Charlotte Van den Broeck
(1991) is een Vlaamse dichter uit Turnhout. Na een diploma Taal en Letterkunde behaald te hebben aan de UGent, ging ze woordkunst studeren aan het Conservatorium van Antwerpen. In het Poëziebordeel van Vonk en Zonen, Ondernemers in de letteren, treedt zij op als Lulu Wedekind. Ze tourde mee met Saint Amour 2015. In 2015 mocht ze de 33ste Nacht van de Poëzie in Utrecht afsluiten. In september 2016 mocht ze daardoor ook de 34ste Nacht van de Poëzie in Utrecht openen. In januari 2015 verscheen bij De Arbeiderspers haar debuut Kameleon. In oktober 2016 verzorgde zij, als jongste gastlandspreker ooit, samen met Arnon Grunberg de opening van de Frankfurter Buchmesse. Haar tweede bundel Nachtroer (2017) is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018.
(2017)Archief beschikbaar voor: Charlotte Van den Broeck
-
Wereldverhalen in Escamp: Wat draag ik?
Met: Charlotte Van den Broeck, Francis Broekhuijsen, Monir Goran, Rodaan Al Galidi
Niets mooiers dan elkaar verhalen vertellen in deze tijden van selfies en snapchat! Wereldverhalen is inmiddels een prachtige traditie van Winternachten festival in Theater Dakota. Ditmaal was het motto: wat draag ik? Vertel het verhaal dat daar voor jou mee verbonden is!
Drie Winternachten festival-gasten kwamen naar Theater Dakota om hun verhalen te vertellen. De Vlaamse dichter Charlotte Van den Broeck trad al twee keer op tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht en is voor haar bundel Nachtroer genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Dichter en schrijver Rodaan Al Galidi bracht samen met ud- en gitaarspeler Monir Goran dit thema in dichtvorm en muziek tot leven.
Studenten van de Haagse Hogeschool, waaronder Sabine Berrier - die vertel-les kregen van regisseur en meester-verhalenverteller Martine Zeeman - en Stefanie Kersbergen, student aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem richting Theatre in Education, droegen bij.
Ook Frandjescka Balootje, Xaviera Cameron, Bryony Burns - deelnemers van het Theater Dakota Winter Verhalen Festival - en Dakota-programmeur Mark Kalsbeek vertelden een verhaal. Tenslotte deden ook Shanella Bridgewater en Kavita Parsan mee: niet alleen met verhalen maar ook met zelfgebakken pasteitjes en cakejes.
Presentator Francis Broekhuijsen nodigde u van harte uit om te komen kijken, luisteren en vertellen!
Nederlands gesproken.
-
Boek van mijn leven: Charlotte Van den Broeck
Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden.
-
Saturday Night Wintercafé: Spot on Young Poets
Francis Broekhuijsen presenteerde leerlingen van Haagse middelbare scholen met hun eigen poëzie: het resultaat van workshops door leden van het Haagse Dichtersgilde. Dichter Charlotte Van den Broeck, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018, en Sanam Sheriff, jong poetry slam-talent uit India, traden met hen op. Ook Paula Golunska, deelnemer van vorig jaar, droeg voor. Paula won de Jonge Campert-prijs 2017.
Tijdens Spot on Young Poets op vrijdag en zaterdag werden per avond finalisten van de Jonge Campert-prijs 2018 gekozen. De finalisten droegen zondag tijdens het Schrijversfeest, voorafgaand aan de uitreiking van de prijzen van de Jan Campert-Stichting, zijn of haar gedicht voor. Eén van hen werd door het publiek gekozen worden om deze prijs voor de beste Haagse dichter-scholier in ontvangst te nemen. Beleef het mee en zie hoe de literaire toekomst aan u gepresenteerd wordt!
