een plaats geven in hun werk. Frank Martinus Arion las voor uit zijn nieuwe roman De deserteurs, over de strijd tegen de slavernij. Eka Kurniawan liet ons kennismaken met zijn historische roman Cantik itu luka (De gekwetste schoonheid) die speelt in de periode van de nadagen van Nederlands-Indië tot het recente verleden van Indonesië. Engelstalig.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 1

  Openhartig Indonesisch

  Moslima Dinar Rahayu ziet in haar opzienbarende debuutroman Ode aan Leopold Von Sacher-Masoch (2002), over sadomasochisme en transseksualiteit "een surrealistische blik op het leven en het noodlot, gemengd met de waanideeën, dromen en ervaringen van de personages". Schrijver en columnist A.S. Laksana leeft in zijn korte verhalen aan de zelfkant van de maatschappij, met zwerfkinderen, lijmsnuivers en prostituees. Deze twee jonge Indonesische schrijvers gingen in gesprek met Chris Keulemans, over hun vernieuwende openhartige manier van schrijven. Engelstalig.

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 1

  Poëzie uit Indonesië en Maleisië

  Het Maleis en het Bahasa Indonesia zijn sterk verwante talen. De laatste jaren zoeken schrijvers en dichters uit beide landen zoeken steeds meer toenadering. Zo ook de Javaanse dichter Agus Sarjono en zijn collega uit Maleisië Eddin Khoo. Ze spraken over die verwantschap en droegen voor uit hun werk, samen met de bekende Indonesische dichter Sutardji Calzoum Bachri. In zijn vernieuwende gedichten 'bevrijdt' Sutardji de woorden van hun traditionele betekenis. Engelstalig.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 1

  Putu Wijaya: het orakel van Azië

  Putu Wijaya is een de belangrijkste proza-schrijvers van Indonesië. Voor Winternachten schreef deze rasperformer een 'orakelspreuk' over de toekomst van Azië. Hij gaat hierover in gesprek met Chris Keulemans. Daarna leest hij enkele fragmenten uit zijn werk. In zijn verhalen shockeert en desoriënteert Wijaya zijn lezer. Hij plaatst naar eigen zeggen ' mentale tijdbommen' in het leven van gewone mensen. Engelstalig.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 1

  Idealisme, engagement en literatuur in Indonesië

  Twee schrijvers die met hun werk bewust bij willen dragen aan een nieuwe toekomst voor Indonesië. De jonge Molukse schrijfster Nukila Amal leest uit haar lovend ontvangen debuutroman Cala Ibi: De hoofdpersoon uit het boek gaat in dialoog met haar spiegelbeeld; een ongebruikelijke literaire vorm in Indonesië. Nukila Amal schrijft in onverhulde taal over haar Molukse verleden en de toekomst, over droombeelden en realiteit, over spiritualiteit en religie en over de moeizame verhouding tussen man en vrouw. Acep Zamzam Noor is een van de belangrijke kritische dichters van Indonesië. Zonder stemverheffing en in prachtige beeldspraak geeft hij de gevolgen weer die de onrust in Indonesië op de mensen heeft. Amal en Zamzam Noor gaan in gesprek met Chris Keulemans. Engelstalig.

 • Winternachten 2004 – Claiming Artistic Freedom

  Hivos: Teater Utan Kayu in Jakarta: Nieuwe vrijheden bedreigd