Inschrijven op de nieuwsbrief

Chika Unigwe

Chika Unigwe - foto Victor Ehikamenor
Chika Unigwe - foto Victor Ehikamenor

(Nigeria, 1974) is een Belgische schrijfster van Nigeriaanse afkomst. Ze woont met haar Vlaamse man en vier kinderen in Turnhout. In 2005 debuteerde ze met De feniks, een portret van een jonge Nigeriaanse in België die na de dood van haar vijfjarige zoontje worstelt met gevoelens van depressie en ontworteling. In haar tweede roman beschrijft ze hoe vier jonge Nigeriaanse vrouwen via een mensensmokkelaar in België in de prostitutie belanden. In 2011 verscheen haar derde roman die in Nigeria speelt. Hierin gaat de jonge vrouw Mma op zoek naar haar wortels. Unigwe studeerde Engelse taal en literatuur in Nigeria. In november 2004 promoveerde ze in Leiden op een studie naar vrouwenliteratuur in haar land. Behalve romans schrijft ze ook poëzie, kinderboeken, educatieve boeken en korte verhalen. Rouw, ziekte en eenzaamheid zijn steeds terugkerende thema's in haar werk. Haar verhalen werden uitgezonden op de BBC World Service, Radio Nigeria en andere radiostations van de Commonwealth. Ze is actief in de gemeentepolitiek van Turnhout voor de christen-democratische Vlaamse partij CD&V.

(WU 2012)

Archief beschikbaar voor: Chika Unigwe

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  Droomtaal

  'Come to me, my language, come back', schreef Derek Walcott. Hoe voelt het om te schrijven in een andere taal dan je moedertaal? Wordt deze nieuwe taal ook de taal waarin je droomt? Asis Aynan presenteert Ahmad Al Malik, Rodaan Al Galidi, Raj Mohan en Chika Unigwe, die hun ervaringen delen. Met muzikale begeleiding door gitarist Lourens van Haaften. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  VPRO De Avonden

  Op het plein voor het theater staat De Kas. Jeroen van Kan praat daar de hele avond met de schrijvers van het festival voor het radioprogramma De Avonden Live van de VPRO. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Nederlands- en Engelstalig.

  21.17: Bernice Chauly
  21.35: Ghalia Benali
  22.05: Bejan Matur
  22.15: Rodaan Al Galidi en Chika Unigwe
  22.35: Nazmiye Oral en Kader Abdolah