-
Dichten in Dunglish en andere talen
Hoe kan literatuur de taal uitdagen? Na het Mandarijn en het Spaans is het Engels de meest gesproken taal ter wereld. Het is een taal van de macht, van massacultuur, van imperialisme en overheersing, maar ook een taal waarin solidariteit, activisme en begrip tot uitdrukking komen, waarin altijd aan de poten van de macht wordt gezaagd: een meerderheidstaal vol minderheidstalen.
Welke rol speelt het Engels in de poëzie die in Nederland en België wordt geschreven? Dit vroeg Winternachten festival aan zeven jonge dichters die in het Engels schrijven, in het Nederlands, die zowel in het Nederlands áls in het Engels schrijven, die meertalige poëzie schrijven, die in Nederland en België wonen, die 'hier' geboren zijn of niet.
Wat is de status van het Engels in hun poëzie? Ze schrijven er speciaal voor Winternachten festival een vers gedicht over: Veva Leye, Dean Bowen, Samira Saleh, Mia You en Caglar Koseoglu; ook Joost Baars en Charlotte Van den Broeck, beide genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018, nemen deel en reageren met hun werk. De VSB Poëzieprijs 2018 wordt kort na Winternachten festival op donderdag 25 januari uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag.
-
Ode an die Freude
Schillers idealistische gedicht over Europa en de mensheid hertaald naar nu en hier! Winternachten festival vroeg acht schrijvers en dichters om elk hun eigen Ode an die Freude te maken. Deze avond presenteerden ze het resultaat.
Deelnemers aan deze Odes 2.0 waren Nino Haratischwili, Magda Cârneci, Sanam Sheriff, Efe Murad, Grazyna Plebanek, Gustaaf Peek, Ghayath Almadhoun en Charlotte Van den Broeck. Zij dragen voor in hun moeder- of schrijftaal met simultaan een projectie van de Nederlandse en/of Engelse vertaling. Klassiek accordeonist Oleg Lysenko verzorged met cellist Elisabeth Sturtewagen en sopraan Jole De Baerdemaeker de muzikale component van dit programma.
Schillers Ode an die Freude (Ode aan de vreugde), oorspronkelijk geschreven in 1785, leeft voort doordat Ludwig van Beethoven een strofe uit het gedicht toevoegde aan de finale voor koor en zangsolisten van zijn 9e symfonie. In 1985 riep de EU de koorfinale - maar dan in een tekstloze versie - uit tot officieel volkslied van de Europese Unie. Schiller verwoordt in zijn gedicht het ideaal van een wereld waar alle mensen als broeders leven.
-
Schrijversfeest
Met: Aad Meinderts, Alfred Marseille, Anton Valens, Atte Jongstra, Benno Tempel, Charlotte Van den Broeck, Eric Vloeimans, Hassnae Bouazza, Jan Baeke, Joris Wijsmuller, Karin Amatmoekrim, Katinka Polderman, Kees 't Hart, Max Pam
Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Schrijfster Karin Amatmoekrim geeft haar visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Hassnae Bouazza presenteert.
Voordat wethouder voor cultuur Joris Wijsmuller de prijzen uitreikt, bepalen de bezoekers wie van drie genomineerde middelbare scholieren de eerste Jonge Campertprijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. Daarna ontvangt Jan Baeke de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Seizoensroddel. Videokunstenaar Alfred Marseille houdt voor hem een lofrede in de vorm van een korte film.Cabaretière Katinka Polderman spreekt Anton Valens toe, die de F. Bordewijkprijs krijgt voor zijn roman Het compostcirculatieplan. Benno Tempel, directeur van Gemeentemuseum Den Haag, houdt de lofrede voor Kees 't Hart, die de J. Greshofprijs krijgt voor de essaybundel Het gelukkige schrijven. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Atte Jongstra. Hij wordt muzikaal toegesproken door trompettist Eric Vloeimans, en krijgt een lofrede van Max Pam. De jonge Vlaamse dichteres Charlotte Van den Broeck leest enkele van haar gedichten voor ons. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